3 Απριλίου 2019

Ήταν γκάφα ή σκοπιμη η δήλωση Τσίπρα περι αεροδρομίου της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη;

Η αμήχανη αναφορά χθες στα Σκόπια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο "αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη" και όχι της "Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη", έχει προκαλέσει ιδιαίτερο προβληματισμό. Ειδικά μετά την αποκάλυψη ότι οι Σκοπιανοί ήθελαν την αλλαγή ονόματος εδώ και χρόνια.

Να σημειωθεί ότι η μετονομασία του αεροδρομίου από Μίκρα σε Μακεδονία έγινε το 1992 όταν η κατάσταση στο «Μακεδονικό» ήταν έκρυθμη και είχε καθαρά πολιτικούς λόγους. 


Κι όπως αποκαλύπτεται από το in.gr, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο της σκοπιανής εφημερίδας «Dnevnik» της 25/7/2008 τα Σκόπια στις διαπραγματεύσεις είχαν ζητήσει τη μετονομασία του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης σε «Μίκρα». 

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ήταν η εξής: «Για να μην μιλάμε μόνο για το στρατιωτικό σκέλος, σημαντική είναι και η συμφωνία ανάμεσα στις υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας, για τη βοήθεια που θα δώσουμε και σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση στελεχών της Βόρειας Μακεδονίας, ότι αφορά όμως και την τεχνική βοήθεια μέσω του ραντάρ υψηλής τεχνολογίας που διαθέτουμε στο αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη, να μπορέσουμε να δώσουμε σημαντική τεχνική υποστήριξη στον τομέα της ασφάλειας των πτήσεων».


Ενδιαφέρον έχει όμως και η γλώσσα του σώματος, το πώς κόμπιασε ο Αλέξης Τσίπρας όταν ανέφερε το όνομα, κάτι που επέτεινε ακόμη περισσότερο την έκπληξη και την αντίδραση πολλών. Εκεί φαίνεται ότι μάλλον επρόκειτο για συνειδητή επιλογή προκειμένου να μη φέρει σε δύσκολη θέση τον Ζόραν Ζάεφ και μάλιστα στο… σπίτι του. 

Όμως, άλλο ο σεβασμός του ανθρώπου που σε φιλοξενεί και άλλος ο σεβασμός στην ιστορία, στη διπλωματία και σε τελική ανάλυση και στον ελληνικό λαό που στην πλειοψηφία του αντιδρά στη συμφωνία των Πρεσπών.

Ακόμη χειρότερα, όμως, έκανε τα πράγματα η προσπάθεια κύκλων του Μεγάρου Μαξίμου να εξηγήσουν τι ήθελε να πει ο… ποιητής. Κάποιοι μίλησαν για γκάφα. Το Μαξίμου όμως προσπάθησε να δικαιολογήση την αναφορά αυτή του πρωθυπουργού.

«Το ραντάρ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που θα χρησιμοποιηθεί για την υποβοήθηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Βόρειας Μακεδονίας και στο οποίο αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, βρίσκεται στο Τρίλοφο της Μίκρας, εκτός του αεροδρομίου "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης και σε αυτό αναφερόταν ο πρωθυπουργός και όχι σε αυτό καθ’ αυτό το αεροδρόμιο» είπαν από το Μαξίμου. Όμως αναφέροντας αυτά έκαναν μια ακόμη βιαστική γκάφα καθόσον, σύμφωνα με το voria.gr, το ραντάρ της ΥΠΑ στο οποίο αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται στη δημοτική ενότητας Περαίας, στον δήμο Θερμαϊκού.

Που στόχευε λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας με το να μην αναφέρει το όνομα Μακεδονία για το αεροδρόμιο; Να μην στεναχωρήσει τους Βορειομακεδόνες φίλους του; ή μήπως η δήλωσή του αυτή περι αεροδρομίου της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη περιέχει περισσότερη σκοπιμότητα

Takis Ant για το afirimeno.com

Πηγές: Με στοιχεία από in.gr και youtube.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου