24 Αυγούστου 2018

Τυχόν καθαίρεση Τραμπ θα σημάνει τον θάνατο της bull market;

Πως οι αγορές θα «καταρρεύσουν» αν ποτε καθαιρεθεί, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στον απόηχο των δηλώσεων του πρώην δικηγόρου του που στράφηκε εναντίον του. Θεωρείται λοιπόν πιθανό να ξεκινήσει η διαδικασία καθαίρεσης του Αμερικανού προέδρου; Και στην περίπτωση που αυτός καθαιρεθεί θα καταρρεύσουν οι αγορές;

Ας δούμε το όλο θέμα πιο αναλυτικά με βάση κάποια δημοσιεύματα: 

Η δήλωση Τραμπ 

Ο κλοιός γύρω από τον Αμερικανό πρόεδρο σφίγγει από τη στιγμή που ο πρώην δικηγόρος του, Μάικλ Κόεν, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι εξαγόρασε, έπειτα από αίτημα του Ντόναλντ Τραμπ, τη σιωπή δύο γυναικών που φέρεται να ήταν ερωμένες του Τραμπ, «προκειμένου να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών» για την προεδρία των ΗΠΑ το 2016.

Απαντώντας ο Ντόναλντ Τραμπ, σε ερώτηση που του τέθηκε σε εκπομπή που αναμεταδόθηκε χθες από το τηλεοπτικό δίκτυο Fox, δήλωσε: «Αν ποτέ καθαιρεθώ, νομίζω πως οι αγορές θα κατέρρεαν και πως ο καθένας θα γινόταν πιο φτωχός». Και ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε: «Δεν ξέρω πώς μπορεί να καθαιρεθεί κάποιος που κάνει σούπερ δουλειά». 

Ανοιχτό, αν και με μικρές πιθανότητες, το ενδεχόμενο καθαίρεσης*

Αυξάνεται η πίεση στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μετά τις δικαστικές διαδικασίες σε βάρος δύο πρώην στενών συνεργατών του: Του πρώην προσωπικού δικηγόρου του Μάικελ Κοέν και του πρώην επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας Πολ Μάναφορτ. Ο μεν Κοέν ισχυρίζεται ότι πλήρωσε δύο γυναίκες πριν τις προεδρικές εκλογές στα τέλη του 2016 για να μην προβούν σε αποκαλύψεις για τον Τραμπ, ο δε Πολ Μάναφορτ κρίθηκε πρόσφατα ένοχος για οικονομικά εγκλήματα και φοροδιαφυγή. 

Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται στις ΗΠΑ είναι αν θα ξεκινήσει ή όχι διαδικασία καθαίρεσης κατά του Ντόναλτ Τραμπ. Έτσι, θεωρητικά τουλάχιστον, το ενδεχόμενο καθαίρεσης παραμένει ανοιχτό. 

Πάντως, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο, Τζον Κόρνμπλουμ, μιλώντας στον ραδιοσταθμό DLF, δήλωσε ότι δεν θεωρεί πιθανή μια διαδικασία καθαίρεσης και τόνισε ότι όλα εξαρτώνται εν τέλει από το αμερικανικό κογκρέσο: «Προϋπόθεση για τη διαδικασία αυτή είναι η πολιτική βούληση. Στις δημόσιες συζητήσεις στις ΗΠΑ όλοι, λίγο πολύ, καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Σύμφωνα με το αμερικανικό Σύνταγμα η διαδικασία καθαίρεσης ενός προέδρου γίνεται μόνο μετά από απόφαση του Κογκρέσου. Προς το παρόν τουλάχιστον οι Ρεμπουμπλικανοί δεν φαίνονται διατιθέμενοι να κάνουν αυτό το βήμα» είπε.


Θα σημάνει η καθαίρεση του Τραμπ τον ξαφνικό θάνατο της bull market;**

Πόση βάση έχει ο ισχυρισμός του αντιμέτωπου με σκάνδαλα και πιέσεις, Ντόναλντ Τραμπ, που προειδοποίησε ότι εαν τον καθαιρέσουν «η χρηματιστηριακή αγορά θα καταρρεύσει και ότι όλοι θα γίνουν πολύ φτωχοί»; Στην όχι και τόσο πιθανή περίπτωση που συνέβαινε κάτι τέτοιο, η καθαίρεση του Αμερικανού προέδρου θα σήμαινε και τον ξαφνικό θάνατο της μακροβιότερης bull market όλων των εποχών; 

Μια απάντηση στο ερώτημα αυτό επιχειρεί η Νατάσα Στασινού σε άρθρο της στη Ναυτεμπορική: Μεταξύ άλλων γράφει:

"Οι φοροελαφρύνσεις, οι δεσμεύσεις για αύξηση των δαπανών σε υποδομές, η χαλάρωση του πλαισίου για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και η στήριξη του τομέα ορυκτών καυσίμων- κόντρα στην πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης- έχουν στηρίξει την πιο πρόσφατη φάση της χρηματιστηριακής κούρσας- για την οποία εκφράζονται πάντως αμφιβολίες ως προς το πόσο υγιής είναι. Στηριζόμενος στην παραδοχή αυτή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μπορεί λοιπόν να υποστηρίξει ότι ενδεχόμενη αποπομπή του θα σήμαινε την απότομη άρση των στηριγμάτων της Wall Street και τελικά την κατάρρευσή της. 

Βεβαίως ο Τραμπ θα πρέπει να θυμάται ότι η άνοδος, που έχει διαρκέσει περισσότερες από 3.450 ημέρες ή σχεδόν 9,5 χρόνια, έχει αψηφήσει από το 2009 την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, την υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας, την άνοδο του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς διεθνώς, το Brexit, μία «τοξική» προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ και φυσικά την μεγάλη έκπληξη του αποτελέσματος της κάλπης του Νοεμβρίου 2016.

Οι πάσης φύσεως γεωπολιτικές εντάσεις δεν τρόμαξαν την αγορά, που πιο πρόσφατα έχει αντέξει- όχι χωρίς κόστος- τις αναταράξεις από τον εμπορικό πόλεμο, που κήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος στους μεγάλους εταίρους των ΗΠΑ, την αμφισβήτηση του ΝΑΤΟ και τα απρόβλεπτα ξεσπάσματά του στο Twitter.

Όπως σχολίαζαν αναλυτές στο CNN Money και το CNBC, σε περίπτωση αποπομπής του Τραμπ, θα επικρατήσει βεβαίως πολιτική αναταραχή, αλλά είναι αμφίβολο εάν αυτή θα σταθεί ικανή να τρομάξει τη Wall Street. Kαι τούτο γιατί ο αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, που θα αναλάβει τα ηνία, όπως και συνολικά το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, είναι βέβαιο ότι θα επιμείνουν στις φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές.

Αυτό που ενδεχομένως να απουσιάζει, τονίζουν, είναι οι οξύτατες εμπορικές αντιπαραθέσεις και η ανησυχία για απρόβλεπτες κινήσεις και δυσάρεστες εκπλήξεις. Θα διαμορφωθεί, επομένως, εξηγούν ένα περιβάλλον ακόμη πιο ευνοϊκό για χρηματιστηριακό ράλι.

Στην πραγματικότητα η αγορά έχει η ίδια αποκαλύψει ότι κινείται με βάση τα οικονομικά και όχι πολιτικά δεδομένα. Το ράλι το πιστώνεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό η Federal Reserve από ό,τι ο Μπαράκ Ομπάμα στις δύο θητείες του ή ο Ντόναλντ Τραμπ σήμερα. Οι εντυπωσιακές ενέσεις ρευστότητας και οι μειώσεις επιτοκίων ήταν το κλειδί για την άνοδο των χρηματιστηρίων διεθνώς και όχι μόνο στις ΗΠΑ.

Επομένως το κλειδί για το πότε θα έρθει η διόρθωση βρίσκεται και πάλι στην αμερικανική κεντρική τράπεζα και στο πόσο επιθετικά θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων. Αν κινηθεί πιο γρήγορα από όσο αντέχει η οικονομία και βάλει φρένο στην ανάπτυξη, οι ρευστοποιήσεις δεν θα αργήσουν να έρθουν.

Τέλος, τον «θάνατο» της bull market ενδεχομένως να φέρει το «γήρας». Η τόσο μακρά περίοδος ανόδου σημαίνει ότι οι αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών βρίσκονται στα ύψη. Η κάμψη τους ίσως δεν αργεί". 


Πηγές: *Deutsche Welle , **naftemporiki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου