2 Φεβρουαρίου 2021

Η επόμενη μέρα από τη λαϊκή «κατάληψη» της Wall Street

Εξέγερση μικροεπενδυτών έναντι των hedge funds που υποκινήθηκε από τα social media


Απλοί, καθημερινοί άνθρωποι τα έβαλαν με το κατεστημένο της Wall Street μέσα από πλατφόρμες των social media. Άνθρωποι εξοργισμένοι από τον τρόπο με τον οποίο διασώθηκαν οι τράπεζες στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, από τον πλούτο που έχουν συσσωρεύσει τα hedge funds, από την ανισότητα, τον διαχρονικό καπιταλισμό και τον σημερινό κόσμο, που έχει άλλους κανόνες για τους πλούσιους και άλλους για τους φτωχούς. 

Άνθρωποι της γενιάς του millenium, που είναι τα μέγιστα εξοικειωμένοι με το Διαδίκτυο και οι οποίοι μεγιστοποίησαν τη δυναμική τους μέσα στους 10 μήνες της πανδημίας. Δεν είναι τυχαίο, όπως αναφέρουν κάποιοι αναλυτές, το γεγονός ότι η «τρέλα του τζόγου» στις χρηματοοικονομικές αγορές εμφανίστηκε όταν η πανδημία σταμάτησε τα σπορ και την ανθηρή αγορά των αθλητικών στοιχημάτων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα μεγάλο σορτάρισμα το οποίο αντιστρέφεται. Είναι όμως η πρώτη φορά που αυτό υποκινήθηκε από ομάδες των social media, γεγονός που καταδεικνύει τη μεγάλη δύναμη που έχουν πλέον οι τεχνολογικές πλατφόρμες, οι οποίες προσφέρουν στον κόσμο την αίσθηση ότι «ζει». Με σύνθημα το YOLO (You only live once, Zεις Μόνο Μια Φορά).

Και έτσι ανέλαβαν δράση αγοράζοντας μαζικά μετοχές τις οποίες είχαν σορτάρει αντισταθμιστικά ταμεία αφού συντονίστηκαν χαλαρά μεν αλλά, όπως φάνηκε, αρκετά αποτελεσματικά μέσα από τις ομάδες επικοινωνίας των social media - η αρχή έγινε από τους r/ wallstreetbets της Reddit, που αριθμεί περισσότερους από 6 εκατ. χρήστες, αριθμός που διπλασιάστηκε την τελευταία εβδομάδα. Επέλεξαν την GameStop, τη μετοχή μίας προβληματικής αλυσίδας καταστημάτων ηλεκτρονικών παιχνιδιών, ωθώντας τη μετοχή της σε άνοδο 1.685% στη διάρκεια του τρέχοντος έτους και 500% την προηγούμενη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να ξεπερνά σήμερα τα 300 δολάρια από τα 2,80 δολάρια που βρισκόταν τον περασμένο Απρίλιο.

Πολύ έξυπνο. Την αγόρασαν ανακόπτοντας τις απώλειες. Κάνοντάς το επαναλαμβανόμενα, απογείωσαν τη μετοχή, γεγονός που σήμανε για τα αντισταθμιστικά ταμεία ή τη Wall Street απώλειες σε επίπεδο συναλλαγών γύρω στα 20 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο, συμπεριλαμβανομένων των 8 δισ. δολαρίων της Παρασκευής, σύμφωνα με στοιχεία της S3 Partners. Κάποιοι δε κάνουν λόγο για διπλάσιες ζημίες.

Άλλη μία φούσκα

Η μανία της GameStop δεν ήρθε από το πουθενά. Είναι απλώς το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα συμπεριφοράς «φούσκας», με αναλυτές να κάνουν παραλληλισμούς με τη «φούσκα» της τουλίπας στην Ολλανδία το 1636 και πιο πρόσφατα τη «φούσκα» του dot.com το 2000 και του real estate, με αποκορύφωμα τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. …

«Τίποτε δεν είναι φυσιολογικό. Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια ενθάρρυναν τους επενδυτές σε άνευ προηγουμένου ρίσκο και αυτό θα λήξει άδοξα με πολύ πόνο. Ό,τι συμβαίνει τώρα με τις μετοχές τύπου GameStop είναι απλώς “η κορυφή του παγόβουνου”», λέει ο Αμερικανός οικονομολόγος και πρώην κεντρικός τραπεζίτης Ρόμπερτ Σίλερ.

«Ένα είναι σίγουρο, το κουτί της Πανδώρας των επενδυτών των social media έχει ανοίξει και δεν θα μπορέσουμε να το κλείσουμε ξανά» λέει ο Σαμ Στόβαλ, στρατηγικός αναλυτής της CFRA Research.

«Δεν είναι η GameStop που έχει σημασία αυτή τη στιγμή, αλλά πώς το ράλι της μετοχής της εξέθεσε τα τρωτά του συστήματος» αναφέρει ο Μπραντ Μακ Μίλαν, επικεφαλής επενδύσεων της Commonwealth Financial Network.

Η GameStop, το YOLO και το FOMO

Το φαινόμενο GameStop εκπροσωπεί μία άνευ προηγουμένου μεταβίβαση εξουσιών σε έναν κόσμο όπου το εκρηκτικό κοκτέιλ φθηνού χρήματος, χρηματιστηριακών συναλλαγών χωρίς προμήθειες, μίας κουρασμένης από την καραντίνα κοινωνίας και της απόλυτης προσήλωσης των χρηστών στα social media δημιούργησαν μία μάζα μικροεπενδυτών κατά των μεγάλων της Wall Street. Πού θα βγει όλο αυτό;

«Εάν η χρηματιστηριακή αγορά έχει γίνει τζόγος, εφαρμογές όπως η Robinhood είναι η αρένα με δωρεάν εισιτήριο…»

Εκτός από το YOLO (You only live once) υπάρχει και το FOMO (fear of missing out), ο φόβος μήπως μείνεις εκτός από το απίστευτο χρήμα που έχουν φέρει στην αγορά τα άνευ προηγουμένου μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας. Όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά. Υπάρχει και η ένωση των κοινωνικών ομάδων για πράγματα που μετρούν και έχουν αξία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι «F.T.». 

Ο χρηματοοικονομικός κόσμος ευελπιστεί ότι η νέα ενέργεια των μικροεπενδυτών θα χαθεί μετά τη λήξη του Covid-19. Όμως ίσως να ήταν καλύτερο για όλους μας και για τον καπιταλισμό, εάν η ενέργεια αυτή διατηρηθεί και χρησιμοποιηθεί με καλύτερο τρόπο» καταλήγουν οι «F.T.».

1 σχόλιο:

  1. Η φούσκα της Game Stop χθες Τρίτη έσκασε! Η μετοχή της εταιρείας κατέρρευσε για να κλείσει στα 90 $ με πτώση 60% σε μια μέρα! Game is over!

    ΑπάντησηΔιαγραφή