20 Φεβρουαρίου 2013

Παραιτείται η κυβέρνηση της Βουλγαρίας

Πολιτική αστάθεια στη γειτονική μας χώρα τη Βουλγαρία, μετά την αιφνιδιαστική σημερινή παραίτηση της κυβέρνησης Μπορίσοφ, ύστερα από τις τις πανεθνικές διαδηλώσεις κατά της λιτότητας και της υψηλής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως αναφέρει σε άρθρο του σήμερα το ethnos.gr

Από την πλευρά τους, οι διοργανωτές των μαζικών διαδηλώσεων στη Βουλγαρία, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

«Δε θα συμμετάσχω σε μια κυβέρνηση επί της θητείας της οποίας οι πολίτες υφίστανται ξυλοδαρμό από την αστυνομία», τόνισε το πρωί απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο ο Βούλγαρος πρωθυπουργός. «Η εξουσία μας δόθηκε από τον λαό. Σήμερα, τού την επιστρέφουμε» είπε.

«Δεν μπορώ να μείνω και να κοιτώ τη ματωμένη Γέφυρα του Αετού» υπογράμμισε, αναφερόμενος στην πολυσύχναστη διασταύρωση στο κέντρο της Σόφιας, που έγινε χθες το θέατρο αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών. «Κάθε ρανίδα αίματος είναι ντροπή για εμάς» είπε και πρόσθεσε: «Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε σε αυτά τα τέσσερα χρόνια».

Είπε ακόμη πως η απειλή να εξελιχθούν σε αιματηρές διαδηλώσεις οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των πολιτών ήταν αυτή που τον οδήγησε στην απόφαση της παραίτησης. Ήδη έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο 14 διαδηλωτές.

Οι Βούλγαροι βουλευτές επρόκειτο να ψηφίσουν, σήμερα, επί της παραίτησης του Βούλγαρου υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της βουλγαρικής κυβέρνησης Συμεών Ντιάνκοφ, όταν ο κ. Μπορίσοφ ανακοίνωσε, αιφνιδιαστικά, την παραίτηση της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι, οι μαζικές διαδηλώσεις της τελευταίας περιόδου στη Σόφια και τις άλλες βουλγαρικές πόλεις είχαν ως εφαλτήριο τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, στο φτωχότερο κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Ωστόσο, πολλοί ήταν εκείνοι οι διαδηλωτές που, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite, ζητούσαν την παραίτηση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του GERB.

________________________
Πηγή και ολόκληρο το άρθρο στο:http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63785557

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου