11 Νοεμβρίου 2023

Οι νέες πλατείες σε Εξάρχεια, Κολωνάκι και Ευαγγελισμό

Πώς θα διαμορφωθούν οι σταθμοί του μετρό στις τρεις περιοχές του κέντρου της Αθήνας

Ομόκεντροι κύκλοι, µε επίκεντρο τον φανοστάτη µε τους τρεις Ερωτες. ∆ύο επίπεδα, τα οποία ενώνει ένα δαχτυλίδι. Ενας «κόμβος» στον οποίο κυριαρχεί το παιχνίδι του φωτός. Αυτές είναι οι τρεις προτάσεις για τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι και τον Ευαγγελισμό που επικράτησαν στους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς της «Ανάπλασης Αθήνας».

Τα αποτελέσματα έρχονται τη στιγμή που οι διαμαρτυρίες γύρω από την κοπή δέντρων στην πλατεία Εξαρχείων έχουν αναζωπυρωθεί, με το υπουργείο Υποδομών να δηλώνει και πάλι ότι αλλαγή χωροθέτησης των σταθμών Εξαρχείων και Ευαγγελισμού είναι εκτός συζήτησης.

Χθες η «Ανάπλαση Αθήνας» δημοσιοποίησε τους νικητές των πρώτων τριών από τους επτά διαγωνισμούς, για την ανάπλαση των πλατειών όπου θα κατασκευαστούν σταθμοί της γραμμής 4 του μετρό στα όρια του Δήμου Αθηναίων. Για την πλατεία Εξαρχείων κατατέθηκαν έξι προτάσεις και επικράτησε εκείνη του γραφείου Tense Architecture Network. Για το Κολωνάκι κατατέθηκαν 12 προτάσεις και επικράτησε το γραφείο xza-architects. Για τον Ευαγγελισμό κατατέθηκαν τέσσερις προτάσεις και το πρώτο βραβείο έλαβε η πρόταση του γραφείου M.P. Sparch.

Τι προτείνουν λοιπόν οι τρεις νικητήριες προτάσεις; Σύμφωνα με τα πρακτικά της κριτικής επιτροπής:

• Στα Εξάρχεια, η πλατεία επεκτείνεται στις οδούς Στουρνάρη και Τρικούπη, αφήνοντας μόνο μία λωρίδα διέλευσης. Η είσοδος του μετρό διαμορφώνεται σε μικρή βύθιση σε σχέση με τον κυρίως χώρο της πλατείας, «ώστε να εκτονώνεται πιο ανώδυνα η αυξημένη λειτουργία του σταθμού». Κεντρικό στοιχείο της πλατείας παραμένει ο φανοστάτης με τους τρεις Ερωτες, γύρω από τον οποίο διαμορφώνονται ομόκεντροι κύκλοι με πλακόστρωση. «Η επιλογή της κεντρικότητας κερδίζει με τις επιμέρους επιλογές της οι οποίες βασίζονται στη σημερινή εικόνα της πλατείας, δίνοντας κύριο βάθος στην επαναφύτευση υψηλών δέντρων και την απλοποίηση των δευτερευόντων στοιχείων του σταθμού (εξαερισμοί, ασανσέρ)».

• Στο Κολωνάκι, «η πρόταση έχει δύο συνεργαζόμενα επίπεδα: την πλατεία, σχετικά οριζόντια, στο χαμηλό επίπεδο της οδού Κουμπάρη, που επιτρέπει την ανάπτυξη των περισσότερων δραστηριοτήτων μιας αστικής πλατείας για κάθε ηλικία, και το διάζωμα, ως κυκλικό belvedere, που έχει ως αφετηρία την Πατριάρχου Ιωακείμ και υπερυψούται σε ελεύθερο περίπατο προς την Κουμπάρη».

• Στον Ευαγγελισμό, «κεντρική ιδέα είναι ο άνθρωπος και η κινητοποίηση των αισθήσεών του ως νήμα σύνδεσης τόπου, χώρου και χρόνου. Επιτυχής είναι η διείσδυση του φυσικού φωτισμού στον σταθμό ως πρόταση ώσμωσης και ανάδειξης δύο κόσμων: άνω – κάτω, σκιά – φως, μέσα – έξω».

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου