20 Φεβρουαρίου 2013

Financial Times: Συνδέουν τη λύση του Κυπριακού με την οικονομική βοήθεια

«Η ευρωζώνη δεν πρέπει να βιαστεί να αποφασίσει σχετικά με τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Κύπρο, αλλά να περιμένει για να διαπιστώσει κατά πόσον η επόμενη κυβέρνηση της Κύπρου είναι διατεθειμένη να συζητήσει διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε, σύμφωνα με τους Financial Times ο γνωστός για τις ανθελληνικές του θέσεις αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Φιλίπ Ρέσλερ, όπως δημοσιεύει σήμερα το tovima.gr.

Ο ίδιος ζήτησε ακόμα, προτού δοθεί βοήθεια στην Κύπρο να σταλούν στο νησί «εξωτερικοί εμπειρογνώμονες», όπως τους χαρακτήρισε, για να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό η Κύπρος εφαρμόζει τους κοινοτικούς κανόνες για το ξέπλυμα χρήματος.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι θέτει τρίπτυχο όρων για το κυπριακό μνημόνιο, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι το μνημόνιο θα συνομολογηθεί μετά την εγκαθίδρυση της νέας κυπριακής κυβέρνησης. Ζήτησε τρόπους διασφάλισης του προγράμματος, στενή εποπτεία των πλαισίων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος του βρώμικου χρήματος.

Οι Financial Times επιμένουν ότι η οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο πρέπει να συνδυαστεί με λύση του Κυπριακού και συστήνει (για δεύτερη φορά σε λίγες ημέρες) στους ευρωπαίους ηγέτες να χρησιμοποιήσουν την οικονομική βοήθεια ως μοχλό πίεσης της Λευκωσίας για πρόοδο στο διπλωματικό πεδίο αναφορικά με το Κυπριακό: «Το περίγραμμα της διευθέτησης είναι ξεκάθαρο: μια διζωνική ομοσπονδία με κοινή ιθαγένεια και συμβιβασμό στο εδαφικό και το περιουσιακό», προτείνει η εφημερίδα

_________________
Πηγή: http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου