22 Αυγούστου 2018

Η πρώτη αφίσα κινηματογράφου, σε δημοπρασία

Η 28η Δεκεμβρίου του 1895 σηματοδοτεί την έναρξη του εμπορικού κινηματογράφου. Εκείνη τη μέρα, μια σειρά μικρού μήκους των Αδελφών Λυμιέρ, των εφευρετών και πρωτοπόρων της τεχνολογίας της φωτογραφίας και του κινηματογράφου, προβλήθηκαν δημόσια. Η μέρα πέρασε στην αθανασία ως «Cinématographe Lumière», με μια αφίσα που φιλοτέχνησε ο Ανρί Μπρισπό. Θεωρείται η πρώτη αφίσα κινηματογράφου και δημοπρατείται στου Sotheby's, στις 28 Αυγούστου.

«Σηματοδότησε τη δημόσια έναρξη ενός από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά, καλλιτεχνικά και κοινωνικά φαινόμενα του 20ού αιώνα» αναφέρει η ανακοίνωση του Sotheby's. 


Ο οίκος δημοπρασιών υποστηρίζει ότι η αφίσα είναι σπάνια, και ελάχιστες φορές την έχει δει το κοινό πριν την έκθεσή της στη γκαλερί του στο Λονδίνου. Για πάνω από 40 χρόνια ήταν στην κατοχή Γάλλου συλλέκτη και εκτιμάται ότι θα «πιάσει» 40.000 με 60.000 λίρες Αγγλίας.

Στο έργο, ο Μπρισπό έχει ζωγραφίσει τη «βαβούρα» που κάνουν Παριζιάνοι, οι οποίοι όπου να 'ναι θα έχουν την εμπειρία μιας χωρίς προηγούμενο στιγμής στην ιστορία της τεχνολογίας και της τέχνης.

Παρ' όλη την ομολογουμένως εντυπωσιακή αφίσα του Ανρί Μπρισπό, η πρώτη προβολή κινηματογραφικής ταινίας δεν είχε επιτυχία. Τουλάχιστον ως προς την προσέλευση κόσμου. Η 20 λεπτών προβολή στο Salon Indien του Grand Café προσέλκυσε περίπου 30 φιλοπερίεργους. Οι Αδελφοί Λυμιέρ είχαν προνοήσει για 100 καθίσματα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου