2 Σεπτεμβρίου 2019

Πλήρης άρση των Capital controls

Αλλαγή σελίδας για τις τράπεζες 

Από σήμερα, Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, μια μαύρη σελίδα στην οικονομία της χώρας αποτελεί παρελθόν, καθώς οι κεφαλαιακοί περιορισμοί που ίσχυαν αίρονται και επομένως το ελληνικό ευρώ παύει να διαφέρει από τα ευρώ των υπολοίπων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα συστήματα και δίκτυα των τραπεζών προετοιμάστηκαν και θα επιχειρήσουν να ανακτήσουν τις καταθέσεις που έφυγαν το 2015 προς τράπεζες της Ε.Ε. Ήδη οι αλλαγές είναι ορατές. 

Από σήμερα τα καταστήματα των τραπεζών θα καλούν τους πελάτες τους που οδήγησαν στο εξωτερικό τα κεφάλαιά τους για να τους προτείνουν τον επαναπατρισμό. Σήμειώνεται ότι οι τράπεζες έχουν ήδη ανακτήσει περίπου τις μισές καταθέσεις από εκείνες που έχασαν το 2015. Εκτιμούν, σύμφωνα με τη naftemporiki.gr, ότι η άρση των capital controls μπορεί να οδηγήσει στο τραπεζικό γκισέ άνετα άλλο ένα 10%-15% από τα κεφάλαια που χάθηκαν εκείνη τη δύσκολη για την οικονομία περίοδο. 

Επίσης, η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών αναμένεται να οδηγήσει σε αναβαθμίσεις τα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ δεν αποκλείεται το ελληνικό Δημόσιο να προχωρήσει γρήγορα σε μία νέα έκδοση.

Tις τελευταίες λοιπόν διαδικασίες προχώρησαν οι τράπεζες σε ό,τι αφορά τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, περνώντας στο καινούργιο καθεστώς από χθες, 01/09/2019, όταν έπαψαν πια να υφίστανται όλοι οι περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων που είχαν θεσπιστεί με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015 (Α’ 84). 

Ο σχετικός Νόμος 

Πλήρης άρση των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων από 1/9/2019 – Άρθρο 86 του Νόμου 4624/2019

Στις 29 Αυγούστου 2019, δημοσιεύθηκε (ΦΕΚ Α’ 137) ο Νόμος 4624/2019, με το άρθρο 86 του οποίου καταργούνται:
το άρθρο πρώτο της από 18/7/2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Επείγουσες Ρυθμίσεις για τη θέσπιση περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων» (ΦΕΚ Α΄ 84),
οι Υπουργικές Αποφάσεις που εκδόθηκαν κατ’ εξουσιοδότηση των διατάξεων της ως άνω από 18.7.2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, και
οι κανονιστικές αποφάσεις της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.
Το άρθρο 86 του εν λόγω Νόμου τίθεται σε εφαρμογή την 1η Σεπτεμβρίου 2019.
ΦΕΚ Α’ 137/29.8.2019 

Ικανοποιητική τάση στα μεγέθη πιστωτικών ιδρυμάτων 

Ένα βήμα μπροστά, έως και αλλαγή σελίδας θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει τα αποτελέσματα των τραπεζών το πρώτο εξάμηνο και ειδικότερα το 2ο τρίμηνο, καθώς τα αποτελέσματα αυτά κατέγραψαν μια διαφορετική τάση στην πορεία των πιστωτικών ιδρυμάτων προς το μέλλον.

Δεν ήταν τόσο συγκλονιστικά τα μεγέθη αυτά καθαυτά, λένε οι αναλυτές, (κάποια αποτελέσματα επηρεάστηκαν σημαντικά από έκτακτα γεγονότα, όπως της Εθνικής από την πώληση της Πανγαία), όσο η διαμόρφωση μιας νέας θετικής τάσης για τον κλάδο.



Σε 384 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα αναλογούντα κέρδη στους μετόχους το α’ εξάμηνο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. 

Αναβαθμίσεις τραπεζών

Η πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισμών αποτελεί ένα θετικό βήμα προς την κανονικότητα και ένα ισχυρό, θετικό μήνυμα προς την επενδυτική κοινότητα, το οποίο θα δώσει ώθηση στο οικονομικό κλίμα και θα συμβάλει στην επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας και στην εμπιστοσύνη υπέρ του συστήματος. Αυτό αναμένεται να μεταφραστεί σε αναβαθμίσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, επιφέροντας συνθήκες ακόμη πιο θετικές σε ό,τι αφορά την πιστοληπτική τους αξιολόγηση.

Αυτή τη στιγμή, κατά τη Moody’s στο «Caa1» βρίσκονται οι Εθνική, Alpha και Eurobank με προοπτικές θετικές, στο «Caa2» οι Πειραιώς και Παγκρήτια με θετικές προοπτικές και στη βαθμίδα «Caa3» η Attica Bank και πάλι με προοπτικές θετικές. Σε ό,τι αφορά την S&P, στο «B-» βρίσκονται και οι τέσσερις συστημικές με προοπτικές σταθερές, ενώ σε ό,τι αφορά τη Fitch οι Eurobank, Alpha και NBG έχουν αξιολόγηση «CCC+» και η Piraeus Bank «CCC».

Πηγές: naftemporiki.gr , 
hba.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου