11 Μαρτίου 2020

Ευρωπαϊκή Μέρα Μνήμης για τα Θύματα της Τρομοκρατίας

Κάθε χρόνο, στις 11 Μαρτίου η Ευρώπη τιμά τα θύματα της τρομοκρατίας. Η επιλογή της 11ης Μαρτίου έγινε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θεωρείται φόρος τιμής στα 191 θύματα που έχασαν τη ζωή τους σε τρομοκρατική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό Ατότσα στη Μαδρίτη στις 11 Μαρτίου του 2004. Μόνο στη Γαλλία τα τελευταία πέντε χρόνια περισσότεροι από 250 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τρομοκρατικές επιθέσεις. 

Σε μήνυμά του, για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα της Τρομοκρατίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μεταξύ άλλων τονίζει:
«Σήμερα θυμόμαστε και τιμούμε όλοι τα θύματα της τρομοκρατίας στην Ευρώπη. Από τη Μαδρίτη ως το Όσλο και από την Αθήνα ως το Παρίσι και το Μάντσεστερ, οι κοινωνίες μας έχουν πληρώσει ένα βαρύ τίμημα σε νεκρούς και τραυματίες. Η τρομοκρατία δεν έχει χρώμα και ιδεολογία, πρέπει να είμαστε ξεκάθαρα αντίθετοι σε κάθε μορφή της. Σε όλες αυτές τις επιθέσεις στόχευσαν τη δημοκρατία, την κοινωνία, την καθημερινότητά μας. Μας πλήγωσαν, αλλά δεν μας νίκησαν. Η Ευρώπη και τα κράτη-μέλη της στεκόμαστε όρθιοι. Όλοι μαζί γινόμαστε πιο δυνατοί, όπως είναι και το κεντρικό ευρωπαϊκό σύνθημα της σημερινής ημέρας. Η ψυχή μας και το μυαλό μας είναι στα θύματα. Αυτό είναι το χρέος και το καθήκον μας. Είναι ένα χρέος ιερό σε όλους αυτούς που πλήρωσαν με το αίμα τους τον φανατισμό, το μίσος και τη βία. Οι πληγές τους είναι σημάδια στο σώμα της δημοκρατίας (...)».

Μια επιζήσασα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μπατακλάν έχει βρει τρόπο για να απαλύνει τα ψυχικά της τραύματα: Σχεδιάζει. Και δηλώνει αποφασισμένη να μην υποκύψει στο φόβο της τραυματικής ανάμνησης. Στη συνέχεια από ένα δημοσίευμα στη 
Deutsche Welle:

Ξεπερνώντας το τραύμα του Μπατακλάν με σκίτσα

Για την Κατρίν Μπερτράν είναι πράξη αντίστασης όταν επισκέπτεται την αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν, όπου το 2015 σε τρομοκρατική επίθεση έχασαν τη ζωή τους 90 άνθρωποι. Έχω ένα κόμπο στο λαιμό όταν έρχομαι εδώ, λέει η Γαλλίδα μπροστά από το Μπατακλάν: «Δεν ήθελα ωστόσο να αποκτήσω φοβίες και έτσι ανά τακτά χρονικά διαστήματα έρχομαι εδώ. Είναι σαν προσκύνημα. Δείχνω σεβασμό στα θύματα και συνειδητοποιώ πόσο τυχερή είμαι».

Παρά το γεγονός ότι δεν τραυματίστηκε σωματικά στην επίθεση του Μπατακλάν λίγες μέρες μετά τα τραγικά γεγονότα οι γιατροί διαπίστωσαν ότι η 39χρονη Κατρίν πάσχει από Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (PTSD), από την οποία πάσχουν πολλά θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων και πολέμου. Η οικογένεια και οι φίλοι της δυσκολεύονταν στην αρχή να κατανοήσουν ότι τρόμαζε με ήχους σειρήνας ή όταν δίπλα της έσκαγε ένα μπαλόνι ή όταν αισθάνονταν ένοχη επειδή εκείνη επέζησε και άλλοι όχι. 

Η Κατρίν Μπερτράν βρήκε ωστόσο ένα τρόπο για να αντιμετωπίσει τα ψυχικά της τραύματα, σχεδιάζει: «Ξεκίνησα ένα μήνα μετά την επίθεση. Έβγαλα στο χαρτί όλο τον ψυχικό μου πόνο, όλες τις αγωνίες μου. Ήταν για μένα σαν κάθαρση». Λίγο αργότερα συνειδητοποίησε ότι τα σχέδιά της ίσως να βοηθήσουν και άλλους: «Όταν έδειξα τα σχέδιά μου σε επιζήσαντες είπαν ότι οι εικόνες περιγράφουν όσα περνούν». Έτσι η Κατρίν Μπερτράντ εξέδωσε ένα βιβλίο με τίτλο «Το χρονικό μιας επιζήσασας»: «Με το βιβλίο ήθελα να δείξω σε άλλα θύματα της τρομοκρατίας ότι δεν είναι μόνοι στη ζωή και ότι είναι σημαντικό να ζητήσουν βοήθεια από ειδικούς».

Εννοείται ότι τα σχέδια δεν έλυσαν ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα της Κατρίν. Ακόμα και σήμερα πάσχει από την Διαταραχή PTSD. Όμως καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να βλέπει μόνο στο μέλλον και όχι το παρελθόν. Κι ας γνωρίζει καλά ότι η τρομοκρατική επίθεση την άλλαξε μια για πάντα. «Αισθάνομαι σαν να μην είμαι πια μια διαφορετική Κατρίν. Είμαι πλέον πιο τολμηρή. Δεν θέλω να χάνω το χρόνο μου και θέλω να ζήσω τα χρόνια που μου απομένουν. Θέτω συνεχώς νέους στόχους. Τα τελευταία χρόνια σπούδασα γραφίστρια, για να μπορώ να εκφράζομαι ακόμα καλύτερα στο χαρτί».

Η Κατρίν Μπερτράν θα συνεχίσει να περνά τακτικά από το Μπατακλάν. Αρνείται να παραιτηθεί από τη ζωή και αντιστέκεται στους φόβους που της προκάλεσε η 
τρομοκρατική επίθεση που αιματοκύλησε το Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου του 2015.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ και Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου