23 Νοεμβρίου 2023

Ολλανδία: Νίκη του ακροδεξιού λαϊκιστή Βίλντερς

«Ο χειρότερος εφιάλτης της Ευρώπης», κατά το Politico, ο ακροδεξιός λαϊκιστής Γκέερτ Βίλντερς, «πέτυχε μία νίκη-σοκ» στις ολλανδικές γενικές εκλογές κατά το Bloomberg. «Το PVV δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί», δήλωσε ο ίδιος ο Γκέερτ Βίλντερς στον απόηχο της νίκης του. «Θα κυβερνήσουμε» είπε.

Με καταμετρημένες σχεδόν όλες τις ψήφους, το Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Βίλντερς, κερδίζει περίπου 37 από τις 150 έδρες στο κοινοβούλιο – υπερδιπλάσιο αριθμό από αυτόν που εξασφάλισε στις εκλογές του 2021, σύμφωνα με τα exit polls. «Ο άνθρωπος που χλεύαζε για χρόνια την κυρίαρχη πολιτική ως το προνόμιο μιας αυτοεξυπηρετούμενης ελίτ, θεωρείται πλέον ως ο πιο δημοφιλής ηγέτης», σχολιάζει το Sky News.

Η συμμαχία Εργατικών-Πράσινων του Φρανς Τίμερμανς προβλέπεται να καταλάβει τη δεύτερη θέση, κερδίζοντας 25 έδρες πετυχαίνοντας μεγάλο άλμα από τις σημερινές 17 έδρες.

Η Ντίλαν Γεσιλγκιόζ, διάδοχος του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, ως επικεφαλής του κεντροδεξιού VVD, υπέστη σοβαρές απώλειες και λαμβάνει 24 έδρες, 10 λιγότερες, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Βίλντερς έχει συγκρίνει το Κοράνι με το βιβλίο «Ο Αγών μου», έχει συλληφθεί πολλές φορές για υποκίνηση μίσους, έχει ζητήσει το τέλος της οικοδόμησης τζαμιών στην Ολλανδία, έχει απαιτήσει να σταματήσει η υποδοχή προσφύγων και να επιβληθούν αυστηροί περιορισμοί στον αριθμό των ξένων μαθητών. Στην επινίκια ομιλία του, ο Βίλντερς υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει αυτό που αποκάλεσε «τσουνάμι ασύλου» που πλήττει την Ολλανδία.

Ο εθνικιστής δεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ο Βίκτορ Όρμπαν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νίκη του Βίλντερς. «Οι άνεμοι της αλλαγής είναι εδώ» σχολίασε. Επίσης, η επικεφαλής του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος "Εθνικός Συναγερμός" Μαρίν Λεπέν έκανε λόγο για «θεαματική επίδοση» του Βίλντερς στις βουλευτικές εκλογές.

Το δημοψήφισμα για έξοδο από την ΕΕ

Και ενώ ο Βίλντερς μαλάκωσε τη ρητορική του κατά του Ισλάμ τις τελευταίες εβδομάδες, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θέλει να αμβλύνει τον ευρωσκεπτικισμό του μετά την εκλογική του νίκη-σοκ.

Το εκλογικό αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται πολιτικός σεισμός στη βορειοευρωπαϊκή χώρα που ενδέχεται να γίνει αισθητός σ’ όλη τη Γηραιά Ήπειρο. Η νίκη του Βίλντερς σε ένα από τα έξι ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί πρόκληση για το μπλοκ. «Μια κουβέντα του θα στοιχειώσει τις Βρυξέλλες περισσότερο από κάθε άλλη: ένα δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την ΕΕ», σχολιάζει το Politico.

Ο Βίλντερς υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους του δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την ΕΕ και τάχθηκε κατά μιας σειράς πολιτικών των Βρυξελλών σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση. «Οι Ολλανδοί ελπίζουν ότι θα πάρουν πίσω τη χώρα τους», δήλωσε ο Βίλντερς μετά την ανακοίνωση των exit poll.

Ακόμα κι αν οι Ολλανδοί δεν ακολουθήσουν τους Βρετανούς στην έξοδο από την ΕΕ, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι απίθανο, υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Βίλντερς στη Χάγη θα είναι ένας εφιάλτης για τις Βρυξέλλες, συνεχίζει το Politico.

Θα σχηματίσει ο 
Βίλντερς κυβέρνηση;

Μέχρι στιγμής δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρει ο 
Βίλντερς να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό. Οι προοπτικές του να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης θα εξαρτηθούν από την ικανότητά του να σφυρηλατήσει συμμαχίες με αντιπάλους που προέρχονται περισσότερο από το κέντρο.

Οι περισσότεροι εκλογικοί του αντίπαλοι έχουν κρατήσει αποστάσεις, απορρίπτοντας ενδεχόμενο συνεργασίας. «Το PVV δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί», δήλωσε ωστόσο ο Βίλντερς, προσθέτοντας «θα κυβερνήσουμε».

Ο Πίτερ Ομτσιχτ, του οποίου το νεοσύστατο κόμμα NSC προβλέπεται να κερδίσει 20 έδρες, απέρριψε προηγουμένως το ενδεχόμενο να ενώσει τις δυνάμεις του με τον Βίλντερς, λέγοντας ότι οι αντι-ισλαμικές πολιτικές του αντιβαίνουν στις ελευθερίες της έκφρασης και της θρησκείας που κατοχυρώνονται στο ολλανδικό σύνταγμα.

Πάντως η Ντιλάν Γεσιλγκιόζ-Ζεγκέριους του κεντροδεξιού VVD και η wannabe διάδοχος του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, άφησε αρχικά ανοιχτή την πόρτα για συνομιλίες με τον Βίλντερς, αν και έπειτα δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει σε συνασπισμό με τον ηγέτη του PVV ως πρωθυπουργό.

Εάν πάντως το VVD και το NSC αρνηθούν να στηρίξουν τον Βίλντερς, ο Τίμερμανς, του οποίου η "συμμαχία Εργατικών-Πράσινων" σημείωσε καλά αποτελέσματα και ήρθε δεύτερη, θα μπορούσε να ηγηθεί ενός κεντρώου συνασπισμού.

Πηγές: naftemporiki.gr, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου