18 Νοεμβρίου 2023

Το «μαξιλάρι» ασφαλείας των 37 δισ. των Τσίπρα - Τσακαλώτου

«Δεν έχει γίνει πιο μνημονιακή απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό το "μαξιλάρι" του κ. Τσακαλώτου»
, είπε πριν λίγες μέρες, στις 14 Νοεμβρίου, ο Στέφανος Κασσελάκης, δήλωση η οποία μεταφράστηκε ως αιχμή και κατά του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και αμφισβήτηση της πολιτικής του στο πλαίσιο του μνημονίου.

Ωστόσο, το λεγόμενο «μαξιλάρι» των 37 δισ. αποτελούσε τον πυρήνα της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα για την προσφυγή της χώρας στις αγορές μετά την έξοδό της από τα μνημόνια. Η άλλη επιλογή που είχε η χώρα ήταν "η προληπτική πιστωτική γραμμή" που ζητούσε ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.

Ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης στο συνέδριο του Economist στις 26 Οκτωβρίου δεν είχε κάτι κακό να πει για το «μαξιλάρι» και ανέφερε «Να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό Οικονομικών τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είχε αφήσει 37 δισ. στα ταμεία το 2019 και τότε η οικονομία ήταν μικρότερη από σήμερα», η πρόσφατη (14/11) επίθεση στον κ. Τσακαλώτο κρίθηκε από πολλούς ως υπαγορευμένη από τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος έχει εκφράσει πολλές φορές την ίδια κριτική στον πρώην ΥΠΟΙΚ του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτος αντέδρασε ο αντιπρόεδρος της τότε κυβέρνησης Τσίπρα, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος απάντησε δηκτικά αλλά και με έντονη ενόχληση, καλώντας τον κ. Κασσελάκη να διαβάσει τον απολογισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε «να μην εκτίθεσαι και να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου» όπως είπε. Μάλιστα, ο κ. Δραγασάκης υπενθύμισε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένως έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι» και διευκρίνισε ότι «δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή. Το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Οι επιλογές που είχαμε ήταν "μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή" που ζητούσε ο Γιάννης Στουρνάρας και προϋπέθετε νέο μνημόνιο» είπε.

Μ. Σάλλας: Η χώρα μπορεί να βγει από τα μνημόνια χωρίς προληπτική γραμμή

«Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει την καθαρή έξοδο, χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης» υποστήριζε τότε ο Μιχάλης Σάλλας σε άρθρο του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στις
6 Μαρτίου 2018. 

Όπως ανέφερε ο κ. Σάλλας "βασικό επιχείρημα όσων τάσσονται υπέρ της προληπτικής πιστωτικής γραμμής είναι το waiver των ελληνικών τραπεζών", η
δυνατότητα δηλαδή που έχουν οι ελληνικές τράπεζες να δίνουν ομόλογα για αναχρηματοδότηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB) και αυτά να γίνονται αποδεκτά από την ΕCB με μηδενικό επιτόκιο χωρίς να διαθέτουν το απαιτούμενο investment grade (επενδυτική διαβάθμιση). Αν δεν υπάρξει από τον Αύγουστο (μετά την έξοδο από το μνημόνια) η προστασία της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, το ποσό αυτό θα πρέπει να αντληθεί είτε μέσω του ELA (με επιτόκιο 1,5%), είτε με REPOS στη διατραπεζική αγορά (με επιτόκιο 0,75%)» εξηγούσε τότε ο κ. Σάλλας. Ωστόσο, "προληπτική γραμμή σημαίνει νέο και σκληρό μνημόνιο, νέα μέτρα, επιβολή καινούριων περιορισμών" ανέφερε.

Και ο κ. Σάλλας στο άρθρο του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ κατέληγε: «Διατυπώνω σθεναρά την άποψη πως ή μοναδική σοβαρή λύση είναι η κατάρτιση ενός προγράμματος διευκόλυνσης χρέους που θα διαθέτει τους απαραίτητους αυτοματισμούς και η υλοποίησή του θα συνδέεται με συγκεκριμένες παραμέτρους, παράλληλα με το σχηματισμό ενός αποθέματος ασφαλείας, ύψους περίπου 18-20 δις ευρώ».

21 Αυγούστου 2018: Έξοδος από τα μνημόνια 

Διάγγελμα Τσίπρα: Η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή. «Σήμερα στην πατρίδα μας ξημερώνει μια καινούρια μέρα», «σήμερα είναι μια μέρα λύτρωσης, είναι όμως και η αφετηρία μιας νέας εποχής», «η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος προς τον ελληνικό λαό από το νησί της Ιθάκης, σε αυτή την «ιστορική μέρα», την πρώτη μετά την έξοδο από τα μνημόνια...

Την ίδια εποχή η Handelsblatt σχολίαζε ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για το τέλος της 
κρίσης χρέους στην Ελλάδα. "Αν δει κανείς τους απόλυτους αριθμούς, η χώρα βρίσκεται πιο βαθιά χρεωμένη από ό,τι στην αρχή της κρίσης. Παρόλα αυτά, η Αθήνα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κάποια επείγουσα χρηματοδοτική ανάγκη: με ένα αποθεματικό ύψους 24 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο έχει δημιουργηθεί από δάνεια και ίδιους πόρους, η χώρα θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τα επόμενα δύο χρόνια. Μετά η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει δύσκολη" ανέφερε.

Τον επόμενο χρόνο ο Διοικητής της ΤτΕ 
Γιάννης Στουρνάρας υποστήριζε: "Το κόστος της μη επιλογής της προληπτικής πιστωτικής γραμμής στήριξης, όταν αυτή έπρεπε κατά την άποψη της Τράπεζας της Ελλάδος να είχε επιλεγεί, το φέρει ήδη η ελληνική οικονομία υπό τη μορφή ενός ακριβού αποθέματος ασφαλείας"...

afirimeno.com
με στοιχεία από iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου