30 Νοεμβρίου 2023

Νοέμβριος 2023: Τα 10 Σκίτσα του Μήνα

Δέκα σκίτσα από την επικαιρότητα του Νοεμβρίου που ξεχωρίσαμε, όπου κυρίαρχα θέματα ήταν η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και ο πόλεμος μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ. Αριστερά, στο σκίτσο του Πέτρου Ζερβού στην "Εφ.Συν" (3.11.2023), ένα στιγμιότυπο από την συνάντηση Μητσοτάκη - Κασσελάκη. Η επιτυχία τους οφείλεται στο ότι ήρθανε και οι δυό τους στο σωστό timing, όταν ο κόσμος γουστάρει ... γκόμενους! 

Ακολουθούν το υπόλοιπα σκίτσα με χρονολογική σειρά:

Όταν ο Κασελάκης μεταμορφώνεται σιγά - σιγά (μπροστά στον καθρέφτη) σε Πολάκης! Εξάλλου ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, έχρισε τον Παύλο Πολάκη υπερσυντονιστή των τομεαρχών του κόμματος. Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή (9.11.2023):

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποχωρήσεις κορυφαίων στελεχών δρομολογούνται πριν καν συνεδριάσει η Φυγο-Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, το Σαββατοκύριακο (11&12/11). Την αρχή έκανε ο Πάνος Σκουρλέτης, ενώ λίγο μετά ακολούθησε ο Νίκος Βούτσης. Και έχει συνέχεια με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την "Ομπρέλα"... Σκίτσο του Πάνου Ζάχαρη στο "Ποντίκι" (10.11.2023): 

50 χρόνια μετά τη φοιτητική εξέγερση στις 17 Νοέμβρη του 1973. Όταν το σύνθημα "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία" έχει γίνει: "Ωμή εκμετάλλευση, Πεδία κερδοφορίας,  Ελευθερία αγοράς"! Και έτσι, όπως λέει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, "το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι πιο επίκαιρο από ποτέ"! Σκίτσο του Ιάκωβου Βάη στο Ριζοσπάστη (17.11.2023): 

Στην πορεία κατά την 50η επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο και με φόντο τον πόλεμο στην Γάζα, η απορία του "μαχητή" της Χαμάς: "Γιατί ξεσηκωθήκαμε, αφού η Χούντα ήταν ένα δικτατορικό, στρατιωτικό, θρησκόληπτο, αιμοσταγές, ανελεύθερο και βίαιο καθεστώς"; Στο σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη στην Καθημερινή (18.11.2023): 

Και ποιον ενδιαφέρουν οι υποκλοπές και τα Τέμπη; Μα, τον ... Κυριάκο Μητσοτάκη. Η καταστροφική διαχείριση του έδωσε στις εκλογές 41%! Στο σκίτσο του Πέτρου Ζερβού στην "Εφ.Συν" (19.11.2023), ένας σχετικός διάλογος μεταξύ του πρωθυπουργού και του Άδωνι Γεωργιάδη, με αφορμή κάποιες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας:

Εκτός ΣΥΡΙΖΑ η «Ομπρέλα» με τον Τσακαλώτο, ενώ στην πόρτα της εξόδου βρίσκονται η Εφη Αχτσιόγλου με τους Νάσο Ηλιόπουλο, Αλέξη Χαρίτση και πληθος ακόμη στελεχών. Θέμα χρόνου η δημιουργία νέων κομμάτων, τα οποία θα χρειαστούν στέγη. Γι' αυτό έχει προνοήσει ο Δ. Παπαδημούλης! (σχετικό: Ο Δ. Παπαδημούλης και η ... Παπαδημούπολη). Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη στην Καθημερινή (20.11.2023):

Black Friday, -50%, για τον ΣΥΡΙΖΑ. Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην Καθημερινή (22.11.2023). Διακρίνονται, από αριστερά, οι Φίλης, Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος κλπ:

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση στη Βουλή (στις 22.11.2023) σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, απευθυνόμενος προς τον Σωκράτη Φάμελλο και σχολιάζοντας τον μικρό αριθμό των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τη συγκεκριμένη μέρα στην αίθουσα της Βουλής, είπε: «Κινδυνεύετε να γίνετε κόμμα Black Friday, -50%, όπως πορεύεστε»! Του απάντησε 
με βίντεο ο Στέφανος Κασσελάκης λέγοντας: «θα γελούσα με το black χιούμορ του αν δεν ήταν τόσο black η καθημερινότητα που έχει φτιάξει για όλους μας»

Συμφωνήθηκε, και προς το παρόν τηρείται, ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας, που προβλέπει την απελευθέρωση 50 Ισραηλινών ομήρων σε αντάλλαγμα 150 παλαιστινίων, κυρίως γυναικών και παιδιών. Ανακωχή λοιπόν, με βαθιά λαβομένη την ειρήνη (περιστέρι) στο σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή (25.11.2023):

"Τα μάρμαρα τα κλέψαμε, αλλά αυτό ήταν το νόμιμο για τη Μεγάλη Βρετανία τότε". Αυτό φαίνεται να λέει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, στο σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζογλου στον Ελεύθερο Τύπο (29.11.2023):

Είπε λοιπόν, σε συνέντευξή του στο BBC, o Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν είναι για μας θέμα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκπλάπησαν. Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης. Αν κόβαμε στη μέση τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο και η άλλη μισή στο Βρετανικό Μουσείο, τι θα συνέβαινε; Αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα». Εκφράζοντας με απαράδεκτο τρόπο την ενόχλησή του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ακύρωσε, μόλις λίγες ώρες πριν από τη διεξαγωγή της, την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σημείωση: Τα παραπάνω σκίτσα τα έχουμε παρουσιάσει και στην καθημερινή μας ανάρτηση με τίτλο "Η Γελοιογραφία (ή το Σκίτσο) της Ημέρας".

Επιλογή σκίτσων και σχόλια, από Takis Ant για το afirimeno.com

Σχετικές αναρτήσεις:
Οκτώβριος 2023: Τα 10 Σκίτσα του Μήνα
Σεπτέμβριος 2023: Τα 10 Σκίτσα του Μήνα
Αύγουστος 2023: Τα 10 Σκίτσα του Μήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου