1 Μαΐου 2021

Το «Λουλούδι του Δαρβίνου» καλλιεργείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Σε φυσικό εργαστήριο για την καταγραφή και παρατήρηση της κίτρινης πρίμουλας (Λουλούδι του Δαρβίνου) αναδεικνύεται το τελευταίο διάστημα ο Χορτιάτης της Θεσσαλονίκης. Φυσιολάτρες, ερασιτέχνες βοτανολόγοι και ειδικοί της ελληνικής χλωρίδας που συμμετέχουν από την Θεσσαλονίκη στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία «Αναζητώντας τις κίτρινες πρίμουλες», λόγω και της απαγόρευσης των μετακινήσεων, έχουν επιλέξει για τις εξορμήσεις τους το γειτονικό βουνό, εντοπίζουν θέσεις όπου φυτρώνουν τα πανέμορφα λουλούδια (σε υψόμετρο άνω των 600 μ) και αναρτούν στην ιστοσελίδα της ελληνικής συμμετοχής (https://nurmenukk.ee/el) τις παρατηρήσεις τους για το φυτό.

Το βουνό της Θεσσαλονίκης, είναι ένα από τα περίπου 40 βουνά της ηπειρωτικής χώρας που μπορεί ένας περιπατητής να βρει το «Λουλούδι του Δαρβίνου», και με μια απλή διαδικασία καταμέτρησης και φωτογράφισης των ανθών του, να πάρει μέρος στην εθελοντική προσπάθεια που διεξάγεται αυτή την περίοδο σε 25 ευρωπαϊκές χώρες.

Το λουλούδι του Δαρβίνου (Primula veris) που πρώτος ο Άγγλος επιστήμονας διέκρινε την πολλαπλή του σημασία και το μελέτησε στη θεωρία του περί της εξέλιξης των ειδών (γι’ αυτό και φέρει τ’ όνομά του) είναι σήμερα και για τους Ευρωπαίους επιστήμονες ένας αληθινός βιοδείκτης για το περιβάλλον.


«Καταγράφοντας την αναλογία των δύο τύπων ανθέων της κίτρινης πρίμουλας (ετεροστυλία) στα βουνά της Ελλάδας αλλά και όλης της Ευρώπης μπορούμε να διαπιστώσουμε κατά πόσο είναι υγιές το περιβάλλον όπου φυτρώνει κι όχι μόνο αυτή αλλά και τα άλλα φυτά που ζουν μαζί της. Είναι ένας βιοδείκτης που μας δείχνει πρώτα απ όλα την επίδραση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων πάνω στο φυσικό περιβάλλον και τις αλλαγές που συντελούνται...» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Η κίτρινη πρίμουλα, που λέγεται και «Πασχαλούδα» (η ανθοφορία της έχει ταυτιστεί με τις μέρες του Πάσχα) ή «δακράκι», δεν κατατάσσεται -προς το παρόν- στα απειλούμενα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της Ελλάδας. Είναι όμως το υπ’ αριθμόν 1 αρωματικό- φαρμακευτικό φυτό της χώρας που πέφτει ...θύμα λαθρεμπορίας για φαρμακευτικούς σκοπούς.

Η παράνομη συλλογή της κίτρινης πρίμουλας για φαρμακευτική χρήση εμφανίζει αυξητική τάση, καθώς το φυτό συλλέγεται μόνο από αυτοφυείς πληθυσμούς από τα βουνά κι αυτή η συλλογή από το φυσικό περιβάλλον είναι που ανησυχεί πολλούς ερευνητές, καθώς «αρχίζει ν’ απειλεί τους πληθυσμούς της ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Πριν από λίγο καιρό πάντως και στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», ξεκίνησε σε βουνό της Δυτικής Μακεδονίας, η πρώτη πιλοτική καλλιέργεια της κίτρινης πρίμουλας με πολλαπλασιαστικό υλικό από το αυτοφυές είδος της περιοχής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου