11 Φεβρουαρίου 2013

Financial Times: Εμπιστευτικό υπόμνημα για τη διάσωση της Κύπρου

Μια ριζοσπαστική επιλογή για την οικονομική διάσωση της Κύπρου, η οποία εμπεριέχεται σε εμπιστευτικό έγγραφο, θα παρουσιασθεί στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Όπως μεταδίδουν κυπριακά Μέσα Ενημέρωσης, η πρόταση, η οποία δεν έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπει την επιβολή ζημιών σε μη ασφαλισμένες καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, αλλά και κούρεμα των επενδυτών των κρατικών ομολόγων της χώρας.

Με τον τρόπο αυτό θα μειωνόταν δραστικά το μέγεθος της διάσωσης της Κύπρου από τα 16,7 δισ. ευρώ σε μόλις 5,5 δισ. ευρώ και θα περιοριζόταν το δημόσιο χρέος της Κύπρου σε μόλις 77% του ΑΕΠ, έναντι 140% του ΑΕΠ .

Πάντως, ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτήριζαν απίθανο το να επιβληθούν ζημιές στους καταθέτες, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε φυγή καταθέσεων (bank run) σε άλλες υπό πίεση οικονομίες. Είναι ενδεικτικό πως το ίδιο το έγγραφο προειδοποιεί ότι τα ρίσκα που απορρέουν από αυτή την επιλογή είναι σημαντικά περιλαμβάνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης στις χρηματοοικονομικές αγορές της Ευρωζώνης και πρώιμης κατάρρευσης του κυπριακού τραπεζικού τομέα.

_________________
Πηγές:www.tovima.gr της 11.2.2013 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου