1 Φεβρουαρίου 2021

Robinhood και Reddit: Οι δύο πλατφόρμες που άναψαν φωτιές στη Wall Street

Το φαινόμενο GameStop δεν ήταν κάτι ξαφνικό. Ήταν το αποτέλεσμα της ταχύτατα αυξανόμενης απήχησης δύο online κοινοτήτων: της πλατφόρμας συναλλαγών μετοχών (χωρίς προμήθεια) Robinhood και του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Reddit- και ειδικότερα της ομάδας του r/wallstreetbets, στην οποία οι χρήστες μοιράζονται περιεχόμενο σχετικά με τις επενδυτικές κινήσεις τους.

Η Robinhood και το r/wallstreetbets στο Reddit ιδρύθηκαν με 15 μήνες διαφορά. Τα πρώτα βήματα και των δύο ήταν πολύ αργά. Αλλά τα τελευταία χρόνια ήρθαν τα άλματα. Αξίζει να δούμε το χρονικό των δύο πλατφόρμων:

Ιανουάριος 2012: Δημιουργείται η ομάδα wallstreetbets (WSB) στο Reddit από τον Τζέιμι Ρογκοζίνσκι, επιχειρηματία που ζει στην Ουάσιγκτον. Το αρχικό μότο του έχει διάθεση παιχνιδιού: «Εμπνεόμενοι από την περίοδο των εταιρικών αποτελεσμάτων. Ας παίξουμε». 

Τέλη του 2012: Η κουλτούρα του WSB αρχίζει να γίνεται πιο φανερή. Αν και δεν είναι κάτι ιδιαίτερα οργανωμένο, προσελκύει ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται για «βαρετές επενδύσεις», που θέλουν να βρουν εναλλακτικά μέσα να τοποθετήσουν τα χρήματά τους.

Απρίλιος 2013: Το Robinhood ιδρύεται στο Σαν Φρανσίσκο. Αρχικά είναι απλά ένα μέσο για να παρακολουθείς την κίνηση των μετοχών, αλλά γρήγορα έρχεται η ιδέα να εξελιχθεί σε μία online χρηματιστηριακή χωρίς προμήθεια. Στοχεύει σε νεότερους, πιθανούς επενδυτές που πραγματοποιούν τις κινήσεις τους σε mobile συσκευές. Αρχίζει να γίνεται δημοφιλές στους χρήστες του WSB.

Οκτώβριος 2013: Το Robinhood κερδίζει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών να λειτουργήσει ως brokerage και επεκτείνεται και πέραν των συναλλαγών μετοχών.

Φεβρουάριος 2014: Το WSB σπάει το φράγμα των 5.000 συνδρομητών στο Reddit.

Δεκέμβριος 2014: Το Robinhood λανσάρει την πρώτη εφαρμογή συναλλαγών στο App Store της Apple. Οι κριτικές είναι ευνοϊκές και πολλοί επισημαίνουν ότι σε αντίθεση με άλλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως η E-Trade δεν χρεώνει προμήθεια.

Απρίλιος 2015: H ετικέτα “Yolo” (you only live once) αρχίζει να κάνει ολοένα και πιο συχνά την εμφάνισή της στις συζητήσεις του WSB, αντανκλώντας την κοσμοθεωρία των χρηστών του. Ιούνιος 2015: Το Robinhood κερδίζει το βραβείο Apple Design Award.

Αύγουστος 2015: Το Robinhood λανσάρει την εφαρμογή του και στο λειτουργικό σύστημα Android της Google φτάνοντας έτσι σε πολύ περισσότερες συσκευές. Μέσα σε δύο εβδομάδες ο ημερήσιος αριθμός ενεργών χρηστών τριπλασιάζεται στους 176.883. Οι χρήστες του WSB υπερβαίνουν τους 18.000.

Οκτώβριος 2015: Πιο γνωστά ονόματα του κόσμου των επενδύσεων αρχίζουν να στρέφουν την προσοχή τους στο WSB.

Μάιος 2016: Το Robinhood κερδίζει βραβείο σχεδιασμού και από την Google.

Nοέμβριος 2016: Καθώς οι ψήφοι καταμετρώνται στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, το δεύτερο δημοφιλέστερο ποστ στο WSB είναι μία πρόταση να καταστεί ο Ντόναλντ Τραμπ επίτιμος “πρόεδρος” της ομάδας.

Ιανουάριος 2017: Οι συνδρομητές στο WSB σπάνε το φράγμα των 100.000. Το Robinhood έχει 200.000 ημερήσιους ενεργούς χρήστες.

Απρίλιος 2017: Το Robinhood αντλεί 110 εκατ. δολάρια από venture capitals, με τον γύρο αυτό χρηματοδότησης να αποτιμά την αξία του στα 1,3 δισ. δολάρια. Από μία μικρή startup γίνεται έτσι ρινόκερως της Σίλικον Βάλεϊ.

Ιούλιος 2017: Οι πρώτες μικρές ενδείξεις της επίδρασης του WSB του Reddit στην αγορά. Ορισμένοι χρήστες της ομάδας λένε επί μήνες ότι αγοράζουν μετοχές της εταιρείας ημιαγωγών AMD, πιστεύοντας ότι είναι υποτιμημένη. Όταν δημοσιοποιεί η εταιρεία τα αποτελέσματα τριμήνου και αναβαθμίζει τις προβλέψεις για τις πωλήσεις της ο δημοσιογράφος Τζο Γουάιζενταλ γράφει στο Twitter: «Congrats to r/WallStreetbets!».

Δεκέμβριος 2017: Το Robinhood εισάγει στις υπηρεσίες του και συναλλαγές οψιόν.

Μάιος 2018: Το Robinhood αντλεί χρηματοδότηση 363 εκατ. δολ. και η αποτίμησή του ανεβαίνει στα 5,6 δισ. δολάρια. Έχει πλέον 664.775 ημερήσιους ενεργούς χρήστες.

Οκτώβριος 2018: Το WSB στο Reddit έχει περισσότερους από 300.000 χρήστες- περίπου τον ίδιο αριθμό με τους συνδρομητές του Bloomberg terminal. Αρχίζει να προσελκύει περισσότερο την προσοχή των μέσων ενημέρωσης.

Ιούνιος 2019: Οι όμιλοι λιανικής δέχονται σφυροκόπημα και οι μετοχές της GameStop κάνουν βουτιά.

Απρίλιος 2019: Το WSB ανεβαίνει δεύτερο στην κατάταξη όλων των ομάδων (message boards) στο Reddit.

Αύγουστος 2019: Ο Μάικλ Μπέρι, επενδυτής γνωστός από το βιβλίο και την ταινία “Το Μεγάλο Σορτάρισμα” ανακοινώνει ότι έχει εξαγοράσει μερίδιο στην GameStop.

Δεκέμβριος 2019: To Robinhood λανσάρει ένα νέο εργαλείο, που επιτρέπει στους χρήστες να αγοράζουν κλάσματα μετοχών. Αυτό επιτρέπει και σε ιδιώτες με πολύ περιορισμένο μπάτζετ να επενδύσουν σε μία εταιρεία.

Μάρτιος 2020: Μία αιφνίδια έκρηξη της απήχησής του ανεβάζει τους συνδρομητές του WSB σε πάνω από 1 εκατομμύριο. Τον ίδιο μήνα οι χρήστες του Robinhood υπερβαίνουν τα 2 εκατομμύρια.

Απρίλιος 2020: Η μετοχική τιμή της GameStop διολισθαίνει στο ιστορικό χαμηλό των 2,57 δολαρίων.

Μάιος 2020: Σε νέο γύρο χρηματοδότησης η Robinhood εξασφαλίζει κεφάλαια 280 εκατ. δολαρίων και αποτίμηση 8,3 δισ. δολαρίων.

Ιούνιος 2020: Ο αναλυτής της Deutsche Bank, Parag Thatte, στηρίζεται σε στοιχεία της Robinhood για να δείξει το πώς οι θεσμικοί επενδυτές «κυνηγούν» τους ερασιτέχνες επενδυτές. 

Νοέμβριος 2020: O Ράιαν Κόεν, επενδυτής και επιχειρηματίας, λανσάρει μία εκστρατεία για την έναρξη μίας νέας εποχής στην GameStop. Σε επιστολή του προς το διοικητικό συμβούλιο αφήνει να εννοηθεί ότι θα πρέπει να γίνει η Amazon των βιντεοπαιχνιδιών.

Δεκέμβριος 2020: Το Robinhood προσλαμβάνει την Goldman Sachs προκειμένου να το βοηθήσει να μπει στο χρηματιστήριο, σύμφωνα με το Reuters. Παράλληλα του επιβάλλεται πρόστιμο 65 εκατ. δολαρίων από την SEC (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ) για παραπλάνηση επενδυτών σχετικά με το πώς βγάζει χρήματα και πώς εκτελεί τις συναλλαγές, αν και το ίδιο δεν παραδέχεται ποτέ την ενοχή του.

Αρχές Ιανουαρίου 2021: Η μάχη ανάμεσα στα funds που σορτάρουν την μετοχή της GameStop και τους χρήστες του WSB αρχίζει. Καθώς και οι δύο πλευρές παλεύουν, ο όγκος συναλλαγών της μετοχής εκτινάσσεται στα ύψη.

19 Ιανουαρίου: Η Citron Research, μία επενδυτική με ειδίκευση στο short selling, λέει ότι οι αγοραστές της GameStop θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι στο πόκερ, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

21 Ιανουαρίου: Η διαπραγμάτευση της GameStop είναι τόσο ευμετάβλητη, που διακόπτεται τουλάχιστον 4 φορές μέσα στη συνεδρίαση. Η μετοχή κάνει άλμα 51% σε μία ημέρα και κλείνει σε επίπεδα ρεκόρ. Οι χρήστες του Reddit πανηγυρίζουν.

25 Ιανουαρίου: Η μετοχή της GameStop επιδίδεται και πάλι σε ξέφρενο ράλι.

27-28 Ιανουαρίου: Αρχίζουν να γίνονται γνωστές οι απώλειες δισεκατομυρίων των hedge funds που την είχαν σορτάρει. Το WSB βγαίνει offline για κάποιες ώρες μέσα σε αυτό το διάστημα, εξαιτίας του τεράστιου όγκου δεδομένων που ανεβάζουν οι 5,2 εκατ. συνδρομητές του. Το Robinhood και άλλες πλατφόρμες επιβάλλουν περιορισμούς στις συναλλαγές. Έρχονται αντιμέτωπες με οξύτατη κριτική και τελικά θα άρουν και πάλι τους περιορισμούς.

Ποιες άλλες πλατφόρμες συμμετείχαν στη φρενίτιδα

Η πλατφόρμα Robinhood ήταν η πιο δημοφιλής επιλογή μεταξύ των χρηστών του Reddit. Ωστόσο δεν ήταν η μόνη. Αρκετοί είχαν καταφύγει στις ακόλουθες: WeBull, M1 Finance, E-Trade, Public, Interactive Brokers και IG. Όλες επέβαλαν κάποια στιγμή περιορισμούς στις συναλλαγές της GameStop, της AMC και άλλων μετοχών που εμφάνιζαν εκρηκτικά κέρδη σε λίγα 24ωρα. Δεν διατήρησαν τους περιορισμούς για περισσότερο από δύο 24ωρα. 

Κιθ Τζιλ, ο άνθρωπος πίσω από το «φαινόμενο GameStop»

Ο μικροεπενδυτής που έστρεψε την προσοχή όλου του κόσμου στην GameStop, μία αλυσίδα καταστημάτων πώλησης βιντεοπαιχνιδιών που σόρταραν συστημικά τα hedge funds, είναι ένας 34χρονος πρώην υπάλληλος ασφαλιστικής. Είναι γνωστός στον κόσμο των social media ως “DeepF—ingValue” (το όνομα που χρησιμοποιεί στο Reddit), Roaring Kitty (στο YouTube) και απλά ως “dada” για την 2χρονη κόρη του.

Ο Κιθ Τζιλ, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, δεν περίμενε ποτέ να αποκτήσει εκατομμύρια online followers ούτε με την επιλογή του να επενδύσει στην GameStop να βρει χιλιάδες μιμητές και να πυροδοτήσει ένα θεαματικό ράλι που προκάλεσε ζημιές δισεκατομμυρίων στα hedge funds. Έχει σπουδάσει χρηματοοικονομικός αναλυτής, αλλά δεν ασκεί το επάγγελμα. Έως πρόσφατα εργαζόταν στο τμήμα μάρκετινγκ της Massachusetts Mutual Life Insurance Co. Τον ενδιαφέρει όμως πολύ, ως χόμπι, η διαδικασία επιλογής μετοχών.

Για πολλούς από αυτούς, ο κ. Τζιλ είναι η δύναμη πίσω από τα τετραψήφια κέρδη της GameStop (άνω του 1600% από τις αρχές του έτους). Πολλοι λένε ότι η δική του σύσταση τους βοήθησε να δημιουργήσουν ένα κίνημα αρκετά ισχυρό ώστε να ταράξει το κατεστημένο των hedge funds και να φέρει τα πάνω- κάτω στον κόσμο των επενδύσεων. Ο ίδιος πόσταρε ένα screenshot του χρηματιστηριακού λογαριασμού του την Τετάρτη, που έδειχνε κέρδος σχεδόν 20 εκατ. δολαρίων από μετοχές και οψιόν της GameStop.

Ο Κιθ Τζιλ άρχισε να επενδύει στην GameStop το 2019. Τότε η μετοχή ήταν στα 5 δολάρια. Λίγο καιρό νωρίτερα η εταιρεία αναζητούεσ τον πέμπτο διευθύνοντα σύμβολο σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο των 12 μηνών. Αλλά ο Τζιλ συνέχισε να αγοράζει...

Πηγή: moneyreview.gr (από δυο δημοσιεύματα: 

Σχετικές αναρτήσεις:
Χρηματιστηριακή φρενίτιδα με τη μετοχή της GameStop
Μικροεπενδυτές εναντίον hedge funds στις ΗΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου