16 Φεβρουαρίου 2013

Ρυθμίσεις για τα στεγαστικά δάνεια

Προβλέπεται πάγωμα δόσεων και καταβολή μόνο τόκων με 1,5% για δύο χρόνια

Το πάγωμα των δόσεων στεγαστικών δανείων για δύο χρόνια, στη διάρκεια των οποίων θα καταβάλλονται μόνο τόκοι, υπολογισμένοι μάλιστα με πολύ χαμηλό επιτόκιο (1,5%), προβλέπει η ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών.

Η ρύθμιση πρόκειται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδος - αλλά και της τρόικας, στον βαθμό που οποιαδήποτε ρύθμιση, μπορεί να επηρεάσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και τις ανάγκες τους σε κεφάλαια.

Δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση θα έχουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αμειβόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών από έναν εργοδότη («μπλοκάκια») και αφού πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
α) έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ, 
β) το εισόδημά τους να έχει υποστεί μείωση τουλάχιστον 35% τη διετία 2010 - 2012, 
γ) το δάνειο να αφορά αγορά πρώτης κατοικίας, 
δ) η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει τα 180.000 ευρώ,
και όλες αυτές οι προϋποθέσεις να συντρέχουν σωρευτικά. Επίσης 
ε) το δάνειο θα πρέπει να εξυπηρετείται κανονικά έως την υπαγωγή του στη ρύθμιση. 

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω οι όροι ένταξης στη ρύθμιση δεν είναι απλοί. Το όριο των 25.000 ευρώ που τίθεται ως εισοδηματικό κριτήριο, εξαιρεί σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση μεγάλη μερίδα νοικοκυριών, ενώ ο συνδυαστικός χαρακτήρας και όλων των προϋποθέσεων περιορίζει ακόμη περισσότερο τους δικαιούχους.

Για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στις τράπεζες, το υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί βελτιώσεις στον νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

_____________________
Πηγή: www.kathimerini.gr της 16.2.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου