19 Αυγούστου 2018

Το αρχαιότερο ελληνικό εκκλησιαστικό όργανο θα ηχήσει ξανά στη Σύρο

Από τις 20 έως τις 26 Αυγούστου στον καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου

Το αρχαιότερο εκκλησιαστικό όργανο στην Ελλάδα, με έτος κατασκευής το 1888, θα ηχήσει και πάλι στον καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου στη Σύρο, καθώς για δεύτερη χρονιά θα πραγματοποιηθεί το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «Άνω», από τις 20 έως τις 26 Αυγούστου. Πρόκειται για ένα Φεστιβάλ, που στόχο έχει την ανάδειξη τόσο του εκκλησιαστικού οργάνου, όσο και την αναζωογόνηση του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου, με δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 


Το εκκλησιαστικό όργανο της Σύρου είναι το αρχαιότερο εκκλησιαστικό όργανο που λειτουργεί σήμερα στη χώρα μας, κατασκευασμένο τη ρομαντική εποχή. Διαθέτει αυτούσιο τον ήχο των οργάνων της εποχής, ενώ η ξυλόγλυπτη κατασκευή στο μπροστινό μέρος του το καθιστά έργο τέχνης. Κατασκευάστηκε το 1888 στην Ιταλία από τον διάσημο, για την εποχή του, Zeno Fedeli και δόθηκε ως δώρο από τον Πάπα Λέοντα ΙΓ΄ στον καθεδρικό ναό του Αγίου Διονυσίου των Αθηνών. Εκεί ανήκε έως το 1951, όταν ο επίσκοπος Γεώργιος Ξενόπουλος το μετέφερε στη Σύρο. 

Σύρος, Ερμούπολη

Για αρκετά χρόνια, το όργανο παρέμενε «σιωπηλό» στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων και η γενική επισκευή του ολοκληρώθηκε το 2016 με πρωτοβουλία του καθολικού επισκόπου Σύρου. Στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις 16 εκκλησιαστικά όργανα, κάποια από τα οποία βρίσκονται πλέον τελείως εκτός λειτουργίας.

Οικισμός της Άνω Σύρου με τον καθολικό ναό του Αγίου Γεωργίου να δεσπόζει στην κορυφή του λόφου

Η είσοδος για το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «Άνω» τον Αύγουστο θα είναι ελεύθερη και περιλαμβάνει συναυλίες, διαλέξεις, αλλά και ξεναγήσεις στο εκκλησιαστικό όργανο και στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου.

Πηγή: naftemporiki.gr 

Σχετικές αναρτήσεις:
'Ηχησε στην 'Ανω Σύρο και πάλι το αρχαιότερο εκκλησιαστικό όργανο (21.06.2017)
Στην Ερμούπολη της Σύρου (12.03.2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου