31 Αυγούστου 2018

Τα ωραιότερα ρολόγια της Ευρώπης

Ένα σύντομο αφιέρωμα στα οχτώ πιο ωραία ρολόγια της Ευρώπης από τη Deutsche Welle:  

Big Ben, χωρίς πολλές συστάσεις...
Είναι το πιο διάσημο δημόσιο ρολόι της Ευρώπης στην καρδιά του Λονδίνου. Το όνομα «Big Ben» είναι στην πραγματικότητα το παρατσούκλι του γιατί στην πραγματικότητα ονομάζεται Elisabeth Tower. «Big Ben» ονομάζεται κανονικά η πιο μεγάλη καμπάνα του. Για τα επόμενα χρόνια ωστόσο η καμπάνα θα παραμείνει σιωπηλή λόγω εργασιών αναπαλαίωσης.

Διεθνής ώρα στο Βερολίνο
Το ρολόι διεθνούς ώρας στην βερολινέζικη Αλεξάντερπλατς είναι ένα πιο πρόσφατο μοντέλο. Ανατολικογερμανικής κατασκευής, σχεδιάστηκε από τον Έριχ Γιον και άρχισε να λειτουργεί το 1969. Μέχρι σήμερα αποτελεί σήμα κατατεθέν της πλατείας και τουριστική ατραξιόν. 
 
Το ρολόι του δημαρχείου της Πράγας
Το αστρονομικό ρολόι στο ιστορικό δημαρχείο της Πράγας χρονολογείται στο 1410 και αποτελεί αριστούργημα της γοτθικής τεχνογνωσίας. Σύμφωνα με τον θρύλο όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του ο άνθρωπος που το έχτισε τυφλώθηκε ώστε να μην ξαναφτιάξει ποτέ ξανά ένα τόσο όμορφο ρολόι.

Το ρολόι της Βέρνης
Η Ελβετία έχει μακρά παράδοση στην ωρολογοποιία. Το διάσημο «Zytgogge» κατασκευάστηκε το 1530 και έκτοτε αποτελεί χαρακτηριστικό μνημείο της Βέρνης. Κάθε ώρα περαστικοί και τουρίστες κάνουν μια στάση μπροστά του για να θαυμάσουν τον περίτεχνο διάκοσμό του.

Το αστρονομικό ρολόι του Στρασβούργου
Ένα αριστούργημα της Αναγέννησης κοσμεί το εσωτερικό του Καθεδρικού Ναού του Στρασβούργου. Το αστρονομικό ρολόι του Στρασβούργου κατασκευάστηκε από Ελβετούς ωρολογοποιούς. Μπορεί κανείς να δει πάνω του αναπαραστάσεις με τους δώδεκα αποστόλους αλλά και τον κύκλο της ζωής.

Ο κούκος του Tρίμπεργκ
Πρόκειται για το μεγαλύτερο ξυλόγλυπτο ρολόι με κούκο στην καρδιά του Μέλανα Δρυμού στη νότια Γερμανία. Το ρολόι αυτό ζυγίζει έξι τόνους και ο διάσημος, ξύλινος κούκος του είναι πραγματικά εντυπωσιακός.

Ο πύργος του ρολογιού στο Γκρατς
Διάσημο υπαίθριο ρολόι είναι επίσης το εικονιζόμενο στο Γκρατς της Αυστρίας. Βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Σλόσμπεργκ και κανείς μπορεί να το δει από μακριά. Το χαρακτηριστικό του είναι ότι ο μεγάλος δείκτης δείχνει την ώρα και ο μικρός τα λεπτά.

Το βενετσιάνικο αστρονομικό ρολόι
Στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία υπάρχει επίσης ένα εντυπωσιακό αστρονομικό ρολόι, που δεν δείχνει μόνο την ώρα αλλά και τον ζωδιακό κύκλο, όπως και την θέση της Σελήνης. Το «Temperatore», όπως λέγεται λειτουργεί από το 2006 με ψηφιακή τεχνολογία.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου