19 Οκτωβρίου 2013

Κύπρος: Τι περιλαμβάνει η έκθεση Ζένιου για οικονομία

Ατολμία, ολιγωρία και αμέλεια. 
Η καθυστέρηση υπογραφής μνημονίου από την προηγούμενη κυβέρνηση, η παρατεταμένη παροχή ELA στη Λαϊκή Τράπεζα και οι παραφουσκωμένες εκτιμήσεις της Pimco για τις τραπεζικές κεφαλαιακές ανάγκες, αποτελούν τα βασικά ασύγγνωστα λάθη που οδήγησαν στην κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας. 

Αυτό αποφαίνεται στην έκθεσή του, που παρέδωσε προ ημερών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία, δρ Σταύρος Ζένιος,
ο οποίος υποστηρίζει ότι από την πώληση των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα απωλέστηκε πλούτος €3,8 δισ. 

Συγκεκριμένα στην έκθεσή του, σύμφωνα με δημοσίευμα στο "Φιλελευθερο", ο κ. Ζένιος εκτιμά ότι μετά τον αποκλεισμό της χώρας μας από τις χρηματαγορές τον Μάιο του 2012 και τις απώλειες των τραπεζών ύψους €4,6 δισ. εξαιτίας του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων τον Οκτώβρη του 2012, η χώρα βρέθηκε πλέον σε καθεστώς πτώχευσης. «Και αντί άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος μπαίνουμε σε μια περίοδο ατολμίας, ολιγωρίας και αμέλειας, ερασιτεχνισμών, τακτικισμών και πολιτικών σκοπιμοτήτων που οδηγούν ένα μεγάλο αρχικό πρόβλημα ύψους 25% του ΑΕΠ σε υποτροπιασμό. 

Η κρίση της κυπριακής οικονομίας σταδιακά γίνεται ένα τεράστιο δυσεπίλυτο πρόβλημα €17 δισ. -σχεδόν 100% του ΑΕΠ», σημειώνει ο κ. Ζένιος. 

«Αυτή είναι η περίοδος ασύγγνωστης αμέλειας, αδράνειας, και ατολμίας στην αντιμετώπιση σαφών και προβλεπτών κινδύνων που προκάλεσε την τελική κατάρρευση. Πρόκειται για μια θλιβερή ιστορία ανευθυνότητας και κακοδιαχείρισης», συμπληρώνει. Τα χαρακτηριστικά που συνέθεσαν το σκηνικό της τελικής φάσης της τραγωδίας, σημειώνει ήταν τρία: 

  • η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στο να ζητηθεί και συμφωνηθεί πρόγραμμα βοήθειας με τους διεθνείς οργανισμούς. Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετώπιζαν προβλήματα ζήτησαν βοήθεια όταν τα spreads των CDS πενταετούς διάρκειας ήταν γύρω στα 600, ενώ η Κυπριακή κυβέρνηση δεν ζήτησε βοήθεια μέχρι που τα spreads ξεπέρασαν τα 1500. Επιπρόσθετα οι άλλες χώρες κατέληξαν σε συμφωνία εντός ενός περίπου μήνα, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχε συμφωνημένο μνημόνιο για πάνω από οκτώ μήνες. 

  • Η Λαϊκή Τράπεζα μπαίνει «στον αναπνευστήρα μέχρι τις εκλογές», απορροφά κρατική στήριξη €1,8 δισ. και συσσωρεύει ELA €9,2 δισ., δηλαδή 51% του ΑΕΠ, σε αντίθεση με τις καλές πρακτικές διαχείρισης ELA και με διαφορετική άποψη της ΕΚΤ όσον αφορά τη διάσωσή της. 

  • Οι απώλειες των τραπεζών υπολογίζονται με βάση τη μελέτη της PIMCO σε €8,87 δισ. και οι ανάγκες τους σε €5,7 δισ. Το ποσό αυτό προστίθεται στις ανάγκες του δημοσίου και ως αποτέλεσμα το συνολικό χρέος της χώρας θεωρείται πλέον μη βιώσιμο και επιβάλλονται λύσεις διάσωσης με ίδια μέσα bail-in. Ωστόσο, ο ίδιος εκτιμά μετά από ανάλυση των στοιχείων που περιλήφθηκαν στις εκθέσεις των ξένων οίκων, ότι οι ανάγκες του τραπεζικού συστήματος κυμαίνονται μεταξύ €648 εκατ. και €2,4 δισ. αντί €5,7 δισ. 
«Η διαφορά έχει τεράστιο αντίκτυπο τόσο στη λύση κουρέματος που τελικά επεβλήθη όσο και στην ικανότητα της οικονομίας να ανακάμψει», σημειώνει στην έκθεση. Ο κ. Ζένιος σημειώνει ότι προηγήθηκε μεταξύ 2008 και 2011 η ενεργοποίηση ενός φαύλου κύκλου αλληλεξάρτησης τραπεζών- δημόσιων οικονομικών. 

Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι στα πρώτα τρία χρόνια της διακυβέρνησης Χριστόφια υπήρξε σημαντική επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών με άστοχες ενέργειες και υπήρξε ύβρις από την πλευρά των τραπεζών, να συγκεντρώσουν σημαντικούς κινδύνους του αποθεματικού τους σε ελληνικά ομόλογα. «Αν και εμφανίστηκαν στις οθόνες των Εποπτικών Αρχών και των Διοικητικών Συμβουλίων, έτυχαν ανεπαρκούς αντιμετώπισης», προσθέτει. 

Η χαριστική βολή, όπως αναφέρει, δόθηκε από την απόφαση του κουρέματος του ελληνικού χρέους, που έγινε και με την έγκριση της κυπριακής κυβέρνησης. 

______________
Όλη η έκθεση του κ. Ζένιου και μέρος των παραρτημάτων της έχουν αναρτηθεί στο προσωπικό του μπλογκ: zenios.wordpress.com. 
και συγκεκριμένα στο: 
http://zenios.files.wordpress.com/2013/10/h-cebacf81ceafcf83ceb7-cf84ceb7cf82-cebacf85cf80cf81ceb9ceb1cebaceaecf82-cebfceb9cebacebfcebdcebfcebcceafceb1cf82_cf87cf89cf81ceafcf821.pdf

Πηγή: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/166949/apokalyptiko-ti-perilamvanei-i-ekthesi-zeniou-gia-oikonomia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου