29 Οκτωβρίου 2013

Οι χώρες της λιτότητας και των Μνημονίων

Σε όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, που είτε "παγιδεύτηκαν" στα δεσμά του Μνημονίου είτε υιοθέτησαν δυσβάσταχτα μέτρα για να αποφύγουν την ένταξη στον μηχανισμό στήριξης, το κοινωνικό κόστος -εν καιρώ ύφεσης- αποδεικνύεται τεράστιο.

Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας "Έθνος", πιο κοντά στα χνάρια της Ελλάδας βαδίζει η Πορτογαλία,όπου μισθοί, συντάξεις κι επιδόματα έχουν «ψαλιδιστεί», χιλιάδες άτομα έχουν απολυθεί, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει κι άλλες περικοπές, ώστε να αποφευχθεί ένα νέο Μνημόνιο. 

Στην Ισπανία, η ανεργία καλπάζει απειλώντας να τινάξει στον... αέρα το ασφαλιστικό σύστημα, η οικοδομή έχει «νεκρώσει» και οι τράπεζες της χώρας μετά το πρόγραμμα διάσωσής τους έχουν γίνει πιο πιεστικές προχωρώντας σε εξώσεις και πλειστηριασμούς.

Οι Κύπριοι ζουν «πρωτόγνωρες» καταστάσεις μετά το «κούρεμα» των καταθέσεών τους και τα μαζεμένα μέτρα που τους επιβάλλονται και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων νέους φόρους, μειώσεις αποδοχών και απώλεια κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων.

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η δυσφορία των πολιτών στην Ιταλία, όπου το φθινόπωρο ξεκίνησε με δυναμικές διαδηλώσεις. Με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, που αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας τους, να βαράνε η μία μετά την άλλη... κανόνι, το κλίμα στην αγορά είναι πένθιμο και οι Ιταλοί υποχρεωμένοι να σφίξουν ακόμη περισσότερο το ζωνάρι.

Την ίδια ώρα στην Ιρλανδία, παρά τις επίσημες ανακοινώσεις περί εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο στα τέλη του έτους, ο φόβος κρατά τις καταναλωτικές δαπάνες στα «Τάρταρα», το μεταναστευτικό ρεύμα ενισχύεται, ενώ πολλοί Ιρλανδοί αγωνίζονται με νύχια και με δόντια για να μη χάσουν τα ακίνητα που απέκτησαν την περίοδο που οι τράπεζες ξεφάντωναν...

Ολα αυτά, σύμφωνα με την εφημερίδα, παρουσιάζονται αναλυτικά στην έρευνα του «Εθνους», που ξεκινά αύριο με πρώτο σταθμό την Πορτογαλία.

Ιρλανδία: Επιστροφή στις αγορές από 15 Δεκεμβρίου

Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «η λιτότητα σκοτώνει» υποδέχτηκαν Ιρλανδοί διαδηλωτές τον προϋπολογισμό για το 2014, λίγα μόλις 24ωρα αφότου η κυβέρνηση του Εντα Κένι προανήγγειλε την έξοδο της χώρας του από το... Μνημόνιο στο τέλος του έτους.

Το Δουβλίνο σχεδιάζει να επανέλθει πλήρως στις αγορές δανεισμού από τη 15η Δεκεμβρίου, γεγονός που επιβεβαίωσε κατά την τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η ιρλανδική οικονομία αναπτύχθηκε ξανά στο δεύτερο τρίμηνο του έτους έπειτα από εννέα μήνες συρρίκνωσης. Το ΑΕΠ «έτρεξε» με ρυθμό 0,4%, αλλά παρέμεινε 1,2% χαμηλότερα σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2012.

Η επιστροφή στην ανάκαμψη θα έρθει ως ανακούφιση για την κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία θα λάβει μέχρι το τέλος του έτους την τελευταία δόση των δανείων από την ΕΕ και το ΔΝΤ, και πρέπει να μπορεί να χρηματοδοτείται μόνη της από τις διεθνείς αγορές από το 2014.

Πορτογαλία: Σε τεντωμένο σχοινί

Το σκληρό πρόγραμμα που υιοθέτησε η Πορτογαλία τον Μάιο του 2011 -ύψους 78 δισ. ευρώ- «πυροδότησε» τη χειρότερη ύφεση της πρόσφατης ιστορίας της κι είχε ως αποτέλεσμα μισό εκατ. θέσεις εργασίας να γίνουν... καπνός.

Η κυβέρνηση Κοέλιο βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί, καθώς, παρά τις μεγάλες περικοπές και τη ραγδαία αύξηση των φόρων, το δημόσιο έλλειμμα συνέχισε να αυξάνεται από τις αρχές του χρόνου, θέτοντας εν αμφιβόλω τη "συνταγή" των δανειστών. Την ίδια ώρα η κοινωνία είναι σοκαρισμένη από τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων που περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014, ενώ τα μεγάλα συνδικάτα της χώρας σχεδιάζουν κινητοποιήσεις.

Οι οίκοι αξιολόγησης «βλέπουν» αυξανόμενο κίνδυνο μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, ενώ το υψηλό κόστος δανεισμού αντανακλά την πεποίθηση των αγορών ότι η Πορτογαλία δεν θα αποφύγει ένα δεύτερο δάνειο που θα συνοδεύεται από νέους επαχθείς όρους. Πάντως, η Λισαβόνα αναζητά εναλλακτικές λύσεις.

Ισπανία: Καταστροφική ανεργία, περικοπές παντού

«H Ισπανία στο τρίτο τρίμηνο του έτους βγήκε από την ύφεση, αλλά όχι και από την κρίση» τόνισε προ ολίγων ημερών ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι, προσθέτοντας ότι ο στόχος τώρα είναι να επιτευχθεί μία δυναμική ανάκαμψη που θα επιτρέψει τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Τα επίπεδα ανεργίας παραμένουν ωστόσο καταστροφικά: περισσότερα από 6 εκατ. άτομα έχουν πάψει να καταβάλλουν εισφορές στα Ταμεία που συντηρούν 9 εκατ. συνταξιούχους!

Ταυτόχρονα, γίνονται περικοπές παντού, από την υγεία έως και την παιδεία, ενώ έρευνες αναφέρουν ότι οι Ισπανοί θα πρέπει να περιμένουν μέχρι και... 25 χρόνια για να επιστρέψουν εκεί που βρίσκονταν πριν από την κρίση.

Η Μαδρίτη, η οποία έχει δεσμευτεί να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της στο 6,5% του ΑΕΠ το 2013 και στο 5,8% το 2014, συνεχίζει την εφαρμογή αυστηρών μέτρων λιτότητας που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, το «πάγωμα» για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά των μισθών και τη μείωση των συντάξεων, που πλέον δεν θα αναπροσαρμόζονται αυτόματα.

Κύπρος: Μείωση των εισοδημάτων το 2014

Το 2014 στην Κύπρο αναμένεται να είναι μια χρονιά με αυξημένη ανεργία και μείωση των εισοδημάτων. Η χώρα έχει ήδη αντλήσει το 47% των δανείων του Μνημονίου και, σύμφωνα με το οικονομικό της επιτελείο, πρέπει να έχει αποκτήσει τη δυνατότητα να επανέλθει στις αγορές, μέχρι το 2016, που θα εξαντληθούν τα 10 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο πρόγραμμα εξυγίανσης. Ως παράγοντες αντιμετώπισης της κρίσης είναι η ανάγκη σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος, αλλά και έργων, όπως η αδειοδότηση για τη δημιουργία καζίνο, η δημιουργία προϋποθέσεων για φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον και η φορολογική σταθερότητα.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υπογράμμισε τελευταία ότι «η Κύπρος βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων για το 2013, χάρη στη σημαντική εξυγίανση που βρίσκεται σε εξέλιξη και τη συνετή εκτέλεση του προϋπολογισμού». Ομως παρά τα εύσημα, η Κύπρος είναι η χώρα όπου καταγράφεται σε ετήσια βάση η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας.

Ιταλία: Συρρίκνωση 1,7% στο ΑΕΠ για το 2013

Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των οικονομικών προβλέψεων για το 2013 προχώρησε, εν μέσω πολιτικής αστάθειας, η ιταλική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα η συρρίκνωση του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2013 αναμένεται να φτάσει το 1,7% αντί του 1,3% που είχε προβλεφθεί αρχικά. Επίσης, κάνει λόγο για τάση αύξησης του ελλείμματος στο 3,1% του ΑΕΠ.

Εκατομμύρια Ιταλοί είναι τόσο καιρό στην ανεργία που έχουν σταματήσει να ψάχνουν δουλειά, την ώρα που οι επίσημα καταγεγραμμένοι ως άνεργοι και οι μη έχοντες εργασία οι οποίοι έχουν πάψει να αναζητούν δουλειά ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα έξι εκατομμύρια! Επί ποδός πολέμου βρίσκονται την ίδια ώρα τα συνδικάτα, μετά και το «πράσινο φως» που έδωσε η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό του 2014.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις Uil και Cgil θεωρούν αρνητικά κυρίως τα μέτρα εκείνα που προβλέπουν «πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων το 2014, αναστολή κάθε νέας πρόσληψης και περαιτέρω περιορισμό των υπερωριών.

______________
Πηγή: Απόσπασμα από άρθρο της Κατερίνας Κοσμά στο ethnos.gr στις 29.10.2013. Το σύνολο του άρθρου στο: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63909887

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου