19 Νοεμβρίου 2023

Η OpenAI απέλυσε τον διευθύνοντα σύμβουλο Sam Altman

Μια από τις πλέον εξέχουσες προσωπικότητες στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, 
ο Sam Altman, εκ των συνιδρυτών της OpenAΙ που είχε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την προώθηση του ChatGPT, απολύθηκε. - Σοκαρισμένος δήλωσε από την απόφαση του συμβουλίου ο πρόεδρος της εταιρείας, Greg Brockman, που αναγκάστηκε σε παραίτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεγαλύτεροι επενδυτές ασκούν πίεσεις για την επιστροφή του Sam Altman.

Ο Sam Altman, από τις πλέον εξέχουσες προσωπικότητες στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, είδε την πόρτα της εξόδου από την OpenAΙ, την εταιρεία πίσω από το δημοφιλέστατο chatbot, ChatGPT, το οποίο ο ίδιος βοήθησε να δημιουργηθεί. Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε την απόλυση του διευθύνοντος συμβούλου καθώς όπως είπε έχασε την εμπιστοσύνη σε αυτόν ως ηγέτη.

Τέσσερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου κάλεσαν σε βιντεοκλήση των συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο, Sam Altman– ο οποίος και ήταν το πρόσωπο της εταιρείας στον έξω κόσμο όλα τα τελευταία χρόνια – και του ανακοίνωσαν ότι… απολύεται. Δεν υπήρχε καμία ένδειξη το προηγούμενο διάστημα για την κίνηση αυτή. 

Η Mira Mourati, αλβανικής καταγωγής μηχανικός που βοήθησε στην ανάπτυξη ορισμένων από τα πιο γνωστά προϊόντα της OpenAΙ ως διευθύντρια τεχνολογίας, θα αναλάβει προσωρινά καθήκοντα διευθύνουσας συμβούλου.

«Η αποχώρηση του κ. Altman έρχεται ύστερα από μία διαδικασία επανεξέτασης κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σταθερά ειλικρινής στις επικοινωνίες του με το συμβούλιο, γεγονός που εμπόδιζε την ικανότητά του να ανταποκρίνεται στις ευθύνες του» ανέφερε η εταιρεία στην ανακοίνωσή της, συμπληρώνοντας: «Το συμβούλιο δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να ηγηθεί».

Ο Sam Altman επιβεβαίωσε με ανάρτησή του την είδηση της αποχώρησής του από την εταιρεία, αλλά δεν θέλησε να απαντήσει στις κατηγορίες περί μη ειλικρινούς επικοινωνίας ή να αναφέρει οποιονδήποτε λόγο για τη σύγκρουσή του με το διοικητικό συμβούλιο. Εστίασε στη θετική εμπειρία που είχε τα χρόνια παραμονής του και πρόσθεσε ότι σύντομα θα ενημερώσει για τα επόμενα βήματά του.

Sam Altman @sama
i loved my time at openai. it was transformative for me personally, and hopefully the world a little bit. most of all i loved working with such talented people. will have more to say about what’s next later.
 
Λίγα λεπτά μετά την αποπομπή του Altman από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, το συμβούλιο ανακοίνωσε ότι χάνει τη θέση του προέδρου του ΔΣ της OpenAI και ο Greg Brockman, διατηρώντας τα υπόλοιπα καθήκοντά του στην εταιρεία. Ο ίδιος όμως αποφάσισε να αποχωρήσει, δηλώνοντας έκπληκτος και σοκαρισμένος για τα όσα είχαν συμβεί. 

Sam and I are shocked and saddened by what the board did today. Let us first say thank you to all the incredible people who we have worked with at OpenAI, our customers, our investors, and all of those who have been reaching out. We too are still trying to figure out exactly…

Υπήρχαν μόνο 6 άνθρωποι στο συμβούλιο της OpenAI, συμπεριλαμβανομένων των Altman και Brockman. Αυτό σημαίνει ότι οι υπόλοιποι 4 πέτυχαν να απολύσουν τον πρώτο και να αναγκάσουν σε παραίτηση τον δεύτερο, παραδίδοντας προσωρινά τα ηνία στην διευθύντρια τεχνολογίας, Mira Mourati.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόλυσης 
του CEO, Sam Altman, τουλάχιστον 3 κορυφαίοι ερευνητές της OpenAI έχουν παραιτηθεί. Ο Jakub Pachocki, διευθυντής έρευνας της OpenAI, ο Aleksander Madry, επικεφαλής ομάδας που αναλύει τους κινδύνους της AI και ο Szymon Sidor, senior ερευνητής που ήταν στην εταιρεία από την ίδρυσή της, ενημέρωσαν ότι τους συνεργάτες τους ότι παραιτήθηκαν, σύμφωνα με το The Information. 

Η Microsoft, ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας (έχοντας επενδύσει περί τα 13 δισ. δολάρια στην OpenAI) ενημερώθηκε για την απόφαση λίγα λεπτά πριν αυτή δημοσιευθεί στα μέσα ενημέρωσης. Η μετοχή της (της Microsoft) βρέθηκε υπό πίεση στον απόηχο της είδησης. Και ενώ σε μία πρώτη κίνηση διαχείρισης της κρίσης εξέδωσε δήλωση εμπιστοσύνης στις προοπτικές της OpenAI και τη νέα διευθύνουσα σύμβουλο Mira Murati, παρασκηνιακά άρχισε την πίεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε πρώτη η Wall Street Journal, τόσο η Microsoft όσο και ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής, η Thrive Capital, ασκούν πίεσεις για την επιστροφή του Sam Altman. Ο ίδιος θέτει ως όρο την αντικατάσταση των 4 μελών του διοικητικού συμβουλίου, ενώ παράλληλα δεν αποκλείει τη δημιουργία νέας εταιρείας, στην οποία θα συμμετέχει επιστημονικό προσωπικό της OpenAI, που παραιτήθηκε ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην απόλυσή του.

Πηγή: naftemporiki.gr

1 σχόλιο:

  1. Η OpenAI δήλωσε σήμερα ότι κατέληξε σε συμφωνία με τον συνιδρυτή της Σαμ Αλτμαν, ώστε να επιστρέψει ως διευθύνων σύμβουλος μόλις λίγες ημέρες μετά τη «μυστηριώδη» καθαίρεσή του. Πέρα από την επιστροφή του Αλτμαν, η εταιρεία τεχνολογίας, η οποία δημιούργησε το ChatGPT, συμφώνησε σε μερική ανασύσταση του διοικητικού συμβουλίου που τον είχε αποπέμψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή