29 Νοεμβρίου 2023

Σκίτσα: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα και η ακύρωση της συνάντησης Σούνακ - Μητσοτάκη

Σε πέντε σκίτσα

Με μια απαράδεκτη απόφαση ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, ακύρωσε την Δευτέρα, μόλις λίγες ώρες πριν από τη διεξαγωγή της, την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζοντας με αυτόν τον ανορθόδοξο τρόπο την ενόχλησή του για όσα είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Αριστερά, στο σκίτσο της Εφης Ξένου στα "Νέα", ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρίσι Σούνακ (ως γλυπτό) σε μια συνάντηση που δεν έγινε.

Είπε λοιπόν, σε 
συνέντευξή του στο BBC, o Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Δεν είναι για μας θέμα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκπλάπησαν. Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης. Πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε στη μέση τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο και η άλλη μισή στο Βρετανικό Μουσείο, τι θα συνέβαινε; Αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, ως Λόρδος Ελγιν, μπροστά στην πρωθυπουργική κατοικία. Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή:

Ο Ρίσι Σούνακ με την "πρωθυπουργική καρέκλα" πάνω στα Γλυπτά του Παρθενώνα. Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη στην Καθημερινή:

Ο Βρετανός πρωθυπουργός,
 Ρίσι Σούνακ, μιλώντας στη βρετανική Βουλή, άφησε αιχμές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι ήταν "ξεκάθαρο ότι σκοπός της συνάντησης δεν θα ήταν τα σημαντικά θέματα, αλλά να αναθερμανθούν ζητήματα του παρελθόντος". Σημείωσε ακόμη πως "αθετηθήκαν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις" επαναλαμβάνοντας το αφήγημα της Ντάουνινγκ Στριτ ότι τάχα η ελληνική πλευρά είχε συμφωνήσει να μην τεθεί θέμα επανένωσης των Γλυπτών.

"Τα μάρμαρα τα κλέψαμε, αλλά αυτό ήταν το νόμιμο για τη Μεγάλη Βρετανία τότε". Αυτό φαίνεται να λέει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, στο σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζογλου στον Ελεύθερο Τύπο:

Τα γλυπτά ανήκουν στον Παρθενώνα! Σκίτσο του Αρκά στο ARKAS -The Original Page:

Στην ακύρωση της συνάντησής του με τον Ρίσι Σούνακ στο Λονδίνο, που προκάλεσε διπλωματική κρίση μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τακτική συνάντησή του με την ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σήμερα το πρωί, κάνοντας λόγο για «ατυχές περιστατικό». «Πρώτη παρατήρηση, θεωρώ ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου οι οποίες έχουν ένα σημαντικό ιστορικό βάθος, και δεύτερον είχε μια θετική πλευρά η ακύρωση αυτής της συνάντησης, ότι απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, το δίκαιο αίτημα της Ελλάδος για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», είπε ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου