29 Νοεμβρίου 2023

Η θετική πλευρά της ακύρωσης της συνάντησης Σούνακ - Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

«Είχε και μια θετική πλευρά η ακύρωση της συνάντησης. Ότι απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη δημοσιότητα όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη το δίκαιο αίτημα της Ελλάδος για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα» είπε ο πρωθυπουργός κατά την συνάντησή του με την ΠτΔ σήμερα το πρωί.

Πρέπει λοιπόν να παραδεχτούμε ότι η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη την Κυριακή στο BBC και στη Laura Kuenssbergήταν εξαιρετική. Με κορυφαίο απόσπασμά της, το: «Δεν είναι για μας θέμα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκπλάπησαν. Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, δηλαδή πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε στη μέση τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο και η άλλη μισή στο Βρετανικό Μουσείο, τι θα συνέβαινε;».

Ολόκληρη η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:
«Πιστεύω ότι η απάντηση είναι ξεκάθαρη: θα ήταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα υπερσύγχρονο μουσείο που χτίστηκε γι’ αυτόν τον σκοπό. Και δεν πρόκειται για ζήτημα επιστροφής αντικειμένων αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας. Θεωρούμε ότι τα γλυπτά αυτά ανήκουν στην Ελλάδα και ότι ουσιαστικά εκλάπησαν, αρα αυτό δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα ζήτημα ιδιοκτησίας, το ζήτημα είναι η επανένωσή τους.
Πού μπορείτε να εκτιμήσετε καλύτερα αυτό που είναι ουσιαστικά ένα μνημείο; Είναι σαν να σας έλεγα να κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα έχετε τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο. Πιστεύετε ότι οι τηλεθεατές σας θα εκτιμούσαν την ομορφιά του πίνακα με τέτοιο τρόπο; Αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα και γι’ αυτό συνεχίζουμε να ασκούμε πίεση για μία συμφωνία που θα είναι ουσιαστικά μια συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου, αλλά που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά στην Ελλάδα και να τα εκτιμήσει ο κόσμος στο αρχικό τους περιβάλλον».

Ακολούθησε η ακύρωση της συνάντησης Σούνακ - Μητσοτάκη.  Με μια απαράδεκτη απόφαση ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ρίσι Σούνακ ακύρωσε την Δευτέρα, μόλις λίγες ώρες πριν από τη διεξαγωγή της, την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζοντας με αυτόν τον ανορθόδοξο τρόπο την ενόχλησή του για όσα είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Στην ακύρωση της συνάντησής του με τον Ρίσι Σούνακ στο Λονδίνο, που προκάλεσε διπλωματική κρίση μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τακτική συνάντησή του με την ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σήμερα το πρωί, κάνοντας λόγο για «ατυχές περιστατικό». «Πρώτη παρατήρηση, θεωρώ ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου οι οποίες έχουν ένα σημαντικό ιστορικό βάθος, και δεύτερον είχε μια θετική πλευρά η ακύρωση αυτής της συνάντησης, ότι απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, το δίκαιο αίτημα της Ελλάδος για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», είπε ο πρωθυπουργός.

Κόντρα στη βρετανική Βουλή για Γλυπτά - Σούνακ

Αμετανόητος για την απόφασή του να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη λόγω των δηλώσεών του για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα εμφανίστηκε στη βρετανική Βουλή ο Ρίσι Σούνακ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός άφησε αιχμές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπσοτηρίζοντας ότι ήταν "ξεκάθαρο ότι σκοπός της συνάντησης δεν θα ήταν τα σημαντικά θέματα, αλλά να αναθερμανθούν ζητήματα του παρελθόντος". Σημείωσε ακόμη πως "αθετηθήκαν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις... επαναλαμβάνοντας το αφήγημα της Ντάουνινγκ Στριτ ότι η ελληνική πλευρά είχε συμφωνήσει να μην τεθεί θέμα επανένωσης των Γλυπτών.

Η τοποθέτηση του Σούνακ προκάλεσε την αντίδραση του ηγέτη των Εργατικών, ο οποίος άσκησε έντονη κριτική στον Βρετανό πρωθυπουργό στη Βουλή των Κοινοτήτων, σημειώνοντας μάλιστα ότι "δεν πειράζει το Βρετανικό Μουσείο - αλλά είναι ο πρωθυπουργός που έχει χάσει προφανώς τα μυαλά του". (σ.σ.: λογοπαίγνιο με την ιδιωματική φράση στα αγγλικά: lose one's marbles). 

Σχετικό σκίτσο του Dave Brown (από το Dave Brown @DaveBrownToons. Tomorrow's @Independent cartoon):

O Κιρ Στάρμερ υπογράμμισε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ήρθε στο Λονδίνο για να συναντήσει τον κ. Σουνάκ, "ένας συνάδελφος μέλος του ΝΑΤΟ, οικονομικός σύμμαχος. Ένας από τους πιο σημαντικούς εταίρους μας στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Αλλά αντί να χρησιμοποιήσει αυτή τη συνάντηση για να συζητήσει αυτά τα σοβαρά ζητήματα, προσπάθησε να τον ταπεινώσει και την ακύρωσε την τελευταία στιγμή". "Γιατί τόση μικροπολιτική;", διερωτήθηκε ο ηγέτης των Εργατικών. 

Λίνα Μενδώνη: Η Ελλάδα συνεχίζει με επιμονή και υπομονή να διεκδικεί

«Οι διαπραγματεύσεις για τόσο ευαίσθητα πράγματα απαιτούν χρόνο, επιμονή και υπομονή, και εμείς διαθέτουμε. Η Ελλάδα συνεχίζει να μιλάει με το Βρετανικό Μουσείο, όπως και με όλη την επιστημονική κοινότητα. Όλα αυτά είναι πράγματα που συζητούνται. Όμως, τα γλυπτά είναι προϊόντα κλοπής. Βρίσκονται, σήμερα, στο Βρετανικό Μουσείο ως προϊόντα κλοπής. Από κει και πέρα, η Ελλάδα κρατά την εθνική της στάση και συνεχίζει με επιμονή και υπομονή να διεκδικεί». Τα παραπάνω ανέφερε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του Σκάι 100,3, εκθέτοντας τις θέσεις της ελληνικής πλευράς μετά την ακύρωση από τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, της συνάντησής του με τον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Λίνα Μενδώνη είπε ότι η δημοσιότητα βοηθάει σίγουρα την υπόθεση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα και πως η "απρεπής συμπεριφορά" Σούνακ συνέβαλε σε αυτή τη δημοσιότητα. Η Ελλάδα εντείνει τη διεκδίκησή της, εστιάζοντας στη βαρβαρότητα που έχουν υποστεί τα γλυπτά, όχι μόνο από τον Έλγιν αλλά και κατά τη διάρκεια της έκθεσή τους στο Βρετανικό Μουσείο, είπε η υπουργός Πολιτισμού.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, capital.gr, primeminister.gr. twitter.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου