1 Φεβρουαρίου 2021

Σε κέντρο Πολιτισμού εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στη Νέα Μάκρη

Ένα παλιό και εγκαταλελειμμένο για δεκαετίες εργοστάσιο, θα αναγεννηθεί και θα μετατραπεί σε έναν Πολυχώρο τέχνης και πολιτισμού. Πρόκειται για το εργοστάσιο πορσελάνης στη Νέα Μάκρη, το οποίο κτίστηκε το 1950 και «έζησε» πολύ μεγάλες στιγμές για δύο δεκαετίες, καθώς παρήγαγε προϊόντα πορσελάνης για ηλεκτρολογική χρήση. Aργότερα επεκτάθηκε και στην παραγωγή πυρότουβλων και άλλων πυρίμαχων προϊόντων και μάλιστα για μεγάλο διάστημα προμήθευε και τη ΔΕΗ.

Εκεί εργάστηκαν χιλιάδες άνθρωποι από τις γύρω περιοχές, από τη Νέα Μάκρη, τη Ραφήνα, τον Μαραθώνα και το Γραμματικό, όμως το 1969 η λειτουργία του σταμάτησε, λόγω υπέρογκων δανείων και από τότε μαραζώνει μέσα στον χρόνο, με εξαίρεση ένα μικρό τμήμα του, το οποίο έχει κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί για γυρίσματα των σίριαλ της τηλεόρασης.

Για το ίδιο το εργοστάσιο, αλλά και την απόφαση να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ο δήμαρχος Μαραθώνα-Νέας Μάκρης, Στέργιος Τσίρκας, λέει: «Πρόκειται για ένα εγκαταλελειμμένο και λεηλατημένο εργοστάσιο, για ένα κουφάρι σχεδόν στο κέντρο της Νέας Μάκρης με μεγάλο περιβάλλοντα χώρο. Είναι 38 στρέμματα και έχει σχεδόν 4.000 τ.μ. στεγασμένο χώρο. Για χρόνια παραμένει έτσι, παρατημένο και χωρίς καμία συντήρηση και είναι λογικό ο κόσμος να θέλει να αξιοποιηθεί. Έτσι, όταν πήραμε τις μελέτες βιωσιμότητας, αποφάσισα να το θέσω σε διαβούλευση, δηλαδή να αποφασίσει ο κόσμος, κι αυτό γιατί θέλησα να "παντρέψω" τις μελέτες με την επιθυμία των πολιτών».

Πρότεινε 17 πιθανές χρήσεις και αυτή του «Χώρος προβολών-Θεατρική σκηνή-Συναυλιακός χώρος», υπερίσχυσε, καθώς απέσπασε ποσοστό (15,11%), σχεδόν το διπλάσιο από το δεύτερο, που ήταν το «Συνεδριακό Κέντρο-Διαλέξεις» (8,23%).


«Φιλοδοξούμε να γίνει ένα μικρό ''Σταύρος Νιάρχος'', που θα αναβαθμίσει πολιτιστικά την περιοχή και θα αποτελέσει πόλη έλξης επισκεπτών από όλα τα μέρη, ενώ παράλληλα θα ανοίξουν και τόσες θέσεις εργασίας» δηλώνει ο δήμαρχος Μαραθώνα-Νέας Μάκρης, Στέργιος Τσίρκας.

Πλέον, η αντίστροφη μέτρηση για την αξιοποίηση του ακινήτου ξεκίνησε. Ο Πολυχώρος, πέρα από τη θεατρική σκηνή και τους χώρους προβολών και συναυλιών, θα περιλαμβάνει ακόμη εκθέσεις, βιβλιοθήκη, δημιουργικό εργαστήριο, καφέ, εστιατόριο, χώρους αναψυχής, αλλά και μικρό μουσείο.

«Το φιλόδοξο έργο, έχει τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας και του προγράμματος ''Αντώνης Τρίτσης''. Ωστόσο για να υλοποιηθεί καθοριστική είναι η συμβολή του εφοπλιστή Αθανάσιου Μαρτίνου» σύμφωνα με τον Δήμαρχο Μαραθώνα. Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, ο
 κ. Τσίρκας αναφέρει: «Μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Στόχος μας είναι μέσα στην τριετία να έχει ανοίξει τις πύλες του και να δέχεται το κοινό για όλες τις πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δράσεις του».

Πηγή: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου