5 Νοεμβρίου 2023

Το κινητό παίρνει τη θέση και της τηλεόρασης

Εξι στους δέκα βλέπουν τηλεόραση μέσω υπολογιστή ή τηλεφώνου και προτιμούν την ετεροχρονισμένη θέαση σειρών και ταινιών. 
Τα κανάλια αλλάζουν στρατηγική.
Ένα απόσπασμα από δημοσίευμα στην "Καθημερινή":

(...) Αυτό το καθημερινό ραντεβού μπροστά από τους τηλεοπτικούς δέκτες, που αποτέλεσε συνήθεια δεκαετιών, φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια αδρανεί. Η γραμμική παρακολούθηση τηλεοπτικού περιεχομένου αντικαθίσταται σταδιακά για πολλά προγράμματα και από πολλούς τηλεθεατές από την ετεροχρονισμένη (on demand και replay TV) θέαση και οι κινητές συσκευές (smartphone, τάμπλετ και λάπτοπ) παίρνουν τη θέση της τηλεόρασης.

Τα στοιχεία των παρόχων περιεχομένου στις δημοφιλείς πλατφόρμες στην Ελλάδα δείχνουν ότι ένας στους τρεις τηλεθεατές παρακολουθεί προγράμματα μέσω κινητού τηλεφώνου (αν συνυπολογιστεί η θέαση από τάμπλετ και λάπτοπ, φτάνουμε στους έξι στους δέκα τηλεθεατές), ενώ έως και το 70% του περιεχομένου οι χρήστες το βλέπουν κάποιες ημέρες της εβδομάδας on demand.

Οι συνήθειες θέασης έχουν αλλάξει και θα συνεχίσουν να αλλάζουν ακολουθώντας την ανάγκη των τηλεθεατών να διαμορφώνουν ατομικά και χωρίς δεσμεύσεις το προσωπικό τους τηλεοπτικό πρόγραμμα, το πώς και από ποιο μέσο θα παρακολουθούν περιεχόμενο. (...)

«Αυτή η αλλαγή θα συνέβαινε νομοτελειακά, αλλά επιταχύνθηκε την περίοδο της πανδημίας, όταν όλοι εξοικειώθηκαν με τις πλατφόρμες, ήθελαν να δουν το πρόγραμμα της αρεσκείας τους όταν το επιθυμούσαν και είχαν και πολύ περισσότερο χρόνο. Oσο περνάει ο καιρός εκτιμώ ότι η παραδοσιακή τηλεόραση θα φθίνει και θα ενισχύονται οι πλατφόρμες. Η γραμμική τηλεόραση προφανώς δεν θα εκλείψει, καθώς όλοι θέλουν να δουν σε ζωντανό χρόνο, π.χ., τις ειδήσεις και κυρίως τα αθλητικά γεγονότα. Αλλά για τις άλλες τυπολογίες, και κυρίως τις σειρές και τις ταινίες, είναι αυτονόητο ότι όλο και περισσότεροι θα θέλουν να τις παρακολουθούν στον χρόνο που εκείνοι επιθυμούν και κυρίως από τη συσκευή που επιθυμούν», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΕΡΤ και βασικός εμπνευστής της πλατφόρμας Ertflix Κωνσταντίνος Ζούλας. (...)

Το προφίλ των τηλεθεατών που πρωτοπορούν στην αλλαγή του τρόπου παρακολούθησης περιεχομένου είναι μάλλον αναμενόμενο. «Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι προτιμούν περισσότερο τη γραμμική θέαση. Οι μικρότερες ηλικίες, κάτω των 21 ετών, στρέφονται στο on demand. Αυτή η αλλαγή των συνηθειών θέασης υπαγορεύει και μια διαφοροποίηση στον σχεδιασμό των καναλιών και στον προγραμματισμό προβολής τυπολογιών. (...)

Οι αριθμοί
1 στους 3 τηλεθεατές παρακολουθεί προγράμματα στις δημοφιλείς πλατφόρμες της Ελλάδας μέσω κινητού τηλεφώνου.
20%-25% αύξηση της επισκεψιμότητας των χρηστών καταγράφεται στο Ertflix κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.
4 στους 10 συνδρομητές της Vodafone TV προτιμούν να παρακολουθούν τηλεοπτικό περιεχόμενο από κινητές συσκευές.
70% το ποσοστό on demand θέασης στην Cosmote TV κάποιες ημέρες, ενώ καθημερινά ξεπερνάει σταθερά το 30%. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου