27 Φεβρουαρίου 2013

Morgan Stanley: Εκλογικοί συσχετισμοί Ιταλίας - Ελλάδας

Όπως σημειώνει η Morgan Stanley, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στο Capital.gr, οι Ιταλοί με την ψήφο τους είπαν ένα ηχηρό “όχι” στη λιτότητα οδηγώντας την κατάσταση σε αδιέξοδο. 

Τα ενδεχόμενα είναι δύο. Να σχηματιστεί κυβερνητικός σχηματισμός ή να γίνουν επαναληπτικές εκλογές. Στην περίπτωση συνασπισμού, όλα θα κριθούν από την ενότητα που θα εμφανίσει. Στην περίπτωση επαναληπτικών εκλογών, οι αντιδράσεις δεν αποκλείεται να θυμίσουν... Ελλάδα. 

Όσο για τις αγορές, αυτές θυμίζουν σε αρκετά σημεία την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου του 2012, όταν το ελληνικό πολιτικό αδιέξοδο είχε τη δύναμη να επηρεάσει ακόμη και την πιο απομακρυσμένη αγορά. 
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η ψήφος διαμαρτυρίας υπέρ του Grillo μοιάζει πολύ με την ψήφο υπέρ του Αλέξη Τσίπρα, που οδήγησε σε επαναληπτικές εκλογές.

Ο αμερικανικός οίκος ορίζει το ελληνικό παράδειγμα ως... μπούσουλα για το ακραίο σενάριο στην Ιταλία. Τα γερμανικά ομόλογα είχαν υποχωρήσει τότε κατά 32 μονάδες βάσης, οι παγκόσμιες μετοχές σημείωσαν πτώση 3%-7% και τα spread της περιφέρειας 
ενισχύθηκαν κατά 10%-20% (με εξαίρεση τα ελληνικά που εκτινάχθηκαν κατά 45%). Η συγκεκριμένη τάση διήρκησε 2- 4 εβδομάδες μετά τις εκλογές, αναφέρει η Morgan Stanley

«Παρ’ όλα αυτά, μία διαφορά μεταξύ της σημερινής κατάστασης και του Μαΐου του 2012 είναι ότι πλέον υπάρχει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, OMT, το οποίο από μόνο του μπορεί να εμποδίσει τη διεύρυνση των spreads», εκτιμά η Morgan Stanley. Επίσης, το 2013 είναι έτος εκλογών και για τη Γερμανία και γι’ αυτό το λόγο ο οίκος δεν αναμένει τις ακραίες συνθήκες μεταβλητότητας που είδαμε τον περασμένο Μάιο (με αφορμή την Ελλάδα), αφού η Merkel εκτιμάται ότι θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα γρήγορα και αποτελεσματικά. Με άλλα λόγια, τελικά η «διχοτομημένη» γερουσία ή μία κυβέρνηση συνεργασίας δεν είναι και το τέλος του κόσμου.

________________
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου