4 Απριλίου 2019

Εχθρικό το περιβάλλον για επενδύσεις στην Ελλάδα

WSJ: Ελληνες γραφειοκράτες μπλόκαραν τη μεγαλύτερη επένδυση της Κίνας, εκείνη της Cosco στον Πειραιά.

Την ώρα που η οικονομία διψάει για επενδύσεις προκειμένου να αναπτυχθεί με υγιή και διατηρήσιμο τρόπο, η κυβέρνηση και οι υπηρεσίες του Δημοσίου ακόμη και σήμερα δεν διστάζουν να ορθώσουν σειρά γραφειοκρατικών και νομικών εμποδίων σε εκείνους τους λίγους που θέλουν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα.

Τα προβλήματα που σωρεύονται εκ νέου γύρω από το επενδυτικό πλάνο της Cosco στον Πειραιά, μετά 
την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) να γνωμοδοτήσει υπέρ της κήρυξης μέρους του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου, είναι μόνο μία εκ των περιπτώσεων αυτών. Αλλη, είναι αυτή στο Ελληνικό. Ομως, ΟΛΠ και Ελληνικό μαζί σημαίνουν επενδύσεις της τάξεως των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ μεσοπρόθεσμα, ενώ μαζί με τις δεκάδες ακόμα μεγάλες και μικρότερες επενδύσεις, όπως στην Αφάντου της Ρόδου, στην Κασσιόπη της Κέρκυρας ή στο Κάβο Σίδερο, αθροίζουν επιπλέον εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Και αυτά ενώ οι επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν καταρρεύσει την τελευταία δεκαετία. Από 60 δισ. το 2007 (26% του ΑΕΠ) έπεσαν σε 20,5 δισ. το 2018 (11,1% του ΑΕΠ), ενώ οι καθαρές επενδύσεις (μετά την αφαίρεση των αποσβέσεων) είναι αρνητικές από το 2011 και μετά, σύμφωνα πάντα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής... 


WSJ: Ελληνες γραφειοκράτες μπλόκαραν τη μεγαλύτερη επένδυση της Κίνας 

Οι Έλληνες γραφειοκράτες ύψωσαν ένα τεράστιο εμπόδιο σε μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της Κίνας στην Ευρώπη, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Wall Street Journal αναφερόμενη στην απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) να γνωμοδοτήσει υπέρ της κήρυξης μέρους του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο καθυστερήσεις στο κινεζικό project υποδομών.

Μάλιστα, όπως σημειώνει η εφημερίδα, η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί την τελευταία ένδειξη ισχύος της αρχαιολογικής υπηρεσίας στην Ελλάδα και αναμένεται να εντείνει τη μακροχρόνια κινεζική δυσαρέσκεια σχετικά με την πρόοδο των έργων στη χώρα.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι «Το ΚΑΣ συχνά καθυστερεί επενδύσεις για χρόνια», ενώ αξιωματούχοι της Cosco δήλωσαν στην εφημερίδα ότι θα κάνουν μεν κάποιες αναπροσαρμογές στα πλάνα τους, αλλά τόνισαν ότι το σχέδιο μπορεί να εφαρμοστεί μόνο στο σύνολό του και όχι να επιτραπούν κάποιες από τις επενδύσεις.

H WSJ σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «εταιρείες δυτικών χωρών αποφεύγουν την Ελλάδα για χρόνια, τρομαγμένες από τις δεκαετίες οικονομικών δεινών και τη διαβόητη γραφειοκρατία της χώρας», υπενθυμίζοντας ότι το 2016 η Cosco εξασφάλισε το πλειοψηφικό πακέτο του λιμανιού του Πειραιά. Ενα χρόνο αργότερα, «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στον ΟΗΕ άσκησε βέτο στην καταδίκη της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα, μια κίνηση που οι επικριτές σχολίασαν ότι στόχο είχε να κερδίσει την εύνοια του Πεκίνου, κατηγορίες που αρνείται η κυβέρνηση».

Από την πλευρά της Cosco αναφέρεται ότι αξιωματούχος εξέφρασε την έκπληξη της εταιρείας για την απόφαση, με δεδομένο ότι το λιμάνι του Πειραιά λειτουργεί για δεκαετίες χωρίς να προκύψει όποια αρχαιολογική ανησυχία. 

Πηγή: Από δυο δημοσιεύματα στην kathimerini.gr
και συγκεκριμένα από:
Εχθρικό περιβάλλον για επενδύσεις και
WSJ: Ελληνες γραφειοκράτες μπλόκαραν τη μεγαλύτερη επένδυση της Κίνας






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου