26 Φεβρουαρίου 2013

Ιταλία: Μηνύματα από τις εκλογές

Σαφές μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλαν οι Ιταλοί, ψηφίζοντας ενάντια στα μέτρα λιτότητας που αυτή τους επιβάλλει, κάτι που αποδεικνύει και η συντριβή του Μόντι (Mario Monti), καθώς το ποσοστό του συνασπισμού που εκπροσωπούσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός ανήλθε μόλις στο 10,56%. Οι ψηφοφόροι είπαν όχι στους τεχνοκράτες, που εφαρμόζουν θεραπείες «σοκ» στις οικονομίες, ακολουθώντας τις επιταγές του Βερολίνου και των Βρυξελλών.

Το ίδιο μήνυμα στέλνει και η μεγάλη επιτυχία του λαϊκιστή "κωμικού" Μπέπε Γκρίλο (Beppe Grill), ο οποίος χωρίς πρόγραμμα, χωρίς σχέδιο για τη χώρα, εκμεταλλευόμενος την ψήφο διαμαρτυρίας για τους παλιούς πολιτικούς της Ιταλίας αλλά και τις ευρωπαϊκές πολιτικές τους, κατόρθωσε να γοητεύσει τους ψηφοφόρους και το κόμμα του (Five-Star Movement) να αποσπάσει το 25,5% των ψήφων.


Οι Ιταλοί παραδόξως στήριξαν τον Μπερλουσκόνι (Silvio Berlusconi), τον εκπρόσωπο για πολλούς του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, ο οποίος κατόρθωσε να τους πείσει πως θα αντισταθεί στις επιταγές του Βερολίνου και θα φέρει ξανά την Ιταλία στην εποχή της ευμάρειας και της αφθονίας. Το κόμμα του (Λαός της Ελευθερίας) ήρθε δεύτερο (ποσοστό 29,18%) με πολύ μικρή διαφορά από το πρώτο.

Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, τη σχετική πλειοψηφία οι Ιταλοί την έδωσαν στον χαμηλών τόνων πραγματιστή Μπερσάνι (Pier Luigi Bersani). Θέτοντάς του όμως σαν όρο την αναθεώρηση του προγράμματος λιτότητας του Μόντι και της ΕΕ. Ο συνασπισμός της Κεντροαριστεράς του Μπερσάνι, ήρθε οριακά πρώτος (ποσοστό 29,54%), και κατόρθωσε να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία σε βουλευτές στην Βουλή (ευνοείται από το εκλογικό σύστημα), όχι όμως και στη Γερουσία.

Το αποτέλεσμα λοιπόν των ιταλικών εκλογών, που προκαλεί πλέον σοβαρούς κραδασμούς στην Ευρώπη, αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στη σκληρή γραμμή συμπίεσης των κοινωνικών αναγκών που επιβάλλει η ΕΕ και η Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου