21 Φεβρουαρίου 2013

Κάμερον: Ούτε τα Ελγίνεια επιστρέφονται στην Ελλάδα, ούτε το διαμάντι στην Ινδία.

Το θράσος του δεν έχει όρια.
"Δεν θα επιστραφεί το γιγάντιο διαμάντι", που η Βρετανία υποχρέωσε την Ινδία να τής παραδώσει ως δώρο το 1850, την εποχή της αποικιοκρατίας, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, κατά την τελευταία ημέρα μιας επίσκεψής του στην Ινδία, ενώ παρομοίασε την υπόθεση αυτή με εκείνη των "Ελγινείων Μαρμάρων".

Το διαμάντι "Κοχ-ι-Νουρ" των 105 καρατίων, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, εκτίθεται σήμερα στον Πύργο του Λονδίνου, και είχε κοσμήσει το διάδημα της βασίλισσας Βικτορίας, μητέρας της σημερινής Βασίλισσας Ελισάβετ.

«Δεν πιστεύω πως αυτή είναι η σωστή προσέγγιση», δήλωσε χθες ο Κάμερον προς δημοσιογράφους. «Είναι το ίδιο ζήτημα με τα Ελγίνεια Μάρμαρα» πρόσθεσε, αναφερόμενος στα ελληνικά μαρμάρινα γλυπτά της κλασικής περιόδου, που η Αθήνα ζητεί από καιρό την επιστροφή τους.

«Η σωστή απάντηση είναι το Βρετανικό Μουσείο και οι άλλοι πολιτιστικοί θεσμοί να κάνουν ακριβώς αυτό που κάνουν, δηλαδή να διασυνδέονται με άλλους θεσμούς σ' όλο τον κόσμο ώστε να εξασφαλίζουν ότι τα πράγματα που έχουμε και που φροντίζουμε τόσο καλά, να τα μοιραζόμαστε όπως αρμόζει με ανθρώπους σ' όλο τον κόσμο». «Σίγουρα δεν πιστεύω στον "επιστροφισμό". Δεν πιστεύω πως είναι κάτι λογικό», τόνισε.

Σίγουρα δεν πείθει κανέναν με τη ..."λογική του" !

_______________
Πηγή: http://www.ethnos.gr της 21.2.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου