12 Απριλίου 2019

Φωτογραφία της χρονιάς: Το στιγμιότυπο της μικρής που κλαίει στα σύνορα

Το συγκλονιστικό στιγμιότυπο ενός μικρού κοριτσιού, της Γιανέλα από την Ονδούρα, που κλαίει, καθώς η μητέρα του υποβάλλεται σε σωματικό έλεγχο από την αμερικανική συνοριοφυλακή, κέρδισε χθες Πέμπτη το βραβείο World Press Photo για τη φωτογραφία της χρονιάς.

H φωτογραφία που τράβηξε τον Ιούνιο του 2018 ο Τζον Μουρ, του πρακτορείου Getty, έχει στο πάνω μέρος του κάδρου τη Σάντρα Σάντσες καθώς την ψάχνουν και στο κέντρο του τη μικρή κόρη της, τη Γιανέλα, μετά τη σύλληψή τους αφού πέρασαν παράτυπα τα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ.
 


Η σχετική ανάρτηση του World Press Photo στο twitter:

1/3 Just announced: the World Press Photo of the Year is ‘Crying Girl on the Border’ by John Moore (USA) (), Getty Images:


2/3 “I think this image touched many people's hearts, as it did mine, because it humanizes a larger story” - John Moore (), World Press Photo of the Year winner:

«
Νομίζω ότι αυτή η εικόνα άγγιξε πολλές καρδιές λαών, όπως και τη δική μου, επειδή εξανθρωπίζει μια μεγαλύτερη ιστορία» έγραψε ο Τζον Μουρ στο twitter.

Οι κριτές υπογράμμισαν ότι το στιγμιότυπο αυτό, που έκανε τον γύρο όλου του κόσμου, αντανακλά «μια βία άλλου τύπου»: «ψυχολογική».

Μετά το κύμα κατακραυγής που προκάλεσε αυτή η φωτογραφία, η υπηρεσία τελωνείων και προστασίας των συνόρων (CBP) αναγκάστηκε να διευκρινίσει ότι η Γιανέλα και η μητέρα της δεν συγκαταλέγονταν στους χιλιάδες μετανάστες που διαχωρίστηκαν μετά την έλευσή τους οικογενειακώς στις ΗΠΑ.

Παρ' όλ' αυτά, «η γενικευμένη αγανάκτηση εναντίον αυτής της αμφιλεγόμενης πρακτικής οδήγησε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αλλάξει την πολιτική του τον περασμένο Ιούνιο», σημείωσαν οι κριτές που απονέμουν τα βραβεία World Press Photo στο Άμστερνταμ.

Πηγές: 
twitter.com/WorldPressPhotoΑΠΕ ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου