5 Μαρτίου 2020

Ο «πανικός του χαρτιού υγείας» με τον Covid-19

Φαίνεται πως ένα από τα χειρότερα δυνατά σενάρια που μπορούν να φανταστούν οι άνθρωποι, είναι να μένουν χωρίς χαρτί υγείας. Τουλάχιστον αυτή δείχνει να είναι μια προοπτική που φοβίζει πολλούς Αυστραλούς, οι οποίοι σπεύδουν να αγοράσουν χαρτί υγείας, με φόντο την εξάπλωση του νέου κορωνοΐού. 

Στην Αυστραλία, όπου έχουν καταγραφεί περισσότερα από 40 επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19 ενώ ένα άτομο είχε χάσει τη ζωή του, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Woolwarths, σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης πρωτίστως του πανικού και δευτερευόντως των συνεπειών του, αποφάσισε να θέσει ως όριο τα τέσσερα πακέτα ανά άτομο προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους πελάτες να έχουν πρόσβαση σε χαρτί υγείας καθώς τα ράφια των σούπερ μάρκετ αδειάζουν. Ακόμα και οι αρχές της χώρας παρενέβησαν, καλώντας τους πολίτες να σταματήσουν τέτοιες αγορές που αποδίδονται στον πανικό. 

Ο «πανικός του χαρτιού υγείας» δεν έχει εμφανιστεί μόνο στην Αυστραλία. Παρόμοιες συμπεριφορές παρατηρούνται και σε Σιγκαπούρη, Ιαπωνία και Χονγκ Κονγκ. Μάλιστα, στο Χονγκ Κονγκ ένοπλοι έκλεψαν εκατοντάδες ρολά χαρτιού υγείας, σύμφωνα με το BBC, ενώ αναφορές για κλοπές υπήρξαν και στις ΗΠΑ. 

Φωτογραφία του Reuters από το Χονγκ Κονγκ στις 11 Φεβρουαρίου

Γιατί όμως οι άνθρωποι λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο; 

Ειδικοί στην ψυχολογία των καταναλωτών λένε ότι η συμπεριφορά αυτή είναι «προφανώς παράλογη» και ένα σαφές παράδειγμα «νοοτροπίας του κοπαδιού», το οποίο τροφοδοτείται από εικόνες – για παράδειγμα άδειων ραφιών – που δημοσιεύθηκαν σε μέσα ενημέρωσης και ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. 

«Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως όταν 50 πακέτα ρολών χαρτιού υγείας εξαφανίζονται από τα ράφια, το παρατηρείτε πραγματικά επειδή πιάνουν πολύ χώρο» δήλωσε η καθηγήτρια Ντέμπρα Γκρέις από το Πανεπιστήμιο Griffith, προσθέτοντας πως η αγορά 50 κουτιών απολυμαντικού χεριού ή κονσερβών θα γινόταν λιγότερο αντιληπτή.

Το σύνδρομο FOMO - Fear Of Missing Out ή ο φόβος να μην χάσει κανείς τι συμβαίνει - είναι σε πλήρη ισχύ εδώ, ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Νιτίκα Γκαργκ από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας. «Νομίζουν ότι αν το αγοράζει κάποιος, αν ο γείτονάς μου το αγοράζει, πρέπει να υπάρχει λόγος και πρέπει να το κάνω και εγώ», είπε στο BBC. Η ίδια παρατήρησε πως στην Κίνα, για παράδειγμα, υπήρχε ένα μεγαλύτερο κίνητρο για δημιουργία αποθέματος χαρτιού υγείας καθώς «επικρατεί το σκεπτικό ότι μπορεί να αντικαταστήσει τα χαρτομάντιλα και τις χαρτοπετσέτες και να χρησιμεύσει για να δημιουργηθούν αυτοσχέδιες μάσκες». 

Ένας άλλος ειδικός στη συμπεριφορά του καταναλωτή, ο Δρ Ρόχαν Μίλερ Ρόχαν Μίλερ από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, εκτιμά ότι η συμπεριφορά αυτή αποτελεί αντανάκλαση μιας αστικοποιημένης κοινωνίας και τρόπου ζωής, όπου οι πολίτες δεν είναι συνηθισμένοι να αντιμετωπίζουν ελλείψεις, έχοντας υπό κανονικές συνθήκες τη δυνατότητα να επιλέγουν τι θα αγοράσουν. «Η βιασύνη να πάρουν χαρτί υγείας είναι αυτή η “νοοτροπία προβάτου” για να διατηρηθεί αυτό το καθεστώς» πρόσθεσε.

Πηγές: naftemporiki.gr
BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου