11 Απριλίου 2019

Ο Τσίπρας στο Ντουμπρόβνικ για τον νέο «Δρόμο του Μεταξιού»

Μετά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας, ξεκινά σήμερα στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας η 8η σύνοδος κορυφής 16+1, στην οποία συμμετέχουν, εκτός από την Κίνα, 11 χώρες-μέλη της ΕΕ, καθώς και 5 μη μέλη. Στόχος της Κίνας να προωθήσει τη δημιουργία ενός «Νέου Δρόμου του Μεταξιού». Πιθανή η προσχώρηση και της Ελλάδας και η δημιουργία των 17+1. Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μεταβεί αύριο Παρασκευή στο Ντουμπρόβνικ, όπου δεν αποκλείεται να έχει και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του, Λι Κετσιάνγκ.

Σύμφωνα με την "Deutsche Welle", ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ δεν αποκλείεται, εκτός από τους ομολόγους του από τις 16 χώρες, να συναντηθεί και με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Όπως γράφει η εφημερίδα της Ζυρίχης NZZ «η Ελλάδα θα προσχωρήσει ίσως στην πρωτοβουλία δημιουργώντας τους 17+1. Ήδη πέρυσι ο έλληνας πρωθυπουργός είχε κάνει λόγο για αυτό το ενδεχόμενο. Στο Ντουμπρόβνικ δεν αποκλείεται η Ελλάδα να προσχωρήσει και τυπικά. Η κινεζική κυβέρνηση ωστόσο υπενθυμίζει ότι και οι 16 χώρες θα πρέπει να συμφωνήσουν στη συμμετοχή της Ελλάδας. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από την Αθήνα η προσχώρηση είναι απλά τυπική υπόθεση. Εκπρόσωποι της ελληνικής και της κροατικής κυβέρνησης δεν θέλησαν ωστόσο να σχολιάσουν μια ενδεχόμενη προσχώρηση της Ελλάδας στην πρωτοβουλία», καταλήγει η ελβετική εφημερίδα. 

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι οποίοι επικαλούνται και σχετική επιστολή, ο Αλέξης Τσίπρας εντός του τρέχοντος μηνός είχε ενημερώσει τα μέλη των «16+1» για την επιθυμία της Ελλάδας να προσχωρήσει στη Σύνοδο. Μάλιστα, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, κατά τις εργασίες στο Ντουμπρόβνικ πρόκειται να ανακοινωθεί και επίσημα η συμμετοχή της Αθήνας στο εγχείρημα. Οπως αναφέρουν οι FT, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ο κ. Τσίπρας τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η παρουσία της Ελλάδας (σ.σ. στη Σύνοδο) αντανακλά την επιθυμία της χώρας να ενισχύσει τον ρόλο της στην περιοχή και να προωθήσει την ειρήνη και την συνανάπτυξη, στη βάση και της στρατηγικής συνεργασίας με την Κίνα».

Η γέφυρα των 2,4 χιλιομέτρων που θα ενώνει τα δύο τμήματα της Κροατίας

Θεωρείται, όπως αναφέρει η 
"Deutsche Welle", το σημαντικότερο έργο υποδομής στην Κροατία: Η γέφυρα των 2,4 χιλιομέτρων και ύψους 55 μέτρων πάνω στον κόλπο Μάλι Στον, που θα ενώνει δύο τμήματα της Κροατίας παρακάπτοντας την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, θα κατασκευαστεί από μία κινεζική εταιρία. Χρηματοδοτείται ωστόσο κατά 85% από τα ευρωπαϊκά ταμεία. 

Η κινεζική εταιρία China Road and Bridge Corporation κέρδισε τον μειοδοτικό διαγωνισμό, υποσχόμενη όχι μόνο την χαμηλότερη τιμή, αλλά και ολοκλήρωση του μεγάλου έργου έξι μήνες νωρίτερα από ό,τι προβλέπονταν. 


Εκτός από αυτή τη σημαντική ανάθεση, η Κίνα ελπίζει σε πολλές επικερδείς συμφωνίες στην Ευρώπη. 

Πάντως, την αυξημένη κινεζική επιρροή στην περιοχή δεν βλέπουν με «καλό» μάτι, τόσο οι Βρυξέλλες, όσο και το Βερολίνο, κατηγορώντας τους Κινέζους ότι προσπαθούν να βάλουν «σφήνες» στην Ε.Ε.

Πηγές: Στοιχεία από Deutsche Welle και kathimerini.gr 
Φωτογραφίες Ντουμπρόβνικ από Takis Ant

Σχετικά με το Ντουμπρόβνικ στην ανάρτησή μας:
Dubrovnik το Μαργαριτάρι της Αδριατικής






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου