4 Αυγούστου 2021

Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα

Ογδόντα μία δασικές πυρκαγιές έπληξαν την Ελλάδα την χθεσινή ημέρα, σύμφωνα με την ενημέρωση των Χρυσοχοϊδη – Χαρδαλιά εκ των οποίων τα 40 μέτωπα ήταν ακόμη ανοικτά έως αργά το βράδυ. Σε ύφεση, σήμερα το πρωί στο μεγαλύτερο μέρος της, είναι η φωτιά στη Βαρυμπόμπη, καθώς δόθηκε μάχη τη νύχτα, κυρίως από τα πεζοπόρα τμήματα. Στη Λίμνη Εύβοιας οι φλόγες σταμάτησαν στη θάλασσα.

(upd) Η φωτιά στη Βαρυμπόμπη


Για διάσπαρτες αναζωπυρώσεις στη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, οι οποίες αντιμετωπίζοναι, έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, το μέτωπο της φωτιάς αναπτύχθηκε σε έκταση 12.500 στρεμμάτων, ενώ έκανε γνωστό πως ενεργοποιήθηκε το σύστημα Copernicus.

Όσον αφορά την πρώτη αποτίμηση των καταστροφών, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε πως:
  • 76 σπίτια έχουν σοβαρές ζημιές και 18 σπίτια έχουν μερικές ζημιές
  • 27 επιχειρήσεις έχουν σοβαρές ζημιές
  • 88 οχήματα έχουν σοβαρές ζημιές και 64 οχήματα μερικές ζημιές.
Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η κατάσταση στη Βαρυμπόμπη βελτιώθηκε σημαντικά, αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται και οι δυνάμεις πυρόσβεσης συνεχίζουν να επιχειρούν. Ως προς τις αναζωπυρώσεις, επεσήμανε ότι αντιμετωπίζονται χωρίς να έχουν καταγραφεί επί του παρόντος σοβαρά προβλήματα. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα να οριοθετηθεί η πυρκαγιά εντός της ημέρας.

Νωρίτερα γράαφαμε:

Η μεγάλη πυρκαγιά στην Πάρνηθα που έχει ήδη προκαλέσει ζημιές σε πολλά σπίτια, κυρίως στη Βαρυμπόμπη και τις Αδάμες και έχει καταστρέψει ένα μεγάλο κομμάτι από το υπέροχο δάσος, είναι σε ύφεση σε όλα τα μέτωπα εκτός από ένα κομμάτι όπου υπάρχουν ακόμα ενεργές εστίες.


Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) – meteo.gr η πυρκαγιά φαίνεται ότι εκδηλώθηκε αρχικά στις 13:25 της Τρίτης σε πυκνόφυτη δασική έκταση. Η πυκνή και εξαιρετικά ξηρή διαθέσιμη καύσιμη ύλη, σε συνδυασμό με την απουσία ισχυρού ανέμου, επέτρεψε στην πυρκαγιά να αναπτύξει, κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο ωρών εξάπλωσής της (13:30 – 15:30), ισχυρή επαγωγική στήλη, η οποία έγινε ορατή ως ένα πυκνό νέφος καπνού που ανέρχεται σχεδόν κατακόρυφα πάνω από την πυρκαγιά.

Η κατάσταση, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, χαρακτηρίζεται πολύ βελτιωμένη, καθώς είναι σε ύφεση όλα τα μέτωπα εκτός από το κομμάτι προς Βαρυμπόμπη και Κρυονέρι, όπου υπάρχουν ακόμα ενεργές εστίες. Ωστόσο, παραμένουν όλες οι δυνάμεις υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων, λόγω του ότι και σήμερα θα είναι μία πολύ καυτή ημέρα και δίνεται μάχη σε χαράδρες και στα σημεία όπου υπάρχουν ακόμα εστίες.

«Ήταν άλλη μία εξαιρετικά δύσκολη νύχτα. Η δουλειά που έγινε από τα πεζοπόρα τμήματα και στα 4 μέτωπα έφερε καρπούς. Από τα 4 μέτωπα, το ξημέρωμα μας βρήκε με 1 ενεργό. Τα υπόλοιπα είναι σε ύφεση», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.


Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού ευχαρίστησε τις γυναίκες και τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, ανέφερε: «Αντιμετωπίσαμε μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά σε συνθήκες ακραίου καύσωνα. Κρατώ ως θετικό το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής, διότι το σύστημα εκκενώσεων λειτούργησε υποδειγματικά»,

Κατά τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, από χθες, δυνάμεις της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής επενέβησαν σε περισσότερες από 370 περιπτώσεις για την απομάκρυνση κυρίως ηλικιωμένων, ατόμων με ειδικές ανάγκες και άλλων πολιτών που είχαν εγκλωβιστεί στις φλεγόμενες περιοχές και τη μεταφορά τους σε ασφαλή σημεία, γι’ αυτό και δεν υπήρξαν θύματα.


Λίμνη Εύβοιας: Οι φλόγες σταμάτησαν στη θάλασσα

Στη θάλασσα σταμάτησαν οι φλόγες στον οικισμό Σηπιάδα Δυτικά της Λίμνης στην Εύβοια αφού στην πορεία τους μέχρι εκεί, έκαψαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους, είτε πρόκειται για σπίτια, είτε πρόκειται για τουριστικές εγκαταστάσεις, είτε πρόκειται για δάσος.

Η φωτιά κατέβηκε με μεγάλη δύναμη από το βουνό και μπόρεσε να ξεπεράσει και την τελευταία «ζώνη άμυνας» που είχαν στήσει οι πυροσβέστες κατά μήκος του παραλιακού δρόμου που οδηγεί από τη Λίμνη στις Ροβιές. Η ορμή της φωτιάς ήταν μεγάλη πέρασε το δρόμο και έκαψε ότι μπορούσε να βρει μπροστά της.

Σήμερα το πρωί ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού από αέρος στα μέτωπα της φωτιάς στη Λίμνη της Εύβοιας και ήδη επιχειρούν τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη και το ελικόπτερο, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή. Τη μάχη με τις φλόγες δίνει επίσης και το ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος Beriev-200.

Πηγές: Πληροφορίες από kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, 
meteo.gr

- Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου