5 Φεβρουαρίου 2021

Η Γελοιογραφία της Ημέρας 5.2.2021

Σε λίγο καιρό, όποιος δεν θα έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19 δεν θα είναι ευπρόσδεκτος, ακόμα και αν πρόκειται για μια ωραία ...ναυαγο! 
Το σκίτσο είναι του Κώστα Βλάχου.

Θα απαιτείται «πιστοποιητικού εμβολιασμού», η πρόταση υπάρχει και μελετάται... Ένα σχετικό σύντομο ρεπορτάζ:

Την εισαγωγή ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού για τη «διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19», έχει ήδη προτείνει (εδω και ένα μήνα περίπου) η ελληνική κυβέρνηση στην Ε.Ε. Σχετική επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Θετικά υποδέχθηκαν την πρόταση ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με σκεπτικισμό κάποιες άλλες.

Στις 19 Ιανουαρίου 2021 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Σήμερα, ξεκινά και η έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Είναι ακόμα μια ελληνική καινοτομία. Θα καταχωρείται αυτόματα στην ψηφιακή θυρίδα του κάθε πολίτη για να αξιοποιεί αυτό το πιστοποιητικό όπως αυτός κρίνει. Είναι, δε, και μια δικλίδα ασφάλειας διότι μόνο έτσι θα επιβεβαιώνεται ο νόμιμος εμβολιασμός». Πρόσθεσε επίσης πως «δεν πρόκειται για κανέναν περιορισμό. Θα μας διευκολύνει να απαλλαγούμε από τους περιορισμούς που θέτει ο Covid στις μετακινήσεις... είναι κάτι το οποίο αφορά ιδιαίτερα τον τουρισμό μας».

Τις τελευταίες ημέρες το ζήτημα των πιστοποιητικών εμβολιασμού επανήλθε στο τραπέζι, με ορισμένες χώρες ήδη να έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εφαρμογή του. Δανία και Σουηδία εξετάζουν ήδη τη δημιουργία ενός ψηφιακού πιστοποιητικού. Όπως είπε ο Υπουργός Υγείας της Δανίας, έχει να κάνει με το άνοιγμα της οικονομίας, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι τον Ιούνιο το σχετικό πιστοποιητικό θα είναι έτοιμο. 

Στον δρόμο του πιστοποιητικού εμβολιασμού βρίσκεται και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αναφέρει η δημόσια τηλεόραση, σκεπτόμενο τους Βρετανούς που θέλουν να πάνε διακοπές το καλοκαίρι. Η ομοσπονδία τουρισμού της Ιταλίας καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει πιο γρήγορα στους εμβολιασμούς και ζητά επίσης την εφαρμογή ενός πιστοποιητικού, καθώς ο τουρισμός είναι σημαντικός παράγοντας που αποφέρει χρήματα στη χώρα. Πορτογαλία και Ισπανία τάσσονται επίσης υπέρ του πιστοποιητικού.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr και naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου