23 Φεβρουαρίου 2013

Εκλογές στην Ιταλία - προβλέψεις

Οι Ιταλοί ψηφίζουν την Κυριακή και τη Δευτέρα (24 και 25/2/2013) εν μέσω πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Πρώτο κόμμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι το κεντροαριστερό PD του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, που μάλλον όμως θα χρειαστεί τη στήριξη του απερχόμενου τεχνοκράτη πρωθυπουργού Μάριο Μόντι για να αποκτήσει έλεγχο - αν το αποτέλεσμα το επιτρέψει - της Γερουσίας, ζήτημα καθοριστικό για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Ο Μπερλουσκόνι έρχεται δεύτερος, με τρίτο τον επίσης λαϊκιστή τηλε-σταρ κωμικό Μπέπε Γκρίλο του αντισυστημικού κόμματος διαμαρτυρίας "Κίνημα 5 Αστέρων". Αυτός ίσως είναι η μεγάλη έκπληξη των εκλογών, καθώς φαίνεται ότι έχει ποσοστό 18-20% και μπορεί να στείλει 100 βουλευτές στη Ρώμη. Έργο τους, να παρεμποδίσουν το έργο της νέας κυβέρνησης.

Ο πραγματικός νικητής αυτών των εκλογών ίσως είναι ο Γκρίλο. Το μήνυμα που στέλνει βασίζεται στη βίαιη επίθεση κατά των πολιτικών - χωρίς διάκριση ανάμεσα σε αριστερούς και δεξιούς - για τα σκάνδαλα διαφθοράς, την αδιαφανή χρηματοδότηση των κομμάτων, και την υποταγή στη σκληρή λιτότητα που επιβάλλει η ΕΕ.

Όμως το πιθανότερο είναι η νέα κυβέρνηση να δημιουργηθεί γύρω από το PD (του Μπερσάνι) με την πιθανή στήριξη του Μόντι. Δεν πρόκειται να ακολουθήσει διαφορετική πολιτική από αυτή που επιτάσσουν Βερολίνο, Βρυξέλλες και αγορές. Αλλά θα είναι μια μάλλον ασταθής κυβέρνηση, με τον Γκρίλο και τον Μπερλουσκόνι να περιμένουν σε κάθε γωνιά για να παρεμποδίσουν το έργο της.
Όλα τελικά εξαρτώνται από την επιλογή του γειτονικού Ιταλικού λαού.

____________________
Πηγή: http://www.tovima.gr της 23.2.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου