1 Απριλίου 2019

«Δημοκρατία σε κρίση», έκθεση της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων

Έκθεση γελοιογραφίας στο Μετρό Συντάγματος 
Αριστερά σκίτσο του Σπύρου Ορνεράκη

Η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων πραγματοποιεί, για τέταρτη συνεχή χρονιά, έκθεση γελοιογραφίας στον εκθεσιακό χώρο του Μετρό Συντάγματος, με τίτλο «DEMOCRISIS - Δημοκρατία σε κρίση». Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 1η Απριλίου,

από τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, στις 7 το απόγευμα.

Λένε πως στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Είναι, ωστόσο, γεγονός ότι σε εποχές που τα κάθε είδους πολιτικά και οικονομικά αδιέξοδα πολλαπλασιάζονται, οι ατομικές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα συμπιέζονται.

Τριάντα δύο Έλληνες γελοιογράφοι αναφέρονται φέτος στη Δημοκρατία. Μέσα από 131 σκίτσα τη ζωγραφίζουν. Όχι σαν μία έννοια θολή και γενικόλογη, αλλά ως ένα αγαθό αυτονόητο και συνάμα ζητούμενο, εύθραυστο και την ίδια στιγμή εκπληκτικά ανθεκτικό. Τη ζωγραφίζουν ως απάντηση. 


Σκίτσο του Ηλία Μακρή

«Σε μια περίοδο που ψάχνεις πράγματα για να καμαρώσεις, νιώθω περήφανος ως ενεργό μέλος της Λέσχης για αυτή την πρωτοβουλία που αναλάβαμε 4 χρόνια πριν να πάρουμε τα σκίτσα μας από το χέρι και να τα γυμνώσουμε μπροστά σε χιλιάδες μάτια στο Σύνταγμα. Σε μια εποχή που οι εφημερίδες, ο φυσικός μας χώρος "κονταίνει" από κάθε άποψη, εκτιμώ πως βρήκαμε τον τρόπο να κρατήσουμε την ελληνική πολιτική γελοιογραφία στο ύψος της» γράφει ο γελοιογράφος Πάνος Ζάχαρης στο λ/σμό του στο facebook

Παράλληλα, συνεχίζοντας την προσπάθεια να συστήσουν στο ελληνικό κοινό συναδέλφους από όλον τον κόσμο, φέτος συμμετέχουν στην έκθεση 10 γελοιογράφοι -με 58 έργα, από την Ιταλία, εκλεκτοί εκπρόσωποι μιας πολύ σημαντικής ευρωπαϊκής σχολής.

Επίτιμος προσκεκλημένος και τιμώμενο πρόσωπο στην Αθήνα είναι ένας από τους ζωντανούς θρύλους της ιταλικής σάτιρας, ο Αλτάν (Altan). Μαζί με τους Marilena Nardi και Giovanni Sorcinelli – Giox θα παραβρεθούν στα εγκαίνια της έκθεσης.

Την Τρίτη 2 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα, στον χώρο της έκθεσης θα υπάρξει εκδήλωση- γνωριμία και συνομιλία του κοινού με τον Αλτάν, με Έλληνες και Ιταλούς γελοιογράφους.


Η έκθεση θα λειτουργήσει από την 1η έως και τις 7 Απριλίου στον εκθεσιακό χώρο του Μετρό Συντάγματος, καθημερινά, από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Καθημερινά, στον χώρο της έκθεσης, μέλη της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων θα ενημερώνουν και θα ξεναγούν το κοινό. 

Συμμετέχουν: Από τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων (www.cartoonists.gr) -
Τάσος Αναστασίου, Ιάκωβος Βάης, Κώστας Βλάχος, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Σπύρος Δερβενιώτης, Dranis, Πάνος Ζάχαρης, Πέτρος Ζερβός, Χρήστος Ζωΐδης, John Antono, Γιάννης Ιωάννου, Μιχάλης Κουντούρης, Σάκης Κουτσαντάς, Ηλίας Μακρής, Πάνος Μαραγκός, Παναγιώτης Μήλας, Bas (Βασίλης Μητρόπουλος), Κώστας Μητρόπουλος, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Σπύρος Ορνεράκης, Αλεξία Οθωναίου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Ανδρέας Πετρουλάκης, Κωνσταντίνος Ρουγγέρης, Κώστας Σκλαβενίτης, Soloup, Soter, Στάθης (Σταυρόπουλος), Ηλίας Ταμπακέας, Μαρία Τζαμπούρα, Δημήτρης Χαντζόπουλος, Βαγγέλης Χερουβείμ.

Από την Ιταλία: Altan, Lido Contemori, Giorgio Franzarloi, Giovanni Sorcinelli – Giox, Enzo Lunari, Marco De Angelis, Marilena Nardi, Mario Natangelo, Sergio Staino, Pietro Vanessi.

Πηγές: naftemporiki.gr , 
facebook.com






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου