29 Αυγούστου 2018

Handelsblatt: Επικριτές του Ερντογάν ψάχνουν καταφύγιο στην Ελλάδα

Στον αυξανόμενο αριθμό Τούρκων που καταφεύγουν στην Ελλάδα αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο λόγω της τεταμένης πολιτικής κατάστασης στην πατρίδα τους, αναφέρεται η Handelsblatt. «Η μετανάστευση Τούρκων προς την Ελλάδα καταρρίπτει τα στερεότυπα», συμπεραίνει ένα παλιότερο ρεπορτάζ του περιοδικού Spiegel. Ακολουθούν τα δυο σχετικά δημοσιεύματα στη Deutsche Welle:

Επικριτές του Ερντογάν ψάχνουν καταφύγιο στην Ελλάδα

Η Handelsblatt επισημαίνει σε εκτενή της ανταπόκριση από την Αθήνα στην ιστοσελίδα της ότι «τούρκοι επικριτές του καθεστώτος διαφεύγουν στην Ελλάδα εξαιτίας του Ερντογάν». Η εφημερίδα του Ντύσελντορφ αναφέρει ότι «χιλιάδες Τούρκοι υποβάλλουν αίτηση χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα. Στο μεταξύ έρχονται συχνά με παράνομο τρόπο». 

Ο γερμανός ανταποκριτής αναφέρεται στην περίπτωση της Λεϊλά Μπιρλίκ (φωτογραφία επάνω αριστερά), πρώην βουλευτή του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, που «ήρθε (σ.σ. προ ημερών) με τη βοήθεια του στην Ελλάδα διασχίζοντας τον Έβρο». Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, σε αντίθεση με τους «δεκάδες χιλιάδες σύρους, ιρακινούς και αφγανούς πρόσφυγες πολέμου που διέσχισαν το ποτάμι τα περασμένα χρόνια […] η Λεϊλά Μπιρλίκ δεν τράπηκε σε φυγή εξαιτίας του πολέμου. Διέφυγε από τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διώκει αμείλικτα τους επικριτές και τους πολιτικούς του αντιπάλους».

Η HB αναφέρει ότι η κούρδισσα πρώην βουλευτής είχε συλληφθεί το 2016 μαζί με 13 ακόμη βουλευτές του HDP με τις κατηγορίες της τρομοκρατικής προπαγάνδας και της συμμετοχής στο απαγορευμένο κουρδικό κόμμα PKK. Παρά την προσωρινή αποφυλάκισή της τον Ιανουάριο του 2017 όμως, οι τουρκικές αρχές της απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα παρακρατώντας το διαβατήριό της. «Η διαφυγή της οδήγησε σε πηχυαίους τίτλους στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Η υπόθεση της Μπιρλίκ προκαλεί πονοκέφαλο στους έλληνες διπλωμάτες. Ολοένα και περισσότεροι τούρκοι επικριτές του καθεστώτος αναζητούν στην Ελλάδα προστασία από διώξεις. Η Άγκυρα κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι υποδέχεται 'πραξικοπηματίες' και 'τρομοκράτες'. Η διαφυγή της γνωστής κούρδισσας πολιτικού ενδέχεται […] να επιβαρύνει επιπλέον τις ούτως ή άλλως τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Ο ανταποκριτής της HB διαπιστώνει ότι η απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών από την Άγκυρα αποκλιμάκωσε μόνον προσωρινά τις διμερείς εντάσεις. «Τώρα υπάρχουν νέες εντάσεις» υπογραμμίζει το δημοσίευμα, αναφερόμενο στους τούρκους στρατιωτικούς που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και κατηγορούνται από την τουρκική κυβέρνηση για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «η υπόθεση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών φαίνεται να δείχνει ότι Τούρκοι που αναζητούν άσυλο μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς στην Ελλάδα. Αυτό αντικατοπτρίζεται ήδη στον αυξανόμενο αριθμό των προσφύγων. Στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν από την απόπειρα πραξικοπήματος έχουν υποβάλει αίτηση χορήγησης ασύλου 3.189 τούρκοι πολίτες στην Ελλάδα – και η τάση είναι ανοδική». 


Spiegel: Βρίσκοντας καταφύγιο στον άσπονδο εχθρό

«Η μετανάστευση Τούρκων προς την Ελλάδα καταρρίπτει τα στερεότυπα», συμπεραίνει εκτενές ρεπορτάζ του περιοδικού Spiegel το οποίο αναφέρεται στην ιστορική αντιπαλότητα μεταξύ των δυο λαών.

Στους τούρκους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα αναφέρεται άρθρο του περιοδικού Spiegel. «Τουρκία και Ελλάδα συνδέονται από μια ιστορική αντιπαλότητα. Τώρα όμως χιλιάδες Τούρκοι ζητούν να προστατευτούν από τον πρόεδρο Ερντογάν καταφεύγοντας στη γειτονική χώρα. Τι σημαίνει αυτό για τις σχέσεις των δυο κρατών;».

Πρωταγωνιστές του ρεπορτάζ είναι μια οικογένεια από την Τουρκία που ζει στη Θεσσαλονίκη: «Για την Τσανγκιούλ Σουνέρ οι Έλληνες ήταν πάντα οι άλλοι, οι εχθροί, που τα έβαλαν με τους Οθωμανούς και πολέμησαν την Τουρκία. ‘Ως παιδιά στην Τουρκία μαθαίναμε να μην εμπιστευόμαστε τους Έλληνες. Δεν ήξερα κανέναν Έλληνα, δεν είχα πάει ποτέ στην Ελλάδα και παρ' όλα αυτά είχα μια άσχημη εικόνα για τη χώρα'», λέει η 45χρονη τουρκάλα γιατρός. «Η Σουνέρ μένει με τον άντρα και τα δύο από τα τέσσερα παιδιά της σε ένα διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη. Φοράει μαντίλα και μακρύ ένδυμα. Κοιτά έξω από το παράθυρο και λέει ‘Έκανα λάθος. Οι Έλληνες έσωσαν τη ζωή τη δική μου και της οικογένειάς μου'».

«Η μετανάστευση Τούρκων προς την Ελλάδα καταρρίπτει τα στερεότυπα. Πολλοί Τούρκοι δεν βλέπουν πια στη γειτονική χώρα έναν εχθρό, αλλά το κράτος που δίνει προστασία σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη. Από την άλλη πλευρά πολλοί Έλληνες υποστηρίζουν τη μάχη των Τούρκων κατά της αυταρχικής κυβέρνησης.

Η «έξοδος» αυτή όμως δημιουργεί και εντάσεις. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα φιλοξένησε ήδη εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Το κράτος δεν φαίνεται να είναι σε θέση να δεχθεί τώρα και έναν μεγάλο αριθμό τούρκων προσφύγων» επισημαίνουν οι αρθρογράφοι.

«Η Σουνέρ παρακολουθεί διαδικτυακά μαθήματα φυσιοθεραπείας. Ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα μπορέσει να εργαστεί στην Ελλάδα. Τα παιδιά της πηγαίνουν σχολείο στη Θεσσαλονίκη και μαθαίνουν ελληνικά. Της λείπει η πατρίδα της, η γλώσσα, το φαγητό. Ωστόσο προετοιμάζεται ψυχολογικά για ένα μέλλον στην Ελλάδα. ‘Όσο ο Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην Τουρκία'», λέει χαρακτηριστικά. 

Πηγή: Deutsche Welle (https://p.dw.com/p/33uoY 28.08.2018 και https://p.dw.com/p/2tzts 08.03.2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου