25 Οκτωβρίου 2013

Τα βάρη της φορολόγησης

Όσο η πολιτεία αδυνατεί να συλλάβει το τεράστιο, για τα μεγέθη της χώρας μας, ποσό της φοροδιαφυγής, τόσο τα βάρη της φορολόγησης θα τα υφίστανται αποκλειστικά σχεδόν τα εύκολα θύματα: οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. 

Υπάρχει περίπτωση να ανατραπεί η καταφανής αυτή αδικία; Να αποκτήσει περιεχόμενο η επανειλημμένη διακήρυξη των εκάστοτε κυβερνώντων για δίκαιο φορολογικό σύστημα; 

Μια "γνώμη" πάνω στο θέμα αυτό, με αφορμή την υποχρέωση των αγροτών να τηρούν βιβλία εσόδων και εξόδων, από το σημερινό "Έθνος", στη συνέχεια: 

Τα βάρη της φορολόγησης 

Δεν καθιερώνει καθεστώς φορολογικής ισότητας με τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους ή και τους ελεύθερους επαγγελματίες η υποχρέωση των αγροτών να τηρούν από την 1η Ιανουαρίου του 2014 βιβλία εσόδων και εξόδων και να φορολογούνται ανάλογα με τα πραγματικά εισοδήματά τους. Κι αυτό γιατί ο συντελεστής φορολόγησής τους θα είναι μόλις 13%, σημαντικά χαμηλότερος από τους ισχύοντες για άλλες κατηγορίες φορολογουμένων. Είναι, όμως, μια αλλαγή στα φορολογικά πράγματα που θα έπρεπε να είχε γίνει από χρόνια.

Οι υπολογισμοί που έχουν γίνει προβλέπουν ότι θα είναι σημαντικά αυξημένοι οι φόροι τους οποίους θα κληθούν να καταβάλουν οι αγρότες. Και είναι και αναπόφευκτο και κοινωνικά δίκαιο. Μέχρι τώρα η πλειονότητα των αγροτών και των κτηνοτρόφων παρέμεναν ουσιαστικά αφορολόγητοι ή κατέβαλλαν πολύ λιγότερα απ΄ όσα υποχρεωνόταν να καταβάλει ένας μισθωτός με το ίδιο εισόδημα.

Και το αποτέλεσμα είναι αυτό που γνωρίζουμε όλοι. Οταν οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να φοροδιαφεύγουν και δεν την αφήνουν αναξιοποίητη, όταν η πλειονότητα των αγροτών δεν συμβάλλουν στα φορολογικά έσοδα και όταν η κρίση έχει οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις στο λουκέτο και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία, είναι αναπόφευκτο να έχουν πέσει τα αυξημένα φορολογικά βάρη στις πλάτες των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Αυτή η πραγματικότητα θα πρέπει να είναι η πρώτη που θ΄ ανατραπεί από τη στιγμή που η χώρα θα μπει σε αναπτυξιακή πορεία. Η επανειλημμένη διακήρυξη για δίκαιο φορολογικό σύστημα θ΄ αποκτήσει περιεχόμενο μόνο στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποζημιώσει τα «μόνιμα φορολογικά υποζύγια» για ένα μικρό μέρος έστω της λεηλασίας στην οποία διαχρονικά -και ιδιαίτερα την τελευταία τριετία- έχουν υποβληθεί.

____________________
Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22786&subid=2&pubid=63908587

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου