23 Φεβρουαρίου 2013

Κούρεμα σε όλα τα ιδιωτικά δάνεια προτείνει το ΔΝΤ

«Κουρέψτε» τα χρέη των ιδιωτών για να μπορέσει η Ελλάδα να... ανασάνει. Τη σύσταση αυτή απευθύνει στην κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την ώρα που περισσότερα από 500.000 ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα στο ethnos.gr και την Ημερεσία On Line.

Το ΔΝΤ θεωρεί μονόδρομο το «κούρεμα» στο χρέος των ιδιωτών, καθώς εκτιμά ότι, όσο αυτό διατηρείται σε υψηλά επίπεδα με δεδομένη την οικονομική δυσπραγία στη χώρα, δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε ανάκαμψη αλλά ούτε και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, έκθεση που έγινε από το νομικό και ευρωπαϊκό τμήμα του ΔΝΤ με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα του ιδιωτικού χρέους στο απόηχο της ευρωπαϊκής χρηματοοικονομικής κρίσης» τάσσεται υπέρ της «ομαλής αναδιάρθρωσης των χρεών του ιδιωτικού τομέα» στις χώρες της Ευρωζώνης που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Η έκθεση του ΔΝΤ, μεταξύ των άλλων, αναφέρει:
«Αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ότι δεν βοηθά κανένα να μην λυθεί το θέμα του υψηλού δανεισμού στον ιδιωτικό τομέα: ούτε τους δανειστές αλλά ούτε και τους πιστωτές», «Εάν δεν αντιμετωπιστεί το θέμα, τότε διακυβεύεται η ανάκαμψη».

«Με την κρίση να έχει σχεδόν τελειώσει και την ανάκαμψη να παραμένει χλιαρή, τώρα είναι η ώρα να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους σε μια σειρά από υπερχρεωμένες χώρες. Αυτό είναι ακόμη περισσότερο επιτακτικό επειδή θα μπορούσαν να περάσουν αρκετά χρόνια έως ότου να γίνουν εμφανή τα αποτελέσματα».

«Η όποια αναδιάρθρωση των χρεών του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να γίνει στο ευρύτερο πλαίσιο μεταρρύθμισης του χρηματοοικονομικού κλάδου».

Σημειώνεται τέλος ότι οι «κόκκινες» οφειλές στην Ελλάδα ξεπέρασαν στο τέλος του 2012 τα 55 δισ. ευρώ, όταν το συνολικό χρέος του ιδιωτικού τομέα ανέρχεται στα 227,7 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι ένα στα τέσσερα δάνεια δεν εξυπηρετείται.

_____________________
Πηγές:
http://www.ethnos.gr
http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου