9 Απριλίου 2019

Μήπως το σκάνδαλο Novartis είναι αντίστροφο;

«Το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» επαναλαμβάνει η κυβέρνηση. «Η μεγαλύτερη σκευωρία που έχει στήσει ελληνική κυβέρνηση κατά των πολιτικών της αντιπάλων» υποστηρίζει η ΝΔ. «Είναι αντίστροφο, αφορά αυτούς που οργάνωσαν τη σκευωρία» τονίζει ο Ευ. ΒενιζέλοςΕν τω μεταξύ, μεγάλο μέρος της υπόθεσης μπαίνει στο αρχείο.

Καταρρέει το σκάνδαλο Novartis

Στο αρχείο μπαίνει από την Εισαγγελία Διαφθοράς το μεγαλύτερο μέρος της υπόθεσης για τη Novartis, αποδυναμώνοντας σημαντικά το κυβερνητικό αφήγημα για το μεγαλύτερο σκάνδαλo όλων των εποχών, καθώς ήδη οι εισαγγελείς έκλεισαν την υπόθεση για τέσσερις από τους δέκα πολιτικούς και απέστειλαν τον φάκελο της δικογραφίας στη Βουλή, προς το παρόν, μόνον για τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Για τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, το αίτημα των εισαγγελέων αφορά τη χορήγηση άδειας από το Kοινοβούλιο, προκειμένου να κληθεί σε εξηγήσεις για την κατηγορία της δωροδοκίας, αν και δεν βρέθηκαν χρήματα σε λογαριασμούς του ή ύποπτης προέλευσης περιουσιακά στοιχεία. Η διαβίβαση της δικογραφίας για τον Ανδρέα Λοβέρδο στη Βουλή δεν σχετίζεται, όπως υπογράμμιζαν εισαγγελικές πηγές, με άσκηση ποινικής δίωξης.

Από τη χθεσινή εξέλιξη για την υπόθεση της Novartis σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο φάκελος κλείνει για τους Ευάγγελο Βενιζέλο, πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό, τον Παναγιώτη Πικραμμένο, πρώην πρωθυπουργό και τους πρώην υπουργούς Γιώργο Κουτρουμάνη και Ανδρέα Λυκουρέντζο. 
Η δικογραφία παραμένει, προς το παρόν, ανοικτή για πέντε ακόμα πολιτικούς: Τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, τον επίτροπο της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. και πρώην υπουργό Αδωνι Γεωργιάδη και τον πρώην υπουργό Μάριο Σαλμά. Όμως, για τους πέντε αυτούς πολιτικούς, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν έχουν προκύψει μέχρι τώρα στοιχεία για πολιτικό χρήμα ή ύποπτης προέλευσης περιουσιακά στοιχεία, γεγονός που θα οδηγήσει σύντομα τις εισαγγελικές αρχές σε νέα αρχειοθέτηση της υπόθεσης για τους περισσότερους από αυτούς. 

Τα μοναδικά στοιχεία για την εμπλοκή των δέκα πολιτικών στο σκάνδαλο της Novartis ήταν και παραμένουν –κατά βάση– οι καταθέσεις των τριών προστατευόμενων (κουκουλοφόρων για την αντιπολίτευση) μαρτύρων που στη συνέχεια έμειναν δύο.


Αντιδράσεις. 

Την οξεία αντίδραση τόσο των πολιτικών προσώπων που είχαν μπει στο «κάδρο» της διερεύνησης πιθανών ποινικών ευθυνών, όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκάλεσαν οι χθεσινές εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis.

Ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος κάνει λόγο για «ελεεινή και δυσώδη πλεκτάνη» και χρησιμοποιεί εξαιρετικά σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ευθύς αμέσως μετά την αποστολή της πρότασης για άρση ασυλίας του στη Βουλή, αναφέρει: «Οταν αναδύθηκε στην επιφάνεια αυτή η ελεεινή και δυσώδης πλεκτάνη, είχα χαρακτηρίσει τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της άθλιους και με χαρακτηριστικά παλιανθρώπων. Μετά το σημερινό συμπληρώνω: πρόκειται περί κακοποιών. Και κακώς ορισμένοι μιλούν για φαρσοκωμωδία. Εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα, μόνο για πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών οφείλουμε να μιλάμε...».


Η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη σκευωρία που έχει στήσει ελληνική κυβέρνηση κατά των πολιτικών της αντιπάλων. «Το δήθεν “μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους” αποδεικνύεται η μεγαλύτερη σκευωρία που έχει στήσει ελληνική κυβέρνηση κατά των πολιτικών της αντιπάλων», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της, αφήνοντας σαφείς αιχμές για εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης με τη συναίνεση λειτουργών της. «Το δυστύχημα είναι ότι στο σκάνδαλο αυτό, ηθελημένα ή μη, φαίνεται να συμπράττουν και δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι δέχθηκαν να ανακοινώσουν σε... δόσεις το πόρισμά τους για την υπόθεση Novartis, εξυπηρετώντας έτσι τις επικοινωνιακές σκοπιμότητες του Μαξίμου» επισημαίνει.

Το Κίνημα Αλλαγής, με ανακοίνωσή του, κατηγορεί την κυβέρνηση ευθέως πως χρησιμοποίησε την υπόθεση Novartis για «μικροκομματικές της επιδιώξεις», με στόχο «την εξόντωση των πολιτικών της αντιπάλων». «Απέφυγε να ερευνήσει ουσιαστικά το πραγματικό σκάνδαλο με την εκτόξευση των τιμών των φαρμάκων στο οποίο εμπλέκονται και υπουργοί της, εμμένει στη σκευωρία στοχοποιώντας συγκεκριμένα στελέχη και μάλιστα... με δόσεις» αναφέρει και καταλήγει με την προειδοποίηση πως «η σκευωρία θα καταπέσει απόλυτα και οι εκτελεστές της θα λογοδοτήσουν».

Το Μέγαρο Μαξίμου, από την πλευρά του, κάνει λόγο για απόδειξη ενοχής, όπως προκύπτει από τις αντιδράσεις της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ. Συγκεκριμένα αναφέρει πως «οι ίδιοι που πριν από λίγες εβδομάδες υιοθετούσαν την εσωτερική έρευνα της Novartis ως απόδειξη της αθωότητάς τους, έρχονται σήμερα, με θράσος που περισσεύει, να μιλήσουν για σκευωρίες, προσβάλλοντας βάναυσα την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη». Η Ηρώδου Αττικού καταλήγει στο συμπέρασμα πως «οι επιθέσεις τους θα ενταθούν, πράγμα που αποτελεί και την πιο απτή απόδειξη της ενοχής τους».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, για τον οποίο ο φάκελος έκλεισε χθες, δηλώνει σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis: «Το σκάνδαλο Novartis είχα πει εξαρχής ότι είναι αντίστροφο. Αφορά αυτούς που οργάνωσαν τη σκευωρία. Την πιο μεγάλη και την πιο κακοφτιαγμένη πολιτική σκευωρία των τελευταίων δεκαετιών. Αυτό το αντίστροφο σκάνδαλο είναι ογκώδες και αυταπόδεικτο. Αποτελεί προσβολή του πολιτεύματος και ως εκ τούτου δεν έχουμε δικαίωμα να το υποβαθμίσουμε ή να το λησμονήσουμε. Δεν αφορά όσους θίχτηκαν προσωπικά αλλά τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».

Σχόλιό μας: Παρότι με τις χθεσινές εξελίξεις στην υπόθεση 
Novartis το κυβερνητικό αφήγημα για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» έχει δραστικά πλέον αποδυναμωθεί, εντούτοις δεν αποκλείεται να αφήσουν το "σκάνδαλο Novartis" να σέρνεται κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, τη στιγμή που κρίνουν ότι αυτό εξυπηρετεί εκλογικά την κυβέρνηση, αναγκάζοντας έτσι τους πολιτικούς της αντιπάλους να τηρούν αμυντική στάση και να απολογούνται από τα προεκλογικά τους μπαλκόνια στην κοινή γνώμη.

Takis Ant για το afirimeno.com

Πηγές: Με στοιχεία από kathimerini.gr και naftemporiki.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου