6 Νοεμβρίου 2023

Βλέπει την Ελλάδα η Unilever σαν μπανανία;

«Θα πω κάτι στις πολυεθνικές. Αν νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι Μπανανία και μπορούν να πουλάνε τα ίδια προϊόντα σε πολύ ακριβότερες τιμές, χωρίς να δικαιολογούν την αύξηση, είναι βαθιά νυχτωμένοι... Θα είμαστε από πάνω όσο χρειάζεται να περιορίσουμε στο βαθμό που μπορούμε φαινόμενα αισχροκέρδειας και να αφήσουμε την αγορά να λειτουργήσει όσο καλύτερα μπορεί...» είχε πει ο π
ρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,  σε συνέντευξή του  στον τηλεοπτικό σταθμό "Αντέννα" τον περασμένο μήνα, υπονοώντας ότι πολυεθνικές εταιρείες εκμεταλλεύονται την συγκυρία στη χώρα μας με πρακτικές αισχροκέρδειας.

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ανάπτυξης, ανακοίνωσε πρόστιμα υψούς 2 εκατ. ευρώ σε δυο πολυεθνικές εταιρείες για αθέμιτη κερδοφορία. Συγκεκριμένα, το ανώτατο πρόστιμο, ύψους 1.000.000 ευρώ για κάθε μια από τις δύο πολυεθνικές εταιρείες, για τις οποίες ολοκληρώθηκε ο έλεγχος από τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), επέβαλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας. Πρόκειταιο για τις εταιρείες «Procter & Gamble Ελλάς Μονοπρόσωπη ΕΠΕ.» και «Ελαΐς Unilever Hellas AE». Σύμφωνα με ανακοίνωση, τα πρόστιμα αφορούν την παραβίαση του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023, σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας. 

Μάλιστα για μία από αυτές, την Ελαΐς Unilever Ελλάς, που τιμωρήθηκε με πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ, οι πρακτικές, με βάση αποφάσεις επίσημων αρχών, ζημίωσης των καταναλωτών προς όφελός της δεν είναι κάτι καινούριο. Τον Οκτώβριο του 2018 είχε βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμο 27,56 εκατ. ευρώ για παραβάσεις του νόμου περί ανταγωνισμού για 21 συναπτά έτη. Παράλληλα δεν φαίνεται ότι κάνει και πολλά για να μην τις αποδίδονται μομφές περί αντιμετώπισης της χώρας μας ως "τριτοκοσμική μπανανία", στην οποία πουλά πανάκριβα τα πολύ γνωστά εμπορικά της σήματα.

Το πρόσφατο πρόστιμο τους 1 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Capital επιβλήθηκε στην Unilever Hellas επειδή οι ελεγκτικές αρχές διαπίστωσαν ότι η πολυεθνική είχε αυξήσει το περιθώριο κέρδους της χωρίς όμως αυτό να δικαιολογείται από την κατάσταση στην αγορά. Κοινώς εκμεταλλεύθηκε το κλίμα ακρίβειας και φούσκωσε τεχνητά τις τιμές προϊόντων της. Αυτό δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη στους καταναλωτές καθώς η Unilever είχε εντοπισθεί πρόσφατα και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να πουλά πολύ πιο ακριβά στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για παράδειγμα, τα πολύ γνωστά brands της εταιρείας, όπως Skip, Persil και OMO σε συσκευασία pods και σε σκόνη (powder).

Ειδικότερα, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η χώρα μας είναι ακριβότερη στις κάψουλες Skip, Persil και Omo κατά 301,1% σε σχέση με την Ιρλανδία που είναι η φθηνότερη χώρα της Ε.Ε. Σε ό,τι αφορά το Skip σε σκόνη, η τιμή του στην Ελλάδα είναι κατά 361% υψηλότερη από τη Σουηδία, όπου η τιμή ανά πλύση είναι στα 0,15 ευρώ έναντι 0,46 ευρώ που είναι στη χώρα μας η συσκευασία των 20 μεζουρών ή 0,26 ευρώ των 67 μεζουρών.

Σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις έντονα αρνητικές εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί εναντίον της από τις συνεχείς παραβιάσεις της νομοθεσίας για την αγορά και την προστασία του εισοδήματος των καταναλωτών, η Unilever στα τέλη της περασμένης εβδομάδας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιχειρεί να μεταφέρει τις ευθύνες σε γενικές διατυπώσεις περί παγκόσμιας κρίσης της εφοδιαστικής αλυσίδας, αύξησης του κόστους της ενέργειας και των πρώτων υλών καθώς και του πληθωρισμού. Ισχυρίζεται, μεταξύ άλλων, θα προχωρήσει στις προβλεπόμενες διαδικασίες για την αμφισβήτηση του προστίμου.

Το υπουργείο Ανάπτυξης επέβαλε την περασμένη εβδομάδα πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ και στην πολυεθνική Procter & Gamble για πρακτικές αδικαιολόγητου φουσκώματος του περιθωρίου κέρδους. Η εταιρεία δεν έχει ακόμη εκδώσει κάποια απάντηση για την επιβολή του προστίμου.

Πηγές: Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου