2 Αυγούστου 2021

Ο πρόεδρος της Τυνησίας έκανε πραξικόπημα. Γιατί;

Ο πρόεδρος της Τυνησίας την Κυριακή (25/7) έκανε πραξικόπημα. Ανέστειλε τη λειτουργία της Βουλής, απέπεμψε τον πρωθυπουργό, περιόρισε την ελευθερία του Τύπου, απαγόρευσε τις συναθροίσεις, επέβαλε περιορισμούς στην κυκλοφορία. Η κοιτίδα της αραβικής άνοιξης εισέρχεται σε αντιδημοκρατικές ατραπούς. Γιατί; Είναι η πραγματική αιτία η μακροχρόνια οικονομική κρίση; Από δυο δημοσιεύματα:


Ο πρόεδρος της Τυνησίας έκανε πραξικόπημα
THE INDEPENDENT, LE MONDE

Την περασμένη Κυριακή (25/7) ο πρόεδρος της Τυνησίας Καΐς Σαέντ ανέστειλε τη λειτουργία της Βουλής, έδωσε εντολή στον στρατό να αποκλείσει το κτίριο, απέπεμψε τον πρωθυπουργό Χισέμ Μεσισί, περιόρισε την ελευθερία του Τύπου, απαγόρευσε τις συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων και επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις επτά το απόγευμα. Η κοιτίδα της αραβικής άνοιξης, η χώρα που εξεγέρθηκε πρώτη από όλες εναντίον της δικτατορίας, το 2011, εισέρχεται σε αντιδημοκρατικές ατραπούς. Παραδόξως, ο επικεφαλής της αυταρχικής στροφής δεν είναι κάποιος στρατιωτικός, αλλά ένας καθηγητής συνταγματικού δικαίου.

«Πρόκειται σαφώς για πραξικόπημα», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Μονσέφ Μαρζουκί, σημειώνοντας ότι ο Σαέντ έχει την ενεργό στήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Επιπλέον, πληροφορίες της ιστοσελίδας Middle East Eye αναφέρουν ότι Αιγύπτιοι στρατιωτικοί ήσαν παρόντες στο προεδρικό μέγαρο, όταν ο Σαέντ κάλεσε τον πρωθυπουργό και τον υποχρέωσε σε παραίτηση. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στον Μεσισί ασκήθηκε βία, γι’ αυτό και δεν εμφανίστηκε δημοσίως, παρά μόνο κλείστηκε στο σπίτι του και εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ανέφερε ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ανόρθωση της χώρας. 

Η ίδια ιστοσελίδα είχε δημοσιεύσει προ διμήνου άκρως απόρρητο προσχέδιο για ένα συνταγματικό πραξικόπημα, το οποίο είχε καταρτιστεί στο προεδρικό μέγαρο. Ο Σαέντ είχε υποχρεωθεί να παραδεχθεί ότι το έγγραφο ήταν γνήσιο, αλλά είχε δηλώσει ότι δεν ευθύνεται αυτός για το τι εισηγούνται οι σύμβουλοί του.

Σε κάθε περίπτωση, είναι γνωστό ότι ο Σαέντ, που εξελέγη το 2019 ως το αουτσάιντερ που θα «καθαρίσει» το πολιτικό σύστημα, έχει στενές σχέσεις με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι και μοιράζονται την ίδια απέχθεια για το πολιτικό Ισλάμ. Ο μεγάλος χαμένος από το πραξικόπημα είναι το ισλαμικών καταβολών κόμμα Ενάχντα, το οποίο είναι ό,τι πιο κοντινό διαθέτει η Τυνησία στους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Tο Ενάχντα είναι μεν το μεγαλύτερο κόμμα και ο επικεφαλής του, Ρασίντ Γκανούσι, κατείχε έως τώρα την προεδρία της Βουλής, αλλά η κυβέρνηση της Τυνησίας δεν ήταν κυβέρνηση ισλαμιστών, ήταν κυβέρνηση τεχνοκρατών. 

Στα δέκα χρόνια που μεσολάβησαν από την ανατροπή του δικτάτορα Μπεν Αλι, η Τυνησία πέρασε σειρά πολιτικών αναταραχών, αλλά οι δημοκρατικοί θεσμοί επιβίωσαν, ενώ το Ενάχντα λειτούργησε με πολύ μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, κάνοντας ένα βήμα πίσω όποτε ήταν απαραίτητο. Ούτε και μετά την υφαρπαγή της εξουσίας από τον Σαέντ οργάνωσε διαδηλώσεις, κρατώντας στάση αναμονής.

Ο νέος ισχυρός άνδρας της Τυνησίας υποστήριξε ότι η συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια του είναι νόμιμη και απαραίτητη ώστε να παταχθεί η διαφθορά, να ανεβεί το βιοτικό επίπεδο και να καταπολεμηθεί η κρίση του κορωνοϊού, ενώ υποσχέθηκε ότι η Βουλή θα επανέλθει σε λειτουργία σε έναν μήνα, κάτι που μένει φυσικά να αποδειχθεί.

Πηγή: kathimerini.gr


Από διαφορετική σκοπιά:

Ωστόσο, «η διάλυση του κοινοβουλίου της χώρας από τον πρόεδρο Σαΐντ έγινε φαινομενικά για πολιτικούς λόγους. Στο υπόβαθρο βρίσκεται η οικονομική κρίση» αναφέρει δημοσίευμα στη Deutsche Welle, λίγες μέρες νωρίτερα (στις 27/7) με τίτλο «Τυνησία: Το ιστορικό μιας βαθιάς κρίσης». Το σχετικό απόσπασμα στη συνέχεια:

Τυνησία: Η μακροχρόνια οικονομική κρίση η πραγματική αιτία

Όπως εκτιμά ο Γιοχάνες Καντούρα, επικεφαλής του γραφείο του Ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ στην Τυνησία: «Ο Κάις Σαΐντ εμφανίζεται ως αμερόληπτος. Θεωρεί την καταπολέμηση της διαφθοράς κύριο καθήκον του. Θέλει να οδηγήσει τις πολιτικές συνθήκες σε σημείο, ώστε να διασφαλίσει περισσότερη σταθερότητα. Ωστόσο το τελευταίο του βήμα θεωρείται από τους επικριτές του αντισυνταγματικό...». 

Πέρα από τη διαμάχη για την ερμηνεία του Συντάγματος, υπάρχει βέβαια και πολιτική διάσταση του θέματος αλλά και η οικονομική. Για τον Καντούρα οι συνεχιζόμενες πολιτικές έριδες στην Τυνησία έχουν οδηγήσει στον οικονομικό αποκλεισμό της χώρας.Η πραγματική αιτία της τρέχουσας πολιτικής και συνταγματικής κρίσης είναι η μακροχρόνια οικονομική δυσπραγία από την Αραβική Άνοιξη και μετά: «Ο κόσμος είναι δυσαρεστημένος από την κυβέρνηση αλλά και από το κόμμα Ενάχντα. Οι οικονομικές συνθήκες για τον λαό δεν έχουν βελτιωθεί μετά την επανάσταση. Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση. Βουλευτές και κυβέρνηση θεωρούνται υπεύθυνοι και δυσλειτουργικοί».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το εθνικό χρέος της Τυνησίας ανέρχεται στο 84% του ΑΕΠ, η ανεργία είναι πάνω από το 17% και μονολόνι έχει ανακοινωθεί νέο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί. Σε όλα αυτά προστίθεται η πανδημία. Μόλις το 7% του γενικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ σύμφωνα με την Τυνησιανή Ένωση Νέων Γιατρών στις αρχές Μαΐου η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας «έμοιαζε με πόλεμο».

Όλα αυτά, σύμφωνα με τον Γιοχάνες Καντούρα, όξυναν τη δυσαρέσκεια των πολιτών, που εδώ και καιρό διαδηλώνουν ζητώντας αλλαγές. Το πώς θα διαχειριστεί ο πρόεδρος την κρίση από εδώ και στο εξής παραμένει ασαφές. Εξαρτάται από ποια στάση θα κρατήσουν όλες οι πλευρές. Για τον Καντούρα καθοριστικός θα είναι τέλος και ο ρόλος των δυνάμεων ασφαλείας. Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Ένα ερώτημα φυσικά είναι πώς θα συμπεριφερθούν οι δυνάμεις ασφαλείας. Μέχρι στιγμής η αστυνομία δεν έχει πάρει το μέρος κανενός και ο στρατός παραμένει στο παρασκήνιο». 

Πηγή: Deutsche Welle 

- Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου