10 Αυγούστου 2021

WSJ – Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα

Τι υποστηρίζει σε άποψή του στην αμερικανική εφημερίδα ο ελληνοαμερικανός ναύαρχος ε.α. Τζέιμς Σταυρίδης

«Είμαι ένας περήφανος Ελληνοαμερικανός και οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου» με αυτά τα λόγια ο Ελληνοαμερικανός Τζέιμς Σταυρίδης, ναύαρχος ε.α., υψηλόβαθμο στέλεχος του Carlyle Group και πρώην ανώτατος συμμαχικός διοικητής Ευρώπης του ΝΑΤΟ επιχειρηματολογεί υπέρ της μόνιμης διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

Με άποψή του στη Wall Street Journal ο κ. Σταυρίδης τονίζει ότι παρά το γεγονός ότι οι Αγώνες προωθούν τις αρχές του Ολυμπιακού ιδεώδους, δηλαδή τη φιλία, τον σεβασμό και την άμιλλα, συχνά μετατρέπονται σε εργαλείο προπαγάνδας ή προσπάθειας χωρών να διευρύνουν την πολιτική επιρροή τους.

«Οι Αγώνες πολύ συχνά αποτελούν εμφανείς εκδηλώσεις αποτρόπαιης προπαγάνδας (Οι Ολυμπιακοί του 1936 ξεκίνησαν από το ναζιστικό καθεστώς στο Βερολίνο) ή το σκηνικό για σκληρά γεωπολιτικά παιχνίδια, όπως όταν οι ΗΠΑ και άλλα δυτικά έθνη μποϊκοτάρισαν τους αγώνες του 1980 μετά την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν» τονίζει. Και συνεχίζει: «Η Κίνα, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και άλλες μεγάλες δυνάμεις με την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξουν τους αγώνες αγωνίζονται σκληρά για να τους φιλοξενήσουν. Τα υποτιθέμενα οικονομικά οφέλη σπάνια φαίνεται να υλοποιούνται».


«Μια λύση θα ήταν η κατασκευή ενός ζεύγους Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, η μία για το καλοκαίρι και η άλλη για το χειμώνα, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται κάθε δύο χρόνια μόνιμα. Τα έξοδα σε μία τέτοια περίπτωση θα μοιράζονταν όλες οι χώρες που συμμετέχουν ανάλογα με το ΑΕΠ τους. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα προσφέρουν 15% της χρηματοδότησης έκαστη, ενώ στο ίδιο ποσοστό θα συμβάλλει και η Κίνα. Η συμβολή της Ινδίας θα είναι 7%, της Ιαπωνίας 4% και της Ρωσίας 3%. Για τις μικρότερες χώρες ο λογαριασμός θα είναι πολύ μικρός» σημειώνει.

Για τους χειμερινούς αγώνες προτείνει το Σεντ Μόριτζ της Ελβετίας, που έχει φιλοξενήσει τους Αγώνες το 1928 και το 1948. «Οι Ελβετοί είναι οργανωμένοι και αποτελεσματικοί. Η Ελβετία είναι γνωστή για την πολιτική ουδετερότητά της, αξιόπιστη και ένας λογικός διεθνής παίκτης» εξηγεί.

«Η προφανής επιλογή για τους θερινούς αγώνες θα ήταν η Ελλάδα» συνεχίζει. «Όπως οι Ελβετοί έτσι και οι Έλληνες έχουν φιλοξενήσει τους Αγώνες δύο φορές στη σύγχρονη ιστορία, το 1896 και το 2004. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και στενός φίλος των ΗΠΑ, αλλά οι Έλληνες έχουν επίσης σχετικά καλή σχέση με τη Ρωσία και την Κίνα. Η Τουρκία ίσως να έχει ενστάσεις, αλλά τα δύο κράτη συμμετέχουν στους αγώνες χωρίς πρόβλημα».

«Πάνω από όλα η επιλογή μίας μόνιμης έδρας θα περιόριζε τις ευκαιρίες εθνικισμού και προπαγάνδας που αποπροσανατολίζουν από τον πραγματικό στόχο των Αγώνων» καταλήγει.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

- Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου