5 Απριλίου 2019

ΚINAΛ: Τα δάνεια των κομμάτων

Το Κίνημα Αλλαγής με αναλυτικό του σημείωμα δίνει απαντήσεις για τα δάνεια των κομμάτων που ελέγχονται από την δικαιοσύνη, παραθέτοντας αριθμούς και στοιχεία. 
Εξηγεί ότι ο βασικός λόγος που τα δάνεια έχουν φθάσει στο τωρινό τους ύψος είναι η περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης κατά 76% και τα υψηλά επιτόκια (15%) που χρεώνουν οι τράπεζες. Παρόλα αυτά, τονίζει, τα δάνεια συνεχίζουν να πληρώνονται, αναφέρει.
Και ο ΣΥΡΙΖΑ 
χρησιμοποίησε για τον δανεισμό του τις ίδιες ρυθμίσεις, προσθέτει η Χαριλάου Τρικούπη, υποστηρίζοντας πως όχι μόνο φρόντισε να ζητήσει να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης αλλά νομοθέτησε για να μπορέσει να κάνει ρύθμιση του παλαιού του δανείου. 
ξοργιστική" χαρακτηρίζει την απάντηση του ΚΙΝΑΛ για τον τραπεζικό δανεισμό των κομμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά στοιχεία 
για τα χρέη των κομμάτων από το ΚΙΝΑΛ:

Μεταξύ άλλων το ΚΙΝΑΛ παραθέτει και τα ακόλουθα στοιχεία:
«Τα δάνεια στο τέλος του 2010 που είναι μια χρονιά καμπής:
Το ΠΑΣΟΚ με 44% δάνεια 115 εκατ. δηλ. περίπου 2,5 φορές το ποσοστό του.
Η Ν.Δ με 33,5% δάνεια 135 εκατ. δηλ. περίπου 4 φορές το ποσοστό της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με 4,5% δάνεια 10 εκατ., δηλ. περίπου 2-2,5 φορές το ποσοστό του.
Το ΚΚΕ με 7,5% δάνεια 10 εκατ. δηλ. λίγο πάνω από το ποσοστό του.
Ερώτημα: Αν είναι υπερβολικός ο δανεισμός του ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ;

Τα κόμματα -όλα τα κόμματα- οδηγήθηκαν σε δανεισμούς γιατί οι δαπάνες τους ξεπερνούσαν τα έσοδα τους. Στην εποχή των «παχιών αγελάδων». Την εποχή που η ιδία αντίληψη κυριαρχούσε σε ολόκληρο το δημόσιο βίο και εν πολλοίς και στον ιδιωτικό. Μόνο που τα κόμματα όφειλαν να λειτουργούν παραδειγματικά.

Το σύνολο των δανείων των κομμάτων είναι 270 εκατ. Τα ληστρικά επιτόκια με τους ανατοκισμούς τους τόκους υπερημερίας κ.λπ. ξεπερνούν το 15%. Τα δάνεια των κομμάτων στο σύνολο των 100-110 δισ. των κόκκινων δανείων, αποτελούν λιγότερο από το 0,3 τοις χιλίοις. Όλα τα δάνεια των κομμάτων δόθηκαν με εκχώρηση μελλοντικών κρατικών επιχορηγήσεων. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, με επιστολή του Τσίπρα στην τράπεζα, ζήτησε ευνοϊκή μεταχείριση.

Τα έσοδα των κομμάτων προέρχονται κυρίως από την κρατική χρηματοδότηση, που προβλέπεται από το Σύνταγμα μας και μέχρι το 2014 ήταν 1 τοις χιλίοις επί των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού. Με μνημονιακό νόμο από 2015 έγινε το 0,5 τοις χιλίοις, τα μισά δηλαδή. Τα κόμματα παίρνουν μερίδιο ανάλογα με τα ποσοστά τους.

Τί συνέβη και τα κόμματα δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα δάνεια τους; Αυτό αποτελεί θεμελιώδες ερώτημα. Λοιπόν, ο κύριος, ο βασικός λόγος, είναι ότι το κράτος μείωσε το 2012 -με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- αιφνίδια, κατακόρυφα και παρά τον νόμο, τη συνολική κρατική χρηματοδότηση κατά 80% (!): από 55 εκατ. στα 12 εκατ. Έτσι, από τα περίπου 57 εκατ. κατά μέσο όρο την 5ετια πριν το 2012, πήγαμε στα περίπου 14 εκατ., κατά μέσο όρο την 5ετια μετά το 2012. Δηλ. μείωση κατά 76%(!). Το κράτος έκλεισε τη στρόφιγγα και κατέστησε αφερέγγυα τα κόμματα - όλα τα κόμματα- απέναντι στις τράπεζες. Δεν τα έδωσε στα κόμματα και τα σπατάλησαν, όπως αφήνεται να εννοηθεί.

Η μείωση της δύναμης των κομμάτων είναι δευτερεύων, συμπληρωματικός λόγος. Αφορά ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ, που πλήρωσε την ανάληψη της ευθύνης του απέναντι στη χώρα με κατακόρυφη πτώση των ποσοστών του. 
Το πιο εύγλωττο και πιο είναι αποκαλυπτικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι το μοναδικό κόμμα που αύξησε κατακόρυφα τη δύναμη του από 4% στο 36% δηλαδή 9 φορές πάνω. Αύξησε έτσι και 9 φορές το μερίδιο του στην πίτα της κρατικής χρηματοδότησης. Κατάφερε μήπως να αποπληρώσει τα δάνεια των 10 εκατ.; Όχι! Γι' αυτό στο τέλος του 2017, ζήτησε και πέτυχε ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθμιση με την Εθνική Τράπεζα με επιτόκιο 4% και με εκχώρηση μελλοντικών επιχορηγήσεων, αυτών ακριβώς για τις οποίες οι άλλοι κατηγορούνται για απιστία (!). Καταλυτικά ερωτήματα: γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ του 36% δε μπορεί να αποπληρώσει τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ του 4%;

Γιατί το κάνουν οι κυβερνώντες; Οι προηγούμενοι, επειδή λειτουργούσαν ενοχικά απέναντι στον επελαύνοντα λαϊκισμό και οι τωρινοί επειδή έχουν αυτοπαγιδευθεί στον λαϊκισμό τους και στην άνευ όρων και ορίων επιχείρηση συκοφάντησης και εξόντωσης των πολιτικών τους αντιπάλων.

Τι πρέπει να γίνει; Καταρχήν πρέπει να αποφασίσει η Πολιτεία πώς θέλει να χρηματοδοτούνται και πώς θα ελέγχονται αποτελεσματικά τα κόμματα. Με κρατική χρηματοδότηση όπως προβλέπει το Σύνταγμα μας ή με χορηγούς όπως σε άλλες χώρες ; Εμείς πιστεύουμε στο πρώτο. 

Οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα δάνεια των κομμάτων όπως ακριβώς και τα κόκκινα δάνεια των χιλιάδων μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων. Χωρίς καμία ιδιαίτερη μεταχείριση, αλλά και χωρίς τον φόβο μη μπλέξουν στις αντιπαραθέσεις των κομμάτων
».

Και το ΚΙΝΑΛ καταλήγει με τα εξής: 

«Σε κάθε περίπτωση εμείς στο ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να απεκδυθούμε των υποχρεώσεων μας απέναντι στις τράπεζες. Τα δανειστήκαμε! Τα δανειστήκαμε με όλους τους νόμους και τους κανόνες. Και με τη διαχρονική φερεγγυότητα μας αλώβητη, αφού επί 25 χρόνια από το 1985 μέχρι το τσουνάμι της κρίσης, δανειζόμασταν από τις τράπεζες, χωρίς ποτέ κανένα πρόβλημα. Ακόμη και τώρα, σ'αυτά τα δύσκολα χρόνια, έχουμε καταβάλει 20 εκατ. στις τράπεζες. Έχουμε κάνει ρυθμίσεις και βρισκόμαστε σε συζητήσεις και με τις άλλες τράπεζες. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, κι αν χρειαστεί θα πληρώνουμε μια ζωή για τα δάνεια μας. Τελεία και παύλα.-».

ΣΥΡΙΖΑ: Εξοργιστική η απάντηση του ΚΙΝΑΛ για τα δάνεια

Σχολιάζοντας τις θέσεις του ΚΙΝΑΛ για τον τραπεζικό δανεισμό των κομμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η απάντηση του ΚΙΝΑΛ για τα δάνειά του δεν είναι απλώς αστεία, αλλά και εξοργιστική». Και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει: «Το βασικό ερώτημα είναι το εξής: Πόσα χρωστάτε, πότε και πως θα τα πληρώσετε;» 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου