13 Φεβρουαρίου 2013

WSJ: Κύπριοι καταθέτες κινδυνεύουν λόγω κουρέματος

Οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αρνήθηκαν να αποκλείσουν ότι ορισμένοι καταθέτες σε κυπριακές τράπεζες θα υποστούν απώλειες στο πλαίσιο ενός ενδεχόμενου δανείου προς την Κύπρο, επισημαίνει ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες των Matina Stevis και Gabriele Steinhauser στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Wall Street Journal, με τίτλο «Κύπριοι καταθέτες κινδυνεύουν με απώλειες λόγω κουρέματος», σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της "Πολίτης on line".

Το δημοσίευμα της 
Wall Street Journal αναφέρει ότι η ελλιπής αποζημίωση των καταθετών στις κυπριακές τράπεζες θα είναι, εφόσον ισχύσει, ένα πρωτοφανές βήμα στην ευρωζώνη και θα θέσει σε κίνδυνο τη σχετική ηρεμία που απολαμβάνει η νομισματική ένωση κατά τους τελευταίους μήνες, τονίζει η ανταπόκριση.

Η εφημερίδα παραθέτει δηλώσεις αξιωματούχων για το θέμα:

«Εξετάζουμε όλα τα στοιχεία και τα εργαλεία που ίσως θελήσουμε να χρησιμοποιήσουμε σ’ ένα (δανειακό) πρόγραμμα για την Κύπρο», δήλωσε χθες ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών Jeroen Dijsselbloem, κατά την πρώτη προεδρία του εντός Eurogroup. Τόνισε επίσης ότι το Eurogroup δεν συζήτησε τις "τεχνικότητες" της κυπριακής διάσωσης, επικεντρωμένο πρωτίστως στις ανησυχίες για το ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο, ενώ υπογράμμισε ότι ένα ενδεχόμενο δανειακό πρόγραμμα θα διασφαλίσει "χρηματοπιστωτική σταθερότητα".

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος της ΕΕ για οικονομικές υποθέσεις, Olli Rehn, ανέφερε ότι θα αγωνιστεί για «δίκαιη κατανομή του βάρους» σε διασώσεις τραπεζών, ωστόσο διευκρίνισε ότι αυτές θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με «παλαιότερες πρακτικές». Σημειώνεται επίσης ότι στο πλαίσιο των δανείων σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία, οι καταθέτες αποζημιώθηκαν πλήρως, ακόμη και με ποσά άνω των €100.000 ανά καταθέτη που προέβλεπαν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί. Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, η Κύπρος έχει θέσει νέες προκλήσεις για την ευρωζώνη, καθώς ο χρηματοπιστωτικός της τομέας, που παραπαίει από την περσινή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και μια ευρύτερη οικονομική μεταστροφή, είναι επταπλάσιος σε μέγεθος του ΑΕΠ της, ενώ περίπου το 40% των καταθέσεων σε κυπριακές τράπεζες ανήκουν σε ξένους.

Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες του Πρακτορείου Bloomberg που υπογράφουν οι Rebecca Christie, Corina Ruhe και Marcus Bensasson, αναφερόμενη στη συνεδρίαση του Eurogroup (11.2.2013), αναφέρει ότι παρέμειναν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σχετικά με το κυπριακό σχέδιο διάσωσης, μολονότι Κύπριοι αξιωματούχοι απέκλεισαν το ενδεχόμενο επιβολής απωλειών στους καταθέτες των κυπριακών τραπεζών.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε δηλώσεις τους πριν και μετά την συνεδρίαση του Eurogroup άφησαν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τους όρους του κυπριακού σχεδίου διάσωσης, μολονότι ο Κύπριος Υπουργός Οικονομικών, Βάσσος Σιαρλή, χαρακτήρισε ως υπερβολικό και απίθανο το ενδεχόμενο επιβολής απωλειών στους καταθέτες, αποκλείοντας την υιοθέτηση ανάλογης πρότασης από την κυπριακή κυβέρνηση.

_________________________
Πηγή: http://www.politis-news.com της 12/02/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου