5 Φεβρουαρίου 2013

Goldman Sachs: Πώς θα δημιουργηθεί ανάπτυξη στην Ελλάδα;

«Κανένας δεν μου έδωσε μία εξήγηση για το πώς πραγματικά πρόκειται να δημιουργήσουμε ανάπτυξη στην Ελλάδα, ή στην Ισπανία, ή σε άλλες περιφερειακές χώρες», είπε στο Bloomberg, ο Γκάρι Κόεν, επικεφαλής της Goldman Sachs.

Τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας του Μάριο Ντράγκι «είναι μία καλή βραχυπρόθεσμη λύση, αλλά δεν παράγουν οικονομική ανάπτυξη. Δημιουργούν οικονομική σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα, αλλά όπως είπα, καμία ανάπτυξη» συμπλήρωσε.

Η ισχύς και η απόδοση του ευρώ είναι το μεγάλο εμπόδιο για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, κατά τον Κόεν, καθώς είναι κορυφαίο σε κέρδη μεταξύ των 10 κύριων νομισμάτων εντός του 2013, πίσω μόνο από την σουηδική κορώνα.

Τελικά, θα πρέπει η τιμή του να επιστρέψει στη μέση τιμή που θα είχαν συνολικά τα νομίσματα των κρατών στην ίδια συγκυρία, υποστηρίζει ο Κόεν.

«Υπάρχουν χώρες στο Βορρά όπου το ευρώ είναι τελικά πολύ φθηνό, υπάρχουν χώρες στο Νότο όπου είναι υπερβολικά ακριβό... Στο Νότο χρειάζονται ανάπτυξη. Είναι πολύ δύσκολο να το επιτύχουν με ένα υπερβολικά ισχυρό νόμισμα· πολύ, πολύ δύσκολο».

_____________________
Πηγή: http://www.ethnos.gr της 5.2.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου