14 Νοεμβρίου 2023

Η 5η φάλαγγα, που είπε ο Κασσελάκης, τι είναι

Κασσελάκης: «Κανείς μας δεν θα πήγαινε στα κανάλια για να γίνει η 5η φάλαγγα της Νέας Δημοκρατίας» είπε 
ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, κατά την εισήγησή του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στους διαφωνούντες. Τι είναι όμως η "πέμπτη φάλαγγα" και πως χρησιμοποιείται ο όρος;

Πέμπτη φάλαγγα, σύμφωνα με την Βικιπαίδεια, ονομάζεται η εντός πολιορκημένης πόλης, ή και εμπόλεμης χώρας γενικότερα, εκδηλωθείσα προπαγάνδα επ' ωφελεία του εχθρού. Αυτή η προπαγάνδα μπορεί να είναι εγχώριος (εσωτερική) ή να προέρχεται απευθείας εκ του εχθρού (εξωτερική). Επίσης εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως, με οποιοδήποτε μέσο μπορεί να υπονομεύσει το φρόνημα ή και την ικανότητα των αμυνομένων, ήτοι από δολιοφθορά μέχρι απλή διασπορά ψευδών ειδήσεων π.χ. ραδιοφωνικές ανακοινώσεις ή έντυπες προτροπές (φέιγ-βολάν). Ο όρος χρησιμοποιείται συχνά σε πολιτικούς λόγους, συνήθως καταχρηστικά και καθ' υπερβολή. Ο όρος εμφανίζεται συχνά σε θεωρίες συνωμοσίας.

Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 1936, κατά τον Ισπανικό Εμφύλιο, από τον Εμίλιο Μόλα, στρατηγό των Εθνικιστών, ο οποίος σε ερώτηση δημοσιογράφου για την τακτική του κατά την πολιορκία της Μαδρίτης, όταν οι τέσσερις φάλαγγες οι οποίες διοικούσε πλησίαζαν προς την πόλη, απάντησε πως μια «πέμπτη φάλαγγα» από κατοίκους της Μαδρίτης, οπαδούς της πλευράς του, θα υποστήριζε τις κινήσεις του και θα υπονόμευε τους Δημοκρατικούς μέσα από την πόλη.

Ο Κασσελάκης για την 5η φάλαγγα της ΝΔ

Σφοδρή ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε στους διαφωνούντες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης κατά την εισήγησή του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, το Σαββατοκύριακο. Ασκώντας δριμεία κριτική ζήτησε από τα μέλη της ΚΕ να καταδικάσουν τη συμπεριφορά στελεχών που όπως τόνισε «μάς προσβάλλουν όλους». 

Κάνοντας έκκληση προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής δήλωσε: «Δώστε μου την ευκαιρία την ευκαιρία να σας αποδείξω ότι το παρελθόν που έχετε εδώ μέσα μεταξύ σας θα μείνει εκεί στο παρελθόν. Όλοι έχουμε ένα κοινό. Κανείς μας δεν θα πήγαινε στα κανάλια για να γίνει η 5η φάλαγγα της Νέας Δημοκρατίας». «Τέλος η κομματίλα, τέλος η καμαρίλα» είπε χαρακτηριστικά.

Σκουρλέτης: «Μουσολινικής» έμπνευσης ο λόγος του Κασσελάκη 

«Οσοι παρακολούθησαν την ομιλία του κ. Κασσελάκη, θα διαπίστωσαν τελικά ότι κάποια από αυτά τα οποία είχαν λεχθεί τις προηγούμενες μέρες και εβδομάδες ήταν λίγο για να περιγράψουν αυτό που είδαμε. Νομίζω ότι δεν έχει ξαναϋπάρξει πιο κακοποιητική εισήγηση σε κορυφαίο όργανο ενός κόμματος του χώρου της Αριστεράς». Με την δήλωση αυτή, ο Πάνος Σκουρλέτης, πρώην πλέον στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχολίασε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ειλικρινά, δεν αναφέρομαι μόνο στις, χωρίς προηγούμενο, αναφορές για 5η φάλαγγα. Το 5η φάλαγγα δεν είναι μια σκληρή κριτική. Είναι κάτι το οποίο ξεφεύγει πια από τα όρια μιας αντιπαράθεσης, όσο σκληρής και να είναι. Ο,τι, ειλικρινά, είχε πει ο φίλος μου και ο σύντροφος ο Νίκος Φίλης και πολλοί τον είχαν κακολογήσει για «τραμπισμό», τελικά επιβεβαιώθηκε. Ηταν μια μουσολινικής έμπνευσης λόγος», συνέχισε ο κ. Σκουρλέτης επισημαίνοντας ότι μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι «αυτός ο λόγος, το περιεχόμενό του και η αισθητική του, είναι ένας ξένος λόγος με οποιαδήποτε εκδοχή της Αριστεράς».

Πηγές: Στοιχεία από ertnews.gr, kathimerini.gr, wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου