15 Οκτωβρίου 2013

Τα νέα κριτήρια για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης - Αρχίζει σήμερα η διανομή

Στα 0,35 ευρώ θα ανέλθει το ποσό της επιδότησης ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης για την τρέχουσα χειμερινή περίοδοαπό 0,28 ευρώ που ίσχυε για την προηγούμενη, θα είναι δηλαδή αυξημένο κατά 25%. 

Η αρνητική απάντηση της τρόικας στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, οδήγησε το οικονομικό επιτελείο στη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, προκειμένου αφενός να χορηγηθεί σε περισσότερα νοικοκυριά, αφετέρου να αυξηθεί το ποσό 
της επιδότησης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, οι δικαιούχοι αυξάνονται σε 580.000 από 500.000 που ήταν την περυσινή περίοδο.

Για τους δικαιούχους του επιδόματος η τελική λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωθεί κάτω του 1 ευρώ το λίτρο, δηλαδή στην τιμή που ίσχυε πριν από την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει τα στοιχεία των εισοδημάτων του 2012. Δηλαδή, με βάση τα εισοδήματα του 2012 θα προκύψουν οι δικαιούχοι. Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών εξεδόθη χωρίς την έγκριση της τρόικας. 

Σύμφωνα με παράγoντες της αγοράς, το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατίθεται από σήμερα προς 1,27 ευρώ το λίτρο για Αθήνα και Θεσσαλονίκη και 1,33 ευρώ σε νησιά και στην υπόλοιπη χώρα.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα νέα κριτήρια, δικαιούχοι του πετρελαίου είναι: 

1. Εισοδηματικά κριτήρια 
• Αγαμοι υπόχρεοι έως 30.000 ευρώ (από 25.000 ευρώ).
• Εγγαμοι υπόχρεοι έως 40.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα (από 35.000 ευρώ), με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
• Μονογονεϊκή οικογένεια έως 43.000 ευρώ όταν υπάρχει ένα τέκνο, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο. 

2. Περιουσιακά κριτήρια
• Αγαμοι υπόχρεοι έως 200.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 150.000 ευρώ).
• Εγγαμοι υπόχρεοι έως 300.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 200.000 ευρώ).
• Το κριτήριο της κατοχής αυτοκινήτων, διευρύνεται ώστε να δικαιούνται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης όσοι κατέχουν αυτοκίνητο μέχρι 3.000 cc, έναντι των 2.000 cc που ίσχυε. 

3. Ποσό επιδότησης
• Αυξάνεται στα 0,35 ευρώ/λίτρο, από 0,28 ευρώ/λίτρο που ίσχυε μέχρι σήμερα. 

4. Τρόπος χορήγησης 
• Προκαταβολή ύψους 25% επί του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στα λίτρα που δικαιούνται εφόσον υποβληθούν οι αιτήσεις στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Η πληρωμή του υπολοίπου ποσού θα διενεργείται τμηματικά με την υποβολή των δικαιολογητικών από τους ενδιαφερομένους.

Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων προκειμένου να τους πιστωθεί στον λογαριασμό το ποσό της προκαταβολής. Οι αιτούντες θα πρέπει να αναγράψουν το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση, τον ΑΦΜ και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού τους. Από τη στιγμή της ηλεκτρονικής υποβολής της κάθε αίτησης με τα απαιτούμενα στοιχεία, η ΓΓΠΣ θα ελέγχει εάν ο αιτών πληροί τα προβλεπόμενα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα δίνει εντολή για την καταβολή του σχετικού ποσού.
Η προκαταβολή όπως και οι υπόλοιπες δόσεις (ανάλογα με την κατανάλωση του πετρελαίου) θα καταβάλλονται στον δικαιούχο το αργότερο σε 10 μέρες από την αίτηση. 

Ενοικιαστές: 
Την ίδια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσουν και όσοι ενοικιάζουν ακίνητα και δικαιούνται προκαταβολή. Συγκεκριμένα, θα υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στη Γενική Γραμματεία συμπληρώνοντας επιπλέον τρία ακόμη στοιχεία: τον ΑΦΜ του διαχειριστή της πολυκατοικίας ή της εταιρείας που παρέχει υπηρεσίες διαχειριστή, τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ για το κοινόχρηστο ρεύμα της πολυκατοικίας και τα χιλιοστά που αντιστοιχούν στο διαμέρισμά του. Τα στοιχεία που αφορούν στον ΑΦΜ του διαχειριστή και στον αριθμό παροχής του κοινόχρηστου ρεύματος θα πρέπει να αναγράφονται και στην απόδειξη λιανικής πώλησης που θα εκδίδει ο προμηθευτής του πετρελαίου (αφορά στις δόσεις).


Πηγές: http://www.kathimerini.gr και http://www.tovima.gr


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου