24 Φεβρουαρίου 2013

Κύπρος: Νέος πρόεδρος ο Νίκος Αναστασιάδης

Ισχυρή εντολή στον Νίκο Αναστασιάδη, τον έβδομο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, έδωσαν οι ψηφοφόροι στις προεδρικές εκλογές με τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ να επικρατεί με 57,48% έναντι 42,52% του Σταύρου Μαλά. Το ποσοστό του νέου προέδρου είναι από τα υψηλότερα στην εκλογική ιστορία της Κύπρου.

Η αποχή έφτασε το 18,42% των εγγεγραμμένων ενώ τα λευκά και τα άκυρα είναι αθροιστικά λίγο πάνω από το 7,3%.
Στην πρώτη του επίσημη δήλωση, ο κ. Αναστασιάδης έθεσε στην κορυφή των προτεραιοτήτων του το Κυπριακό, λέγοντας ότι η διαχείρισή του θα είναι συλλογική υπόθεση κι όχι απόφαση του ενός. Παράλληλα, μίλησε για στενή συνεργασία με το ΔΗΚΟ για την υλοποίηση όλων των προεκλογικών δεσμεύσεων.
Ενωτικό μήνυμα εξέπεμψε ο Σταύρος Μαλάς στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης. Ο νέος πρόεδρος «θα μας βρει στο πλευρό του» για τις ενέργειες που φροντίζουν το καλό της χώρας, επισήμανε για να προσθέσει ότι η αντιπολίτευση θα είναι αυστηρός κριτής για όσα εκφεύγουν από τα συμφέροντα του λαού.

Σε κάθε περίπτωση, ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που διαδέχεται τον Δημήτρη Χριστόφια, θα έχει δύσκολο έργο από τις πρώτες κιόλας ημέρες της θητείας του. Μέσα στον Μάρτιο θα ενταθούν και πιθανόν θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με την ΕΕ για την διάσωση των κυπριακών τραπεζών και την υπογραφή του μνημονίου.

Επισημαίνεται ότι η οικονομία και η ανεργία, η αντιμετώπιση της κρίσης και η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ήταν τα κυρίαρχα ζητήματα στην προεκλογική εκστρατεία και των δύο γύρων, επισκιάζοντας ίσως για πρώτη φορά το εθνικό θέμα του Κυπριακού.

________________
Πηγές: in.gr και tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου