17 Νοεμβρίου 2023

Έρευνα Κάπα Research: Τι σημαίνει σήμερα το Πολυτεχνείο για τους Έλληνες

Τη σημασία της εξέγερσης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο για τους Έλληνες 50 χρόνια μετά, καταδεικνύει πανελλαδική έρευνα της Κάπα Research


Η έρευνα, στα συμπεράσματά της, αναφέρει «μισό αιώνα μετά, η σημασία και ο καταλυτικός ρόλος του Πολυτεχνείου στην εξέλιξη της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας δεν αμφισβητούνται». Τα στοιχεία της έρευνας καταδεικνύουν ότι η εξέγερση θεωρείται ένα σημαντικό γεγονός για την πλειοψηφία των Ελλήνων. «Η φλόγα, λοιπόν, δεν έχει σβήσει» συμπεραίνει η έρευνα της Κάπα Research.

Ωστόσο, προσθέτει η έρευνα, «οι ελπίδες και τα οράματα της εξέγερσης έχουν απολέσει μέρος της δυναμικής τους», καθώς, όπως προσθέτει, «σήμερα θεωρούνται περισσότερο ξεπερασμένα παρά επίκαιρα».

Σχετικά με τη γενιά του Πολυτεχνείου, η έρευνα συμπεραίνει: το 65% κρίνει αρνητικά πια τον ρόλο της στα πράγματα, ενώ, για το 60%, τα οράματά της έχουν κατά κύριο λόγο διαψευστεί.


Τα συμπεράσματα της έρευνας της Kapa Research για το Πολυτεχνείο

Μισό αιώνα μετά, η σημασία και ο καταλυτικός ρόλος του Πολυτεχνείου στην εξέλιξη της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας δεν αμφισβητούνται:
Για τη μεγάλη πλειοψηφία (70%) η εξέγερση του Πολυτεχνείου θεωρείται ένα σημαντικό γεγονός (Πολύ 38%, Αρκετά 32%, Λίγο 16%, Καθόλου 13%) για την εξέλιξη της χώρας.
Επίσης η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν για τη μεγάλη πλειοψηφία (72%) ένα θετικό γεγονός για την πορεία της χώρας (Σίγουρα θετικό 45%, Μάλλον θετικό 27%, Μάλλον αρνητικό 14%, Σίγουρα Αρνητικό 10%). Η φλόγα, λοιπόν, δεν έχει σβήσει.

Ωστόσο, τα μηνύματα του Πολυτεχνείου του 1973, που άφησαν το στίγμα τους στη μεταπολιτευτική περίοδο, έχουν απολέσει μέρος της δυναμικής τους: 
Σήμερα θεωρούνται -έστω και οριακά- περισσότερο ξεπερασμένα (51%), παρά επίκαιρα (47%).

Στη δημόσια συζήτηση γίνονται συχνά αναφορές στη λεγόμενη «γενιά του Πολυτεχνείου» και τη συμμετοχή της στα πράγματα την περίοδο της μεταπολίτευσης. Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν πώς κρίνουν το ρόλο αυτής της γενιάς από την πτώση της δικτατορίας έως σήμερα. «Αρνητικά και μάλλον αρνητικά» απαντά το 65% και μόνο το 30% «απαντά θετικά και μάλλον θετικά».

Στο κρίσιμο ερώτημα αν τα οράματα του Πολυτεχνείου έγιναν πράξη η διαψεύστηκαν το 60% απαντά πως «κατά κύριο λόγο διαψεύστηκαν» και το 33% πως «έγιναν πράξη, έστω και έως έναν βαθμό, και άλλαξαν τη χώρα».

Σήμερα, 50 χρόνια μετά την εξέγερση των φοιτητών, τι συμβολίζει περισσότερο το Πολυτεχνείο; Το 47% απαντά την ενότητα και το 41% το διχασμό, ενώ υπάρχει και ένα 12% που δηλώνει δεν ξέρω, δεν απαντώ.

Με βάση την κομματική προέλευση των ερωτώμενων προκύπτει πως οι υποστηρικτές των κομμάτων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς τοποθετούνται πιο ευνοϊκά στην εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, ενώ οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας και των μικρότερων κομμάτων της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς είναι πιο επιφυλακτικοί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου